Mystiset asiantuntijat / ”Tiedämme enemmän kuin osaamme sanoa”

”Tutkija varoittaa mystifioinnista: Asiantuntijoiden hiljaisesta tiedosta voi kyllä puhua ääneenkin”

Tässäpä meidän lööppimme, jota lähdimme innokkaana analysoimaan ensimmäisessä ryhmätapaamisessamme. Ensimmäisenä yhdeksän pääaineopiskelijan ja yhden sivuaineopiskelijan sekalainen sakki lähti puimaan sitä, mitä hiljaisella tiedolla tarkoitetaan. Tästä kehkeytyikin mielenkiintoinen keskustelu, sillä ryhmämme käsitykset hiljaisesta tiedosta olivat jokseenkin heterogeenisiä. Selvää oli, että hiljainen tieto on ihmisen henkilökohtaista tietoa, jota ei ole minnekään dokumentoitu. Hiljaisen tiedon täsmällisempi määrittely tuottikin sitten enemmän päänvaivaa. Voiko ihminen tiedostaa hiljaisen tiedon olemassaolon ja ehkä salata sen tahallisesti? Vai onko hiljainen tieto sellaista tietotaitoa, jota henkilö itse ei edes tiedosta omaavansa? Vai onko hiljainen tieto kenties kirjoittamattomia sääntöjä, jotka kaikki tietävät dokumentoimattakin? Keskustelu oli vilkasta, paikoitellen jopa kiihkeää. Ideoitakin oli paljon, mutta ne tuntuivat sinkoilevan sinne tänne ilman minkäänlaista päämäärää. Pikkuhiljaa aloimme kehitellä tutkimussuunnitelmaa, jossa tutkisimme yksityisellä sektorilla toimivia konsultointialan yrityksiä ja niissä työskentelevien asiantuntijoiden hiljaista tietoa. Tutkisimme sitä, miten hiljaisen tiedon jakaminen tai pimittäminen vaikuttaa asiantuntijaorganisaatiossa työntekijöiden työmotivaatioon ja työhyvinvointiin sekä yrityksen tuottavuuteen. Tämän ajatuksen ympärille lähdimme kehittelemään tehtävänannon mukaista tutkimustapaa.

Viikon aikana ryhmämme jäsenet tutkivat itsenäisesti aiheeseemme liittyvää tutkimustietoa. Kun palasimme ryhmätilaan seuraavan kerran, olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että ensimmäinen suunnitelmamme ei ehkä ollutkaan kovin hyvä. Heitetään se siis roskakoriin ja aloitetaan alusta. Jipii! Jälleen ideat alkoivat sinkoilla sinne tänne eikä mikään niistä oikein lähtenyt lentoon. Vai lähtikö sittenkin? Stay tuned!

Mystiset asiantuntijat

4 thoughts on “Mystiset asiantuntijat / ”Tiedämme enemmän kuin osaamme sanoa”

 1. Tuossa ensimmäisessä tutkimussuunnitelmassa pohtimanne hiljaisen tiedon jakamisen vaikutus yrityksen tuottavuuteen vaikutti kyllä mielenkiintoiselta aiheelta tutkia. Kirjoituksenne luettuani aloin myös pohtia hiljaisen tiedon näkyväksi tekemisen ja sen jakamisen keinoja, nekin lienevät aika mystisiä! 🙂
  Anna-Karita / ryhmä 5

  • Heippa Anna-Karita,

   niin meistäkin! Siksi uppouduimme siihen aiheeseen kokonaan ensimmäisiksi ryhmätyötunneiksi.

   Voisi olettaa hiljaisen tiedon esille tuonnin ja jakamisen olevan tärkeässä osassa hyvän työilmapiirin luonnissa, työhyvinvoinnissa ja sitä kautta myös yrityksen tuottavuudessa. Hiljaisen tiedon jakamisen toteutuminen käytännössä onkin sitten aika vaikeaa, ainakin tietoisella tasolla, jos ajatellaan hiljaisen tiedon olevan jotakin sellaista, jota emme edes itse tiedä tietävämme. Mystistä tosiaankin :).

 2. Lööppinne on todella mielenkiintoinen. Ajattelin ensin itse, että hiljainen tieto on jotakin, jota halutaan pimittää muilta, mutta kaikkien tietämät kirjoittamattomat säännöt tuntuvat myös juuri hiljaisen tiedon määritelmältä. Hiljainen tieto ei pidä itsestään meteliä, mutta on kuitenkin olemassa. Teiltä tuli todella hyviä pointteja ja pakko kehua myös ottamaanne kuvaa!
  Hilla / Tutkijat paljaana

  • Hei Hilla,

   mukava kuulla että lööppi oli sinustakin mielenkiintoinen. Se herätti heti keskustelua, ja siinä tuo sana “mystifioida” toi meillekin mielleyhtymän tiedon salailusta. Hiljaista tietoa pidetään toimintaan vaikuttavana, tiedostamattomana tietona, jonka sanoittaminen on vaikeaa. Vähän kuten se jäävuori-vertaus, jossa tieto on jakautunut osaksi pinnan päälle (näkyvä tieto) ja suurimmaksi osaksi sen alle (hiljainen tieto). Mutta tosiaan, mielenkiintoinen aihe :)!

   Jenni M. / Mystiset asiantuntijat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *