Kirjasto lyhyesti

Helsingin yliopiston kirjasto toimii yliopiston neljällä kampuksella ja verkossa.

Toimintaa johtaa ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen. Johtokunnan puheenjohtajana toimii vararehtori Sari Lindblom, ja hänen hoitaessaan rehtorin tehtäviä vararehtori Hanna Snellman.

Helsingin yliopiston kirjasto syntyi vuonna 2010, kun Helsingin yliopiston kampuskirjastot, tiedekuntakirjastot ja Opiskelijakirjasto liitettiin yhteen.

Kirjasto tarjoaa asiakkailleen kattavat monitieteiset painetut ja digitaaliset kokoelmat. Elektroniset aineistot ovat kaikkien asiakkaiden käytettävissä kirjastojen tiloissa ja yliopistolaisilla myös verkon kautta missä tahansa.

Kirjaston käyttöoikeus on kaikilla ja lainausoikeus yli 15-vuotiailla pysyvästi Suomessa asuvilla henkilöillä.

Pääkirjoitus

Kirjasto yliopiston resilienssin vahvistajana

Rehtori Jari Niemelän mukaan (HS 1.5.2020) korona-aika korostaa tieteen ja sivistyksen roolia kollektiivisten selviytymisvalmiuksien kehittämisessä. ”Kun yhteiskunta on resilientti, se ei romahda vaan säilyttää toimintakykynsä kriisistä huolimatta”, kirjoittaa Niemelä. Ekologian käsite resilienssi on levinnyt kuvaamaan yksilöiden ja yhteiskuntien selviytymisvalmiuksia: kun olosuhteet muuttuvat, tarvitaan kykyä oppia ja voimaa jatkaa.

Jatka lukemista ”Pääkirjoitus”

Pandemian värittämä vuosi

Poikkeusoloihin

Päivittäiset uutiset wuhanilaisesta viruksesta kiinalaisen uuden vuoden alla tuntuivat etäisiltä, kunnes ne eivät sitä äkkiä helmikuussa enää olletkaan: Yksi jäi karanteeniin talvilomansa jälkeen, toisella peruuntui suunniteltu Italianmatka, Euroopassa ryhdyttiin sulkemaan rajoja. Keskiviikkona 11.3.2020 maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi.

Torstaina 12.3. Suomen hallitusviisikko piti vakavailmeistä tiedotustilaisuuttaan. Yliopiston koronakriisijohto ilmoitti koko yliopiston siirtyneen poikkeusoloihin ja kriisijohtojärjestelmään. Kirjastoonkin perustettiin pikaisesti tilannekeskus, joka vastaa poikkeustilanteessa päätöksenteosta.

Lähes kaikki yliopiston työntekijät määrättiin etätöihin heti maanantaista 16. maaliskuuta alkaen. Yliopiston kiinteistöt, myös kirjastorakennukset, suljettiin keskiviikkona 18.3.2020.

Jatka lukemista ”Pandemian värittämä vuosi”

Kummallisen koronavuoden kohokohtia

Avoin tiede vahvistaa demokratiaa

Julkisin varoin tuotetun tutkimuksen tuloksen kuuluvat tutkittua tietoa tarvitsevan yhteiskunnan käyttöön. Tieteen avoimuus tekee myös tutkimusprosessia läpinäkyväksi tavalla, joka lisää kansalaisten ymmärrystä siitä, mikä tiede toimii ja mikä on yhteiskunnassa tärkeää. Parhaimmillaan avoin tiede auttaa vahvistamaan demokratiaa. Helsingin yliopiston kirjaston juhlavideolla Helsingin yliopiston tutkijat kertovat kuinka avoin tiede näkyy heidän työssään ja kuinka he ovat …

Avoimen tieteen palkinto oppimisen ja opetuksen yhteisöjen kehittäjälle

Kansainvälistä avoimen tieteen viikkoa vietettiin jälleen lokakuussa. Helsingin yliopiston kirjasto juhlisti viikkoa poikkeusoloilla avoimen opetuksen aiheisiin pureutuvalla webinaarilla. Avoimen tieteen palkinto 2020 Vuoden 2020 palkinnon teemana on oppimisen ja opetuksen avoimuus. Tutkijatohtori Laura Riuttanen ja Tietojenkäsittelytieteen osasto jakavat vuoden 2020 tunnustuksen avoimen tieteen edistämisestä. Helsingin yliopiston avoimen tieteen palkinto jaetaan vuosittain tunnustukseksi merkittävästä avoimen tieteen …

Yhdenvertainen työnantaja ja opiskeluympäristö

Helsingin yliopiston kirjasto ja yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta järjestivät pandemian vuoksi syyskuulle siirtyneellä Pride-viikolla Tiedekulmassa Rohkeita esikuvia yliopistolla -tilaisuuden joka on edelleen katsottavissa UniTubessa Tiedekulman kanavalla.   Marraskuussa vietettävän kansainvälisen sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tehdä näkyväksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaa ja kulttuuriperintöä. Kirjasto on osallistunut teemakuukauteen tuomalla esiin sateenkaarevia kokoelmiaan.  Kirjasto on koonnut myös Sateenkaarevia lukuvinkkejä …