TJ 0

Viimeisellä kurssikerralla saimme hieman kokeilla omia siipiämme ja nähdä millaisia taideteoksia osaamme itse tuottaa. Olin aivan varma, että saan alusta lähtien huutaa opettajaa auttamaan ja pommittaa kysymyksillä, mutta kuinka ollakkaan sain KAIKEN toimimaan kuin unelma. Kerta se oli ensimmäinenkin, mutta voitto kotiin.

Ennen kurssikertaa oli hyvä tehdä hieman omia alkujärjestelyjä ja etsiä materiaalia omaa karttaa varten. Itsehän en tiennyt alkuunkaan mistä edes lähteä liikenteeseen, kunnes Ilta-Sanomia selatessani silmiini osui mielenkiintoinen uutinen ja löysin ratkaisun asiaan. ”USA:ssa on tänä vuonna ammuttu koulussa keskimäärin kerran viikossa.”  Siinäpä minulle aihe; dark like my soul. Etsin asiasta hieman lisätietoa ja päätin typistää aiheekseni  kymmenen eniten uhria vaatineet kouluampumiset Yhdysvalloissa vuoden 1999 Columbinen lukiossa tapahtuneen joukkomurhan jälkeen. Columbinen verilöyly oli Eric David Harrisin ja Dylan Bennet Kleboldin  20. huhtikuuta 1999 tekemä joukkomurha Columbinen lukiossa Coloradossa Yhdysvalloissa. He ampuivat hengiltä 12 oppilasta ja yhden opettajan sekä haavoittivat 21 muuta. Verilöyly päättyi heidän ammuttuaan lopuksi itsensä.

Kuva 1. Luomani karttaesitys, missä nähdään tapahtuneiden kouluammuskelujen sijainti sekä uhrien lukuäärä Yhdysvalloissa.

Ensiksi kokosin tiedot itselleni exceliin. Otin ylös jokaisen kouluammuskelun tapahtumavuoden, uhrien lukumäärän ja tapahtumapaikan. Googlasin jokaisen koulun osoitteen ja GoogleMapsin avulla määritin koulujen tarkat koordinaatit (longitude ja latitude), jotka lisäsin exceliini. Toin kaksi karttaa QGIS:siin, toinen oli kartta Amerikasta ja toinen Kanadasta. Sitten kirsikkana kakun päällä, toin kokoamani excel-taulukon csv-tiedostona QGIS:siin ja voila hyvältä näyttää. Pienen visualisoinnin jälkeen saatoin olla jopa hieman ylpeä tuotoksestani ! Veivasin ja veivasin uhrien lukumääriä kuvaavia palloja moneen kertaan, aluksi laitoin ne kuvaamaan määrettä koonsa mukaan, mutta selkeyden vuoksi päädyin valitsemaan väritaulukon, josta selvimmäksi vaihtoehdoksi ajautui väriskaala valkoisesta mustaan. Kuten kartalta nähdään, tummimmat pallerot sijoittuvat Yhdysvaltojen itärannikolle.

Eniten kuolonuhreja vaatinut joukkosurma oli Virginia Techin verilöyly, joka vaati yhteensä 33 ihmisen hengen, ampuja mukaan lukien, ja haavoittuneita oli 23. Ampuja oli eteläkorelainen Seung-Hui Cho. Ammuskelussa kuolleet olivat opiskelijoita sekä koulun henkilökuntaa. Ehkä kautta aikojen koskettavin ja järkyttävin kouluammuskelu tapahtui Sandy Hookin alakoulussa 14. joulukuuta 2012. 20-vuotias ampuja, Adam Lanza, surmasi aamulla kotonaan äitinsä ampumalla tätä neljä kertaa kasvoihin. Tämän jälkeen hän ajoi äitinsä autolla koululle ja tunkeutui väkisin sisälle luotiliiveihin pukeutuneena mukanaan ainakin kaksi käsiasetta ja kivääri sekä useita patruunalippaita. Ennen lasten ampumista hän surmasi kuusi aikuista. Suurin osa ampumisesta tapahtui kahdessa ala-asteen luokkahuoneessa, joista toisessa surmattiin 14 lasta ja toisessa kuusi; kahdeksan poikaa ja 12 tyttöä. Surmansa saaneet lapset olivat 6–7-vuotiaita. Kuolonuhrien joukossa olivat myös koulun rehtori ja psykologi. Kaikki kuusi aikuista olivat naisia, jotka työskentelivät koulussa. Lanza ampui itsensä käsiaseella, kun ensimmäiset poliisit saapuivat kouluun. Motiivia teolle ei tiedetä, mutta yhden todistajan mukaan Lanza vihasi äitiään ja Sandy Hookin alakoulua. Lanzan äiti toimi koulussa vuosia vapaaehtoisena opettajana. Myös Lanza itse oli lapsena käynyt samaa koulua. Lanza ilmeisesti koki, että hänen äitinsä rakasti oppilaitaan enemmän kuin häntä. Listasin alle karttaani lisäämäni kouluammuskelut, jos teitä lukijoita kiinnostaa lukea aiheista enemmän.

• 2007 Virginia Techin verilöyly (33 kuollutta)
  • 2012 Sandy Hookin alakoulun kouluammuskelu (27 kuollutta)
  • 2018 Stoneman Douglas High Schoolin kouluampuminen (17 kuollutta)
  • 2015 Roseburgyn koulusurmat (10 kuollutta)
  • 2018 Santa Fen yläkoulun kouluammuskelu (10 kuollutta)
  • 2005 Red Laken koulusurma (7 kuollutta)
  • 2012 Oaklandin kouluammuskelu (7 kuollutta)
  • 2006 West Nickel Mines kouluammuskelu (6 kuollutta)
  • 2008 Northern Illinois Unversityn kouluammuskelu (6 kuollutta)
  • 2014 Marysville Pilchuck lukion kouluammuskelu (5 kuollutta)

Valitsemani aihe on erittäin raskas ja surullinen, mutta tärkeä. Nämä tragediat ovat herättäneet USA:ssa kiivaita keskusteluja mm. aselaeista. Siellä on helpompi hankkia ase kuin vaikka pullo yskänlääkettä. Aseen saa Yhdysvalloissa käsiinsä yllättävän helposti. Monissa osavaltioissa aseen voi ostaa, vaikka olisi terrorismiepäiltyjen listoilla. Aseen saa yksityiseltä myyjältä käytännössä ilman mitään tarkastuksia valtaosassa maata. Jos aseen hankkii asekaupasta, taustaselvitykset ja odotusaika hidastavat hankintaa mutta vain hiukkasen. Mutta entäpä, jos haluaa yskänlääkettä? Tiettyjen yskänlääkkeiden ostamiseen on säädetty kuukausittainen raja. Nämä lääkkeet, kun sisältävät pseudoefedriiniä, jota voidaan käyttää metamfetamiinin valmistamiseen. Aseiden ostamiselle sen sijaan ei ole mitään määrällistä rajaa. Pysyvien muutosten aikaansaaminen vaatii yhteen hiileen puhaltamista, jotta samankaltaisia tragedioita ei enää tapahtuisi.

Kurssi oli työläs, mutta lopussa kiitos seisoi. Jouduin vielä toisen kurssin tiimoilta palaamaan käyttämään CorelDRAW:ta ja auta armias kuinka voikaan unohtaa perusasiat äkkiä. Tässä vaiheessa tuntuikin QGIS oikein mukavalta ja yhteistyökykyiseltä verrattuna viimevuoden hirviöön. QGIS vs CorelDRAW veikkauksessa laitan all-in QGIS:sin puolesta. Otsikkoon ”TJ 0” vielä palaten: ”Tänään jäljellä nolla aamua. Armeijan viimeinen päivä. Päivä, jolloin koetellut ja vitutuksesta pikku hiljaa toipuvat sotilaat vetävät pään täyteen viinaa kerrankin hyvällä tuulella. Sijoittuu makeasti perjantaille.”  (lähde: urbaanisanakirja.com) Tähän on hyvä lopettaa. Kiitos!

Lähteet: