Kulttuuriraportti: Cleaning Women live @ Juttutupa

Cleaning Women Live @ Juttutupa

Teksti ja kuva: Oskari Lappalainen

Vaikka Cleaning Women oli nimeltä ja konseptiltaan tuttu en ollut kuunnellut heidän musiikkiaan aiemmin. Pääsin korjaamaan tämän tilanteen maaliskuun viides päivä heidän esiintyessään Juttutuvassa. Halusin pitää yllä mysteeriä enkä rynnännyt kuuntelemaan bändin musiikkia netistä. Leikin että elin 1980-luvulla ja että olin juuri kuullut huhuja jännästä bändistä. Aikamatkustuskuvitelmani varmaankin toimi koska keikka oli yksi säväyttävimmistä pitkään aikaan.

Saapuessani kämppikseni kanssa paikalle hyvissä ajoin noin puoli tuntia aikaisemmin Juttutupa oli jo ääriään myöten täynnä. En muista milloin viimeksi olisin ollut keikalla jossa olisi ollut näin paljon ihmisiä per neliömetri. Tilannetta selittänee osin se että Juttutupa on ensisijaisesti baari ja toissijaisesti keikkapaikka. Tungoksen takia jouduin tyytymään paikkaan, josta näkyvyyden lavalle peitti osittain massiivinen kivipilari. Lohduttauduin ajattelemalla että magia toimii parhaiten kun sitä ei näe.

Tungosärsytys haihtui kuitenkin varsin nopeasti kun itse keikka alkoi. Kolmen miehen bändi oli aikoinaan luonut mainetta esiintymällä…noh, siivoojanaisiksi pukeutuneiksi. Tällä kertaa lavalle kuitenkin noustiin mustiin kauluspaitoihin ja suoriin housuihin pukeutuneita. Katsellessani rumpujen virkaa toimittavaa romukokoelmaa sekä joukkoa vielä vähemmän tunnistettavia instrumentteja odotin saavani tuutin täydeltä kolinaa ja paukutusta.

Teolliset sävyt olivat vain kuitenkin yksi väri bändin paletissa. Tarjolla oli niin instrumentaalista musiikkia kuin yllättävänkin lähelle pop-musiikin kaavoja tulevia kappaleita, hitaita ja nopeita biisejä, tanssittavaa musiikkia ja fiilistelyä. Metalliromu taipui niin koneaikakauden ääniin kuin Indonesian ikivanhan gamelan-musiikin mieleen tuovaan melodiseen kilkutteluun. Monet sävellykset tuntuivat vievän kuuntelijoita jonnekkin itään: Arabiaan, Aasiaan ja rajan taakse slaavilaisiin sävyihin. Tai ehkäpä bändin, joka on tehnyt neuvostoscifin inspiroimaa musiikkia, inspiraation lähteet ovat hieman kosmisempien etäisyyksien päässä?

Kaikkein mieleenpainuvinta oli bändin ilmiselvä luovuus, musiikillisuus ja taito. Tämä yhtye olisi saanut kiinnostavaa musiikkia ulos normaalin pop-bändinkin varustuksella. Kuitenkin erikoiset instrumentit ja tutkimusmatkailun henki antoivat musiikkiin jotain aivan omaa fiilistä. Aloinkin sähköporakoneen soittoa kuunnellessani miettimään miksi monien on niin vaikea tehdä irtiottoja perinteisistä äänimaailmoista ilman että vajotaan täydelliseen erikoisuuden tavoitteluun. Ehkäpä tämän tehtävän hankaluus tekee Cleanin Womenin kaltaisista bändeistä niin säväyttäviä.

cleaning women kuvituskuvakokeilu

Published by

Deleted User

Special user account.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *