Toinen kurssikerta

Heips

Toisella viikolla harjoittelimme QGIS-ohjelmalla muun muassa aineistojen tuontia palvelimilta. Käytimme WFS-nimistä rajapintaa, jolla toin Väylävirastosta Suomen kuntakartan. Tämä onnistui QGIS:n sisältä vektori-työkaluvalikon kautta. Väylävirastolta tuotu Suomen kuntakartta on huomattavasti tarkempi kuin kurssimateriaalissa jaettu kuntakartta. Tässä kohtaa muistutin itseäni siitä, mitä vaiheita ja työkaluja missäkin vaiheessa käytettiin lukemalla jälleen Usko Sinervon (2024) blogia.

Tämän jälkeen kokeilimme soveltaa erilaisia projektioita Suomen kuntakarttaan ja verrata niitä oletuksena olevaan ETRS-TM35FIN projektioon. Itse sovelsin Mercator- sekä Robinson-projektioita. Tehtävä oli laskea pinta-alojen vääristymäkertoimia QGIS:n geometry tools valikolla, valita kyseiset kertoimet näkyviin ja  asettaa jonkinlainen gradientti kyseisille arvoille.

Mercator-projektion vääristymäkertoimet näkyvät yllä. Kuten näkyy, ne ovat varsin suuret: 1,9 ja 8,3 välillä. Tämä johtuu siitä, että Mercator-projektio vääristää suuresti pohjoisten ja eteläisten alueiden pinta-aloja suuremmaksi kuin todellisuudessa (Koponen, 2017). Vääristymät kasvavat Suomen kohdalla siis pohjoiseen siirryttäessä, kuten huomataan.

 

Tässä näkyy puolestaan Robinson-projektion kertoimet. Robinson-projektio pyrkii olemaan tietynlainen kompromissi projektioiden joukossa eli se vääristää kaikkea hieman. Voidaankin huomata, että vääristymäkertoimet ovat huomattavasti pienemmät kuin Mercator-projektiossa. Tässä tapauksessa 1,19 ja 1,42 välillä.

Pohdin taas kovasti karttojeni värimaailmaa. Pelkkä yhden sävyn gradientti ei näyttänyt tarpeeksi selkeältä, koska halusin, että näytettäviä vyöhykkeitä olisi lähemmäs kymmenen. Päädyin käyttämään graduated väriskaalaa, joka yhdistää eri sävyjä värirampiksi. Halusin muokata värirampin sävyjä, mutta se ei onnistunut tarkoittamallani tavalla, joten päädyin vain käyttämään defaulttia.

Lähteet:

Koponen, J. (2017). Mercatorin projektio ei sovi maailmankarttoihin. Gall-Peters on lähes yhtä surkea vaihtoehto. Informaatiomuotoilu.fi. http://informaatiomuotoilu.fi/2017/04/mercatorin-projektio-ei-sovi-maailmankarttoihin-gall-peters-on-lahes-yhta-surkea-vaihtoehto/

Sinervo, U. (1.2.2024). Viikko 2 — Projektiovertailua. Uskollinen GIS-blogi. https://blogs.helsinki.fi/usko/

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *