Kasvissafkaa

Reseptit: Inka Järvikangas ja Marc Aulén
Kuvat: Inka Järvikangas

Marc Aulénin Nordic Dynamite
(julkaistaan Marcin luvalla, kirjasta The Helsinki Book 2016, 230-231)

3 punaista tai keltaista habanero-chiliä puoliksi halkaistuna, poista varsi
1,5 dl rusinoita
2 rkl tuoretta limemehua
1 reilu ruokalusikallinen tuoretta raastettua inkivääriä
3 reilua ruokalusikallista fariinisokeria
200 g tuoreita tai pakastettuja karpaloita tai puolukoita
3 dl sameaa omenamehua

Keitä 20 minuuttia. Soseuta. Säilytä viileässä paikassa. Voi myös pakastaa.
Makeantulinen kastike, joka käy lisukkeeksi kaikelle. Lihalle, kanalle, kanalle, keittoihin, jälkiruokiin, smoothieihin, jäätelön tai turkkilaisen jugurtin kanssa jne.

carrot

Yrttimarinoidut porkkanat

4 isoa porkkanaa
1 sitruuna
oliiviöljyä
korianteria
basilikaa
valkosipulia
kanelia
suolaa
mustapippuria
(chiliä)

Kuori ja keitä 4 isoa porkkanaa. Kun porkkanat ovat valmiit, viipaloi ne kulhoon. Purista joukkoon yhden sitruunan mehu, ja lisää muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Hienonna sekaan puoli nippua korianteria ja basilikaa sekä muutama valkosipulin kynsi. Lisää hiukan mustapippuria, hyppysellinen suolaa, ripaus kanelia ja chiliä maun mukaan. Sekoita ainekset keskenään ja anna marinoitua hetkisen. Tarjoile lisukkeena, salaatin tai risoton seassa, tortillatäytteenä tms.

tomaatti

Paahdetut minitomaatit

2 rasiaa miniluumutomaatteja, kirsikkatomaatteja tai vastaavia
oliiviöljyä
1 ruukku rosmariinia
suolaa
pippuria
(1/2 sitruunan mehu)

Huuhtele ja puolita tomaatit. Asettele ne uunipellille tai vuokaan halkaistu puoli ylöspäin. Ripottele päälle hiukan suolaa ja pippuria, pirskottele öljyllä ja lisää tuore rosmariini (myös kuivattu käy). Jos haluat tomaateista vähemmän makeita ja oikein hapokkaita, pirskottele niiden päälle vielä sitruunamehua. Jos haluat tomaattien olevan hiukan makeampia, unohda sitruuna. Paahda uunin keskitasossa 150’C:ssa n. 2,5-3 h. Nauti sellaisenaan, lisukkeena, salaatissa, sosekeittojen mausteena tms.

tom

Published by

Deleted User

Special user account.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *