Kurssikerta 6 – Pisteaineistot kartalla

Toisiksi viimeisen kurssikerran aiheena pisteaineiston esittäminen kartalla. Aluksi oli tarkoitus mennä pienryhmissä Kumpulan ympäristöön GPS-paikantimen kanssa keräämään maastosta kordinaattitietoja valitsemista kohteista, kuten bussipysäkeistä. Itse kuitenkin onnistuneesti myöhästyin tunnilta muutaman minuutin, joten vietin ajan harhailemalla hetken kampuksen ympäristössä muita ryhmiä etsien…

Onneksi löysin tieni tunnille ennen itse actionin alkua. Tällä kertaa vuorossa oli hazardejen tutkimista, paikoittamista ja kartalle laittamista. Meille annettiin mielenkiintoisia nettisivuja, joissa oli maanjäristyksistä, tulivuorista ja meteoriiteistä valtavasti tietoa. Tarkoituksena oli kuvainnollisesti hypätä opettajan saappaisiin ja miettiä minkälaisia karttaesityksiä tuottaisi opetuskäyttöön. Itselleni aihe oli läheinen, sillä olen ollut sijaistamassa yläasteella mantsaa, siispä suunnittelin karttapresentaatiot ymmärrettäviksi kraatterinaamaisille teineillekin. Meteoriitin putoamispaikka ei sinänsä kerro ympäristöstään mitään muuta, kuin kenties sen kuinka aktiivisesti niitä alueelta etsitään, joten päätin ottaa erityistarkasteluun maanjäristykset ja tulivuoriakin laitoin näkyviin yhteen karttaan. Sivut, joilta tieto otettiin osoittautuivat erittäin hyvin päivitetyiksi, sillä uusin maanjäristys, joka oli kirjattu ylös oli tapahtunut 11.3.2014. Otin vain syntymävuoteni (1992) jälkeen tapahtuneet järistykset huomioon. Ensimmäinen kartta kuvaa yli 8 magnitudin, eli todella tuhovoimaisia maanjäristyksiä.

maanjäristykset1992_8M

Opetuskäytössä voisi ottaa esille muutamia tunnettuja suurmaanjäristyksiä, esimerkiksi 2004 Intian valtamerellä tapahtunutta maanjäristyksen ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden 2011 aiheuttaneen järistyksen. Molemmat olivat yli 9 magnitudin suurmaanjäristyksiä

File:2004 Indonesia Tsunami Complete.gif

Seuraavalla kartalla näkyy myös 7-8 magnitudin järistykset. Tässä kartassa alkaa jo huomattavasti paremmin hahmottumaan, mitkä alueet ovat seismologisesti aktiivisia. Ilkka Saarisen blogista pihistettyä karttaa maapallon mannerlaatoista tarkkaillessa huomaa yli 7 magnitudin järistysten keskittyvän lähes kokonaan törmäys- ja subduktiovyöhykkeille. Tosin esimerkiksi kuuluisassa San Andreasin siirroksessa Kaliforniassa on tapahtunut myös suuria maanjärisyksiä.

maanjäristykset1992_7-8M Kuva 9

Kolmanteen karttaan lisäsin vielä 6-7 magnitudin maanjäristykset ja vuoden 1964 jälkeen purkautuneet tulivuoret. Tässä kartassa näkyy melko selkeästi Tyynenmeren tulirengas ja mannerlaattojen reunoja. Erkanemisvyöhykkeidenkin maanjäristykset tulevat esiin, samoin kun Afrikan hautavajoama, joka erottuu muutamalla yli 6 magnitudin maanjäristyksellä. Tulivuorten sijoittuminen mannerlaattojen reunoille ja kuumien pisteiden kohdalle tulee kartalta myös selväksi.

KK6_mj_tv

Pistemäisen tiedon tuominen internetin tietokannoista Excelin, kenties myös Wordin kautta Mapinfoon onnistui suhteellisen helposti. Ohjeet olivat jopa Mapinfon amatööritason taitajalle yksinkertaiset. Tietokantoja selaillessa piti ottaa huomioon sen kuinka isoja/suuren aikavälin hazardeja tahtoo tarkastella. Itse valitsin vain suhteellisen pienen otoksen: 1992 jälkeen tapahtuneet 6-7, 7-8 ja yli 8 magnitudin maanjäristykset sekä vuoden 1964 jälkeen purkautuneet tulivuoret. Silti näinkin “pienessä” otannassa tulee esille vulkanismin ja laattatektoniikan säännönmukaisuus. Olen melko tyytyväinen karttojeni selkeyteen. Maanjäristysten eri suuruusluokkien symbolien koko- ja värierot auttavat huomattavasti kartan analysoinnissa.

Oppitunnin päätän lainaukseen Henri Järvisalon blogista, joka on suoraan kuin yläasteen oppikirjasta: “Maanjäristysten ja tulivuorten purkausten runsas määrä Tyynenmeren tulirenkaan alueella on helppo ymmärtää, kun tarkastellaan Maata hieman pintaa syvemmältä. Maan kuori koostuu laatoista, joiden liikkuminen toistensa suhteen saa aikaan maanjäristyksiä ja joiden välisten saumakohtien kohdalla sula magma pääsee kohoamaan maan pintaa kohti, synnyttäen tulivuoria siellä, missä magma pääsee purkautumaan pintaan asti.”

Loppuun vielä aihetta havainnollisava minidokkari YLE Areenasta: http://areena.yle.fi/tv/1591136

Lähdeluettelo:

Saarinen, Ilkka kurssikerta 6 https://blogs.helsinki.fi/ilkkasaa/

Järvisalo, Henri kurssikerta 6 https://blogs.helsinki.fi/hpjarvis/

http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html

http://catalog.data.gov/dataset/global-volcano-locations-database

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2004_Indonesia_Tsunami_Complete.gif

http://areena.yle.fi/tv/1591136

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *