Vecka 8

Nytt försök

Befolkningsantal i Europas länder och huvudstäder

Efter förra veckans misslyckade kartor så tog jag nya tag, den här gången med en riktig plan. Inspirationen till min nya karta kom ifrån funderingar på vad som egentligen är en stor stad och hur det hela är väldigt relativt. Exempelvis så känns Helsingfors som en väldigt stor stad för mig som är hemma från en liten by samtidigt som det inte egentligen är så stort om man jämför med andra huvudstäder i Europa. Att ta in skillnaden i storlek eller folkmängd är något jag tycker är väldigt svårt ifall att informationen ges i tal, därför försökte jag i mina kartor illustrera befolkningsmängden i de olika huvudstäderna i Europa samt populationen i de olika länderna (bild 1).

Bild 1, karta över befolkningsantalet i Europas länder och huvudstäder 2023.

Jag blev rätt nöjd med min karta men det finns ändå sådant jag känner att skulle kunna göras bättre i den. Sådant jag tror skulle kunna göra kartan bättre är att ha talen för intervallen i en form som är lättare att avläsa och som då också är mindre exakt samt att inkludera namnen på länderna eller huvudstäderna. Ytterligare så tror jag kartan skulle vara tydligare om man också inkluderade siffrorna över antalet personer som bor i de olika huvudstäderna. Jag tror dock inte man skulle kunna inkludera all denna text och siffror i samma karta eftersom den då troligtvis skulle bli rät så otydlig, därför är jag också rät nöjd med min enkla karta utan desto mer text eller siffror.

Genom att göra den här kartan fick jag ännu en gång testa på att använda QGIS självständigt och att som resultat skapa en karta jag är nöjd med fick mig att märkte att jag nog ändå har lärt mig en del under kursens gång. Genom att också ta rådet om att experimentera för att lära sig bättre, som jag skrev om i vecka 5 känner jag också att jag nu fåt en bättre förståelse för QGIS, dock har jag nog långt kvar innan jag kan kalla mig själv för en GIS trollkarl.

 

Källor:

Opendatasoft. (2019). World administrative boundaries-countries and territories. World Administrative Boundaries – Countries and Territories — Opendatasoft

World population review. (2024). Europe cities by population 2024. Europe Cities by Population 2024 (worldpopulationreview.com)

Worldometer. (2024). European countries by poplation 2024. European Countries by Population (2024) – Worldometer (worldometers.info)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *