TJ0

Tutkijatentistä on nyt suoriuduttu kunnialla ja koko ryhmä on huojentunut. Kaikkia jännitti ennen tenttiä todella paljon eikä yöunia oltu paljoa nukuttu. Tutkijatentti menikin todella hyvin, joten jännitys olikin aivan turhaa!

Koimme tenttikysymysten laatimisen haastavaksi, koska tutkimuksessamme oli niin paljon sellaista, johon emme uskaltaneet tarttua. Esimerkiksi käsitekartat ja niiden rakenteet sekä analyysimenetelmä olivat perusteltu tutkimuksessa hyvin. Artikkelissa oli kyllä annettu esimerkit analyysin käytöstä, mutta fysiikan kaavat ja käsitteet olivat kaikille meille tuntemattomia, joten esimerkit eivät auenneet. Pelkäsimme lisäksi, että kysymyksiä olisi liian vähän, ne olisivat epäolennaisia tai niihin löytyisikin vastaus suoraan tutkimuksesta. Jännitimme myös, ettemme pystyisi jatkamaan keskustelua tutkijan kanssa vaan joutuisimme siirtymään suoraan seuraavaan kysymykseen.

Tutkijatentin tunnelma oli onneksi todella rento, ja meitä rauhoitti, kun tutkijamme Maija sanoi, että häntäkin jännittää. Meidän tutkijtatenttimme oli myös ensimmäisenä, joten ei tarvinnut jännittää toisen ryhmän tentin ajan. Maija vastasi kysymyksiimme laajasti eikä ohittanut mitään kysymystä tai koittanut kierrellä. Saimme käytettyä 30 minuuttia minuutilleen, kaikki kysymykset tuli kysytyksi ja kysyimme myös muutamia lisäkysymyksiä. Maija sanoi useampaa kysymystä hyväksi, mikä oli todella mukavaa ja tuli fiilis, että olemme kumminkin jyvällä tutkimuksesta, vaikka välillä onkin ahdistanut. Saimme varjoryhmältä positiivista palautetta ja muutaman kysymysehdotuksen, mutta ne olivat sellaisia, joihin löytyi vastaus suoraan tutkimuksesta. Varjoryhmän tutkijatentti sujui myös hyvin ja he esittivät osuvia kysymyksiä, jotka olivat fiksusti lajiteltu aiheittain eli mekin pysyimme kärryillä.

Ryhmämme työskentely sujui alusta asti hyvin. Teimme kaikki tasapuolisesti töitä, ideoimme yhdessä, mietimme asioita eri näkökulmista ja pyrimme tekemään tehtävät niin hyvin kuin suinkin mahdollista. Vaikka tutkimuksen aihe oli meille haastava, mikä kieltämättä söi motivaatiotamme ajoittain, selvisimme silti oppimistehtävistä hyvin. Teimme paljon töitä sen eteen, että ymmärtäisimme tutkimuksen tärkeimmät asiat. Näin kurssin lopussa voimmekin todeta, että olemme oppineet enemmän, kun olisimme uskoneet.

Tentistä selvittyämme kaikilla on paljon parempi fiilis kurssista, koska tutkijatentti sujui hyvin. Mielestämme esitimme hyviä ja merkityksellisiä kysymyksiä ja saimme niistä hyvää palautetta nimikkotutkijaltamme ja varjoryhmältä. Olemme koko ryhmä pitäneet nimikkotutkijastamme Maijasta todella paljon ja hänen tutkimuksensa on ehdottomasti merkittävä, mutta koemme, että olisimme itse hyötyneet enemmän kasvatustieteisiin sovellettavasta tutkimuksesta. Mutta tästäkin tutkimuksesta on jäänyt paljon mieleen ja ainakin käsitekartat ovat nyt kaikilla hallussa. Tutkijatenttimme päättyi Maijan esittämänä Eric Mazurin lainaukseen, joka jäi mieleemme:

“You can forget facts but you can’t forget understanding”

Kiitos ja kumarrus, fysiikan opettajat kiittää!

4 thoughts on “TJ0

 1. Vaikka lööpissä puhuttiin fysiikasta, en olisi ollenkaan arvannut, miten paljon fysiikkaan keskittyvä tutkimuksenne loppujen lopuksi olisi (oletusarvoisesti oppiaine olisi ollut sivuseikka). Vaikka (ilmeisesti) tutkimuksenne ei sijoittunutkaan niin vahvasti kasvatustieteellisen tutkimuksen maailmaan kuin jotkut muut nimikkotutkimukset, onneksi opeteltuja asioita voi käsitellä tutkimuksen kuin tutkimuksen kautta ja olette varmasti saaneet hyvät eväät jatkoon. Harmi, että teidän suoriutumistanne olen saanut seurata lähinnä blogin sekä vapaa-ajalla käytyjen keskustelujen kautta, sillä emme ole osuneet samoihin posteriesittelyihin tai toistemme varjoryhmiksi!

  Omasta mielestäni P5-kurssista saa parhaiten irti juuri aktiivisesti vuorovaikuttavan, idearikkaan ja tasapuolisesti työskentelevän ryhmän kanssa. On ollut hauskaa huomata, kuinka ryhmätyötaidot ovat kehittyneet tutkimuksen teon perusteiden ohella – meille on annettu vapaat kädet sen kanssa, miten, missä ja kuka tekee, kunhan ryhmä on yhteisvastuullinen kaikesta sisällöstä.

  – Nana/Kympin tytöt

  • Taisi tulla kyllä kaikille yllätyksenä, että tutkimus olikin ihan fysiikan laitokselta! Tutkimuksessa on kuitenkin onneksi ollut paljon asiaa fysiikan maailman ulkopuolelta, välillä niitä on ollut vain vaikea nähdä pelottavien termien ja kaavojen takaa. Olen samaa mieltä, että opeteltavat asiat on mahdollista oppia mistä tutkimuksesta tahansa, vaikka se vaatisikin hieman enemmän paneutumista aiheeseen. On kyllä harmi, että usea muu kurssin tutkimuksista on jäänyt niin varjoon, mutta onneksi blogista on ollut mahdollisuus seurata mitä muut ovat tehneet.

   Ehdottomasti tällä kurssilla on ollut parasta ryhmätyöskentely. Tutkimusten sisällöt ja niiden käsittely on ollut aivan uutta, mutta ryhmä on auttanut ymmärtämään ja sisäistämään, kun on ollut mahdollisuus keskustella ja vaihtaa mielipiteitä ja ajatuksia. Näin pitkän kurssin aikana varmasti kaikkien ryhmätyötaidot ovat kehittyneet hurjasti, mistä on paljon hyötyä tulevaa varten.

 2. Hei, Fyssanopet!

  Kiitos todella mielenkiintoisesta tutkijatentistänne ja antamastanne palautteesta. Oli mukava toimia varjoryhmänänne 🙂

  Oikein hyvää joulun odotusta teille kaikille!

  PJ Tuuli/Yliopisto-opettajat

  • Kiitos samoin, meistäkin oli mukavaa olla teidän varjoryhmänne! 🙂

   Sinne myös!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *