Joukkuelajit pitävät porukan mukana harrastuksessa ja estävät jäämästä tai jättäytymästä syrjään kaveruussuhteista. Leikkimieliseen peliporukkaan kuulutaan ilman huomattavia suoritus- ja kustannuspaineita. Höntsäily on useimmiten edullista harrasteurheilua. Leikki, yhteisöllisyys ja reiluus korostuvat höntsäliikunnan arvoina. Höntsä on luonnonmukainen luomutuote, jonka lajivalinnoissa harrastajat seuraavat vuodenkiertoa. Katukoris ja -sähly, tossulätkä ja pihafutis sekä muut pienpelit ja lasten väliset kisat vaihtuvat vuodenajan mukaan. Pelaillessa käsitys koetellun lajin luonteesta tarkentuu. Kisailun myötä kehittyvät niin taidot ja kunto kuin pelisilmä ja ymmärrys sovituista säännöistä.
Lasten vanhempien tehtäväksi jää tarjota puitteet leikkimieliselle pelailulle, mahdollisesti siihen itsekin osallistuen. Eri lajien ja harrastusten kirjo on nyt aiempia vuosia selvästi suurempi, samalla asuinnaapurustojen lapsimäärät ovat edeltäviä vuosikymmeniä pienempiä. Pihapelikulttuuria pitäisi suorastaan elvyttää. Näin peliporukan kokoon saaminen saattaa edellyttää sosiaalisen median hyödyntämistä talkoourheilun synnyttämiseksi, puulaakiryhmien perustamista tai kimpassa lasten roudaamista liikunta-aktiviteetien pariin.
Moderniin yhteiskuntaan viittaa erinäisten kaupunkitilojen haltuunotto ja niiden aktiivi käyttö, kaupunkilaisten osallistuminen. ”Tee-se-itse” eli DIY-toimintana höntsäpelit rakentavat tilan harrastetaiteelle ja vapaalle kansalaistoiminnalle, jossa pelailijat kohtaavat toisensa vapaina ja tasavertaisina yksilöinä. Oikeastaan kysymyksessä on DIT-eetos (Do-It-Together), ”tehdään kimpassa”, minkä varaan harrasteyhteisöt rakentavat harjoittamansa aktiviteetin.
Innostus pelaamiseen säilyy lapsella parhaiten, jos hänen ei tarvitse hakeutua pois kotikulmilta. Varsinainen kotietu toteutuu, kun läheinen ”kotiareena” kokoaa pelailun omatoimiporukan ja innostaa säännölliseen treenailuun. Vanhempien rooliksi tulee tällöin kenttämestareina toimiminen. Työsarkaa helpottaa, että itse kyhätyistä kenttäkalusteista on paikoin voitu siirtyä tehdasvalmisteisiin. Tarjolla on pelialustoja, maalikehyksiä ja kaukalon laitoja.
Pihapelit on hyvässä tapauksessa onnistuttu siirtämään seuraavalle sukupolvelle. Pakkastalvena isäporukat ovat tehneet jäätä paikallisille nuorille, ja ehkä vanhemmat ovat itsekin heittäytyneet lätkäpelien tiimellykseen. Mikä parasta isät ja aviomiehet ovat suorastaan nuortuneet lasten pihapeleissä. Kun on aikuinen, voi olla myös lapsi. Usein höntsäily merkitsee ikääntyneemmille pelailijoille nostalgista suunnistusta, jotakin, jonka on kokenut lapsuudessa tai nuoruudessa. Elinvoimaisuuden tunnetta aikuisilla vahvistaa nuorten kanssa pelaaminen ja pärjääminen.
Niin pojat kuin tytötkin ovat saaneet kannustusta peliharrastuksilleen paitsi vanhemmiltaan, myös sparraavilta veljiltä ja kavereilta. Pienemmät oppivat nopeasti, kun saavat pelata isompiensa kanssa. Kannustava aikuinen voi pallotellen aloittaa pienen lapsensa kanssa yksinkertaiset harjoitukset. Urheilusta kiinnostunut tyttö tulee tänä päivänä estoitta vanhempansa kanssa pelikentälle. Isovanhemmat voivat hekin olla mukana vaikka huoltojoukoissa.
Lapselle ja nuorelle pihapelit ovat kasvualusta sosiaalisille taidoille ja kulttuuriin kasvamiselle. Aikuisten ohjausta näissä peleissä on voitu vierastaa, mutta nyt koulussa on toiminut jopa liikuntaan erikoistunut traineri. Joukkuepelaajina tunnettujen mies- ja naisurheilijoiden vierailut kouluissa varmasti sytyttäisivät ja vahvistaisivat entisestään lasten liikuntainnostusta. Tähtiurheilu työntää nuoria harrastepelailuun ja muistuttaa pihapelien merkityksestä osana liikkuvan kaupunkilaisen elämänkaarta.
Nykykaupungissa ymmärretään, että kaikki paikat, joissa ihminen voi liikkua, ovat liikuntaympäristöä. Kuitenkin esimerkiksi kerrostalopihojen liikakunnostuksesta on tullut pihapelien haastaja. Paljas asfalttipiha on notkea tila ja valttikortti lasten pienpeleille, sillä avoimena se mahdollistaa ja innostaa nuoria moninaisiin takapihapeleihin ja -leikkeihin.