Hasardit

Tähän mennessä mielestäni tämä kuudes kurssikerta oli kaikista mielekkäin. Aamusta kävimme pienellä happihyppelyllä ja keräsimme Epicollect-sovelluksella dataa Kumpulan lähiympäristöstä. Tarkoitus oli arvioida erilaisten kohteiden turvallisuutta. Luokkahuoneessa kaikkien keräämät aineistot yhdistettiin ja siirryimme harjoittelemaan interpolointia, mihin keräämämme aineisto oli juuri sopiva. Kartasta ei tullut kovin informatiivinen tai laaja, sillä aineisto oli kuitenkin suhteellisen pieni. Ikäväkseni huomasin, että en tallentanut omaa interpolointiharjoitustani mihinkään, mutta kartan lisääminen blogiin ei ollutkaan ohjeiden mukaan pakollista, joten ei hätää. Esimerkiksi Elinan blogissa voi nähdä kyseisen kartan. Voimme huomata, että isojen teiden varsilla kokemus turvattomuudesta oli huomattavampaa kuin asuinalueilla.

Tämän jälkeen pääsimme varsinaisen tehtävän kimppuun eli hasardikarttojen pariin. Tarkoituksena oli luoda vähintään kolme karttaa, joita voisi hyödyntää opetusmateriaalina tuntiopetuksessa. Ensimmäisessä kartassa olen visualisoinut endogeenisten tapahtumien ilmentymiä maailmassa. Siinä on kuvattu maailman tulivuoret sekä yli kuuden magnitudin maanjäristykset vuosilta 1950-2019.

Kuva 1. Maailman tulivuoret sekä yli kuuden magnitudin maanjäristykset vuosilta 1950-2019.

Toisessa kartassa olen kuvannut maailman tulivuoret sekä kaikki maailmassa tapahtuneet maanjäristykset vuosina 2000-2019.

Kuva 2. Maailman tulivuoret sekä maanjäristykset vuosilta 2000-2019.

Näitä kahta karttaa olisi hyvä käyttää havainnollistamaan kuvitteelliselle opiskelijajoukolle maanjäristysten ja tulivuorten sijaintien päällekkäisyyksiä.

Tuliperäisyys keskittyy litosfäärilaattojen sauma-alueille sekä muutamiin laattojen keskiosissa sijaitseviin maapallon vaipan lämpöpurkauskohtiin, kuumiin pisteisiin. Keskimäärin tulivuoren purkaukset kuitenkin aiheuttavat vähemmän tuhoja kuin maanjäristykset, koska tulivuorten sijainti tunnetaan ennakolta ja ne yleensä antavat ennakkovaroituksia lähestyvästä purkauksesta. Maanjäristykset ja tulivuoren purkaukset saavat alkunsa maapallon kuuman sisuksen lämpöenergiasta, joten niitä kutsutaan endogeenisiksi eli sisäsyntyisiksi ilmiöiksi. Maanjäristykset ovat vaikeammin ennustettavissa ja siten aiheuttavat suuremman riskin kuin ennestään tunnetuissa paikoissa esiintyvät tulivuorenpurkaukset. Kumpiinkin voidaan kuitenkin varautua etukäteen ja näin pienentää niiden aiheuttamia riskejä.

Kuva 3. Maailman tulivuoret sekä yli kuuden magnitudin maanjäristykset interpoloimalla karttaan.

Kolmannessa kartassa yritin yhdistellä aiemmin esitettyjä tietoja toisin. Kuvassa näkyy yhä tulivuorten sijainnit, mutta yli kuuden magnitudin maanjäristykset on yritetty interpoloimalla lisätä karttaan. Lopputulos ei ollut mielestäni kovin onnistunut, sillä visualisointi oli todella vaikeaa.

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/huhelina/

https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/lukiot/oulainen/oulaisten-lukio/maantiede2/ops-2003/tellus-3/tellus3-1501152/mjt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *