Ajatuksia esitelmistä

Meillä tuli tunne, että omaa tutkimusta on pohdittu ja pyöritelty nyt tarpeeksi, ainakin hetkeksi. Päätimme siis ottaa askeleen taaksepäin ja tarkastella kurssia laajemmin ja erityisesti kolmannen oppimistehtävän onnistumisia ja kehityskohteita.

Tehtäväksemme annettiin digitaalisen “posterin” tekeminen oman tutkimuksen keskeisistä käsitteistä sekä teoreettisesta näkökulmasta ja nämä tuli sitten esitellä toisille ryhmille. (O-ou!) Huomasimme oman ja muiden ryhmien esitelmien välillä joitakin eroja. Omassamme ja vierailemissamme ryhmissä käytettiin samantyyppistä esitysmuotoa, eli Preziä / Power Point- esitelmää. Tehtävien jako ryhmien kesken oli kuitenkin erilaista. Meidän ryhmämme päätti jakaa kaikki osat keskenään teko- ja esittelyvaiheissa, joka osoittautui hyvinkin toimivaksi ratkaisuksi. Oli hauska nähdä erilaisia esityksiä, pienryhmissä oli hyvä keskustella yhdessä ja saada mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavia asioita.

Yksi keskeisimmistä käsitteistä omassa ryhmässämme on hiljainen tieto. Sen tutkiminen ja määrittely teoreettisesta näkökulmasta herätti paljon kysymyksiä ja keskustelua. Vaikka ryhmämme osasikin sitä odottaa, on aihe asiantuntijoidenkin mielestä monimutkainen ja vaikeasti määriteltävä. Keskustelu oli siis lähinnä yhteistä pohdintaa ja ideoiden heittelyä aiheen monimuotoisuudesta, mikäs sen kiintoisampaa.

Koimme, että oman tutkimuksen pohdinta teoreettisesta näkökulmasta ja käsitteisiin syvemmin pureutuminen oli hyödyllistä yhtenäisemmän kokonaiskuvan saamiseksi, mutta muiden vastaavaa dataa oli vaikea hahmottaa. Tämä johtunee siitä, että emme olleet kuulleet kyseisten ryhmien nimikkotutkimuksista ja niiden käytännöistä aiemmin, joten teoriaa oli vaikea sisäistää ilman taustatietoja, pelkkien blogikirjoitusten perusteella. Aika on rajallista ja on sääli, ettemme ole päässeet kuulemaan kaikilta ryhmiltä tutkimusten esittelyä, sillä yhteisiä tapaamisia on niin vähän. Muutkin kurssitoverimme ovat olleet sitä mieltä, että aikaa ryhmätapaamisiin on ehkä annettu turhankin paljon suhteessa kaikkien yhteisiin tapaamisiin.

Kaiken kaikkiaan ryhmissä tekeminen ja muilta kurssikavereilta oppiminen on ollut todella hyödyllistä ja mukavaa vaihtelua pelkälle luentosalissa istumiselle. Mitä mieltä te muut olette? Oliko muilla hankaluuksia ymmärtää muiden ryhmien teoreettisia näkökulmia vai oliko kaikki selvää?

bzjjj4z

Anna D. & Sophie N. / Mystiset asiantuntijat

8 thoughts on “Ajatuksia esitelmistä

 1. Samaa mieltä täällä!

  Pelkkien blogikirjoitusten perusteella on vaikeampi muistaa muiden tutkimusten yksityiskohtia. Heti kun näkee ryhmän esiintyvän ja kertovan tutkimuksesta livenä, hahmottuu koko paketti heti helpommin. Tutkimus saa silloin ikään kuin kasvot 🙂

  Vilma/Kympin tytöt

 2. Kiitos hienosta esityksestä, se oli toimiva näin katsojankin näkökulmasta! 🙂

  Pakko olla samaa mieltä, etteivät muiden tutkimukset vieläkään tunnu täysin selkeiltä, mutta joka kerralla oppii ainakin vähän lisää. Viime kerran keskusteluista oli hienoa saada uusia näkökulmia moniin erilaisiin teemoihin. Toisten esittämät kysymykset haastoivat tarkastelemaan oman ryhmän tutkimustakin monipuolisemmin.

 3. Minusta esitelmiä on kiva tehdä ja tutkimuksista on myös kiva kuulla muiden esittämänä, sillä se on rennompaa ja antaa mahdollisuuden kysymyksille. Itseäni kurssissa harmittaa, ettei kaikkien tutkimukset ole ainakaan itselläni selkeänä mielessä, ja esittely tutkimuksen pääkäsitteistä ei välttämättä anna niin paljon kuin se voisi. Tutkimuksia ei ole hirveän paljon, mutta missään vaiheessa ei ole nähnyt kaikkien ryhmien esityksiä, vaan osasta on nähnyt alkukerran esityksen, ja jonkun ryhmän esityksen näkee ensimmäistä kertaa vasta paljon myöhemmin. Sitten täytyy taas hetkisen kerrata, että mikä lööppi oli kyseessä ja että minkälainen tutkimus sen takana olikaan. Nytkin mietin että olenkohan nähnyt teidän ryhmänne esitystä vielä kertaakaan 😀 Onneksi on nämä blogikirjoitukset!

 4. Samoja fiiliksiä! Sen huomasi presentaatioita kuunnellessa heti, jos kyseisestä tutkimuksesta oli kuullut tarkemmin vain kerran aikaisemmin, jos sitäkään. Itselläni ainakin parhaiten ovat jääneet mieleen ne tutkimukset, joiden esityksen on kuullut heti kurssin ensimmäisillä kerroilla. Vaikka on hyvä ettei samat ryhmät pyöri jatkuvasti keskenään, on se toisaalta myös harmi, kun ei osaa vaikkapa esittää rakentavia kysymyksiä aiheesta, josta ei ole kovin vahvoja muistikuvia.

  – Kaisa / Eriarvoiset

 5. Olisi kyllä mahtavaa, jos kurssin aikana pääsisi kuulemaan enemmän myös muiden tutkimuksista – ehkä jopa tutkijoiden itsensä kertomana. Minun on vaikea hahmottaa mikä tutkimus kertoi mistäkin, joten posterit olivat oivallinen keino muistuttamaan myös muiden tutkimuksista. Olen tykännyt myös blogin seuraamisesta, sillä ainakin tällä tavalla pystyy helpommin palauttelemaan mieleen muidenkin ryhmien tutkimuksia sekä näiden yleisimpiä käsitteitä. Uskon, että niistä on paljon apua myöhemmissä opinnoissa!

 6. Kurssin alussa pelkäsin, että mitäköhän tästä blogikirjoittamisesta tulee, kun siitä ei kokemusta ole, mutta pian tässä ollaan kärryille päästy ja kommenteissakin on herännyt kaikenlaisia keskustelunaiheita. Olisi tietenkin ollut mukava saada jonkinlainen kokonaiskuva kaikista tutkimuksista, tällä hetkellä ajatukset ovat hiukan ristiriitaiset kun muistaa yhden asian yhdestä tutkimuksesta ja toisen toisesta. Mutta omassakin nimikkotutkimuksessa on sen verran paljon tekemistä, että aikataulutus on ihan ymmärrettävää. Kurssin interaktiivisuus on kurssin ehdoton plussa.

 7. Kuulostaa kyllä todella tutulta. Tämä kurssi on levitetty niin pitkälle ajalle syksyyn, niin välillä on tuntunut vaikealta muistaa omaakaan tutkimusta. Blogi toki jossain määrin auttaa, mutta kun yhteisiä tapaamisia on kahden viikon välein, niin hyppääminen toisen tutkimuksen syvään päähän teoreettisine näkökulmineen ja käsitteineen on kyllä haastavaa. Harmillista myös, että tutkijatenttejä ei pääse kuulemaan kuin yhden.

 8. (Samaistuttava meemi :D)

  Samoja ajatuksia täälläkin. Kurssi on ollut niin pitkä ja jokaisella omissakin tutkimuksissa paljon perehdyttävää, että väkisinkin alkaa muiden esitykset, tutkijat, käsitteet jne. sekoittumaan päässä. Vaikka muiden tutkimukset olisi kiva tuntea paremmin, ei taida aikataulu kuitenkaan venyä syvällisempään tutustumiseen. Blogista on kyllä ollut suuri hyöty, ja täältä seuraaminen on auttanut ymmärtämään muiden tutkimusten teoreettisia näkökulmia ja käsitteitä, jos aiemmin ryhmäkeskusteluissa, esityksissä tms. joku asia ei ole vielä täysin auennut. Näissä esitystilanteissa kysyminen ja tarkentaminen voi olla hieman
  haasteellista, jos on ensi kertaa eksynyt ryhmän esitystä katsomaan.
  Myös blogin postausten alle syntyneet keskustelut ovat antaneet paljon uusia näkökulmia ja ajatuksia.

  Tsemppiä teidän ryhmälle tutkijatenttiin!

  Emma/Kympin tytöt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *