Kuudes kurssikerta

Datan keräämistä ja interpolointia

Aloitimme kurssikerran keräämällä itse aineistoa Kumpulan Kampuksen läheltä. Keräsimme dataa alueen ympäristön turvallisuudesta sekä viihtyvyydestä. Merkitsimme havaintoja Epicollect5 -sovellukseen. Saimme yhteensä 100 havaintoa ympäristöstä. Teimme kartan alueen turvallisuudesta, ja harjoittelimme samalla interpolointia. Kartassa punaisella värillä näkyvät turvattomiksi koetut alueet ja sinisellä taas turvalliseksi koetut alueet. Turvattomiksi koettuja alueita ovat esimerkiksi Physicumin edessä olevat portaat sekä mäki Kumpulan kampukselle luultavasti jään ja liukastumisvaaran takia. Turvalliseksi koettuja alueita taas ovat muun muassa hyvin hiekoitetut alueet sekä Arabian kauppakeskus. Jos sääolosuhteet olisivat olleet toiset, turvattomia paikkoja olisi luultavasti ollut vähemmän.

Kuva 1, Koettu turvallisuus Kumpulan kampuksen ympäristössä

Hasardit ja niiden yhteys

Toisessa harjoituksessa tutkimme eri hasardeja ja niiden yhteyksiä. Tehtävänä oli luoda vähintään kolme vapaavalintaista karttaa. Päätin tarkastella kartoilla maanjäristyksiä sekä tulivuoria. Ensimmäiseen karttaan merkitsin yli 6 magnitudin maanjäristykset niiden voimakkuuden perusteella. Maanjäristykset ovat aikavälillä 1980-2024, eli maanjäristyksiä kartalla on paljon. Se vaikeuttaa hieman kartan lukemista, sillä pisteet menevät toistensa päälle. Olisin voinut siis valita lyhyemmän aikavälin, niin kartasta olisi tullut selkeämpi.

Kuva 2, Yli 6 magnitudin voimaiset maanjäristykset vuosina 1980-2024

Seuraavassa kartassa on näkyvillä maailman tulivuoret. Aluksi tein kartan, jossa näkyi kaikki tulivuoret samanlaisina palloina. Kartta näytti kuitenkin todella tylsältä ja lukiessani Veera Matikaisen blogia inspiroiduin tekemään samalla tavalla eli merkitsemään tulivuoret niiden korkeuden perusteella. Kartasta pystyy havainnoimaan, että kaikista korkeimmat tulivuoret sijaitsevat Tyynenmeren tulirenkaan alueella tai muuten litosfäärilaattojen reunakohdissa.

Kuva 3, Tulivuoret korkeuden mukaan

Kolmannesta kartasta näkee hyvin seismisten ilmiöiden yhteyden sillä tulivuorten lisäksi myös suurin osa maanjäristyksistä tapahtuu Tyynenmeren tulirenkaan alueella, tai muuten litosfäärilaattojen reunakohdissa. Aapeli Leppä oli blogissaan lisännyt karttaan litosfäärilaattojen reunat näkyviin. Tämä olisi ollut hyvä lisä karttaan. Aapeli Lepän kartat sijoittuivat esimerkiksi Kaakkois-Aasian maanjäristyksiin ja Pohjois-Amerikan vulkanismiin, mikä oli hyvin mielenkiintoista. En itse edes ajatellut, että olisin voinut rajata alueen eritavalla.

Kuva 4, Tulivuoret sekä yli 6 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-2024

Kartoistani tuli aika yksinkertaisia ja selkeitä. Tämä oli varmaan ensimmäinen kurssikerta, josta selvisin ilman isompia ongelmia ja apuja.

Lähteet:

Kurssikerta 6 aineistot

https://helsinkifi-my.sharepoint.com/personal/apaarlah_ad_helsinki_fi/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fapaarlah_ad_helsinki_fi%2FDocuments%2FGEM2024%2FHarjoitus6_2024%2Ezip&parent=%2Fpersonal%2Fapaarlah_ad_helsinki_fi%2FDocuments%2FGEM2024&ga=1

Tulivuoritietokanta https://www.ngdc.noaa.gov/hazel/view/hazards/volcano/loc-data

Maanjäristystietokanta https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/

Veera, Matikainen. 21.2.2024. Veeran GIS-blogi. Kuudes kurssikerta. (Viitattu 9.3.2024) https://blogs.helsinki.fi/veematik/

Aapeli, Leppä. 9.3.2024. Aapelin kootut GIS-kärsimykset Kuudes kurssikerta – Interpolointia ja karttavisualisointimania. (Viitattu 9.3.2024) https://blogs.helsinki.fi/aapleppa/

Viides kurssikerta

Bufferointia

Viides kurssikerta jatkui siitä, mihin viimeksi jäimme. Jatkoimme Pornaisten alueen tarkastelua. Teimme jo ennestään tuttuja Bufferi- eli puskurianalyysejä. Saimme valmiiksi tehdyn QGIS -tiedoston, vaikka viime kerralla aloitimmekin itse digitoimaan Pornaisten aluetta.  Aloitimme tutkimalla, kuinka monesta talosta Pornaisten alueella lapset saavat tulla pyörällä kouluun. Etäisyyden täytyi olla vähintään kilometri koulusta. Loimme ensiksi puskurivyöhykkeen Pornaisten koulun ympärille. Koulumatkojen tarkastelun jälkeen loimme bufferin myös pääteiden ja terveyskeskuksen ympärille, ja tarkastelimme rakennuksia, jotka jäivät bufferin sisälle. Teimme ensimmisen harjoituksen yhdessä Arttu Paarlahden johdolla ja kaikki keskittymiseni meni ohjeiden seuraamiseen, minkä takia en huomannut ottaa kuvia tehtävästä lainkaan. Lukiessani Sampo Väätäjän blogia huomasin, että kuvat olisivat antaneet hyvin informaatiota tehtävästä.

Lentokentät ja melualueet

Seuraavassa tehtävässä tarkoituksena oli tarkastella lentokenttien läheisyydessä pahimman melualueen sisälle jääviä asukkaita. Ensiksi digitoin Malmin lentokentän kiitoradan kartalle, jolle loin puskurivyöhykkeet yhden sekä kahden kilometrin säteellä. Luomani puskurivyöhykkeen mukaan yhden kilometrin säteellä lentokentästä asuu 8921 asukasta ja kahden kilometrin säteellä 57 329 asukasta. Malmin lentokenttä ei kuitenkaan ole käytössä tällä hetkellä, eli todellisuudessa meluhaittaa ei sieltä tule.

 

Kuva 1, Malmin lentoaseman bufferi 2km säteellä

Taulukko 1, Meluhaitta Malmin lentoaseman läheisyydessä

Tein saman Helsinki-Vantaan lentoasemalle, eli digitoin kiitoradat ja loin bufferit yhden ja kahden kilometrin säteillä. Bufferin mukaan yhden kilometrin säteellä asuu ainoastaan 1083, mutta kahden kilometrin säteellä asukkaita on jo 11 459. Yllättävän paljon asukkaita jää siis myös Helsinki-Vantaan lentoaseman melualueen sisään. Myös pahimmalla eli yli 65 desibelin melualueella asuu noin 350 asukasta.

Taulukko 2, Meluhaitta Helsinki-Vantaa lentoaseman läheisyydessä

Tarkastelin vielä lentokoneiden poikkeuksellista reittiä kaakosta luoteeseen, ja sen aiheuttamaa meluhaittaa. Poikkeuksellinen laskeutumissuunta pidentäisi kiitorataa seitsemän kilometrin pituisen ja yhden kilometrin leveän alueen verran. Loin näillä tiedoilla uuden bufferivyöhykkeen. Poikkeuksellinen kiitorata aiheuttaisi meluhaittaa 13 204 asukkaalle ja bufferin alle jäisi 1810 taloa.

Kuva 2, Helsinki-Vantaa lentoaseman kiitoradan jatke bufferi

Lopuksi tarkastelin vielä alle 500 metrin etäisyydellä juna- ja metroasemista asuvien ihmisten määrää.  Loin juna- ja metroasemien ympärille bufferit samaan tapaan kuin aikaisemmin. Sain tulokseksi asukkaiden määrän 500 metrin säteellä kaikista asemista olevan yhteensä 110 805.

Kuva 3, 500 metrin säteellä juna- ja metroasemista asuvat

Tämä kurssikerta oli huomattavasti haastavampi kuin aikaisemmat, sillä itsenäistä työskentelyä oli enemmän kuin ennen. Tehtävät sujuivat silti yllättävän hyvin. Tunti kuitenkin laittoi aivosoluni koetukselle ja päätinkin säästää hermojani ja jättää viimeisen vapaavalintaisen tehtävän tekemättä.

Lähteet:

Kurssikerta 5 aineistot https://moodle.helsinki.fi/mod/folder/view.php?id=3476408

Sampo, Väätäjä. Viides kurssikerta (13.2.2024). Sampon blogi. Viitattu 10.3.2024 https://blogs.helsinki.fi/vsampo/

Neljäs kurssikerta

Piste- ja ruutuaineistot

Neljännellä kurssikerralla tutustuimme piste- ja ruutuaineistoihin. Pisteaineistot ovat vektoriaineistoja ja ruutuaineistot taas rasteriaineistoja. Kurssikerralla opettelimme yhdistämään nämä. Pisteaineistot ovat todella tarkkoja ja sopivat siksi hyvin ruutuaineiston pohjaksi.

Ruotsinkielisten osuus

Ensimmäisessä harjoituksessa pääsimme itse tekemään rasterimallisen ruutukartan. Valitsin ominaisuudeksi ruotsinkielisten osuuden pääkaupunkiseudulla. Ensimmäinen versio kartasta näytti ruotsinkielisten määrän eri ruuduissa Tämä ei ollut kovinkaan havainnollistava, sillä kartta näytti eniten ruotsalaisia ruuduille, joilla oli myös eniten asukkaita. Muokkasin karttaa niin, että siitä näkee ruotsalaisten osuuden prosentteina. Ruotsinkielisten prosenttiosuuden sai selville ensiksi jakamalla ruotsinkieliset kaikilla asukkailla.

Kartassa on kuvattu Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kuntien asukkaat. Jos olisimme tehneet tavallisen koropleettikartan, luonnollinen aluejako olisi ollut kunnat. Ruutukartta sen sijaan näyttää myös kuntien välisiä eroja. Ruutujen kokoa on myös mahdollista muuttaa, jos haluaisi tarkempaa tai yleistetympää tietoa. Ruotsinkielisten osuus on jakautunut pääkaupunkiseudun reunoille. Etenkin Helsingin, Espoon ja Kauniaisten keskustoista löytyy ruotsinkielisiä. Myös Itä-Helsingistä löytyy, mikä ihmetytti minua. Itä-Helsinki on monikulttuurista aluetta, mutta en ajatellut sieltä löytyvän ruotsinkielisiä noin paljoa. Emma Kolkka kirjoittaa blogissaan, että Helsinkiin on liitetty aikaisemmin Sipooseen kuuluva alue, mikä selittääkin ruotsinkielisten osuutta alueella.

Annasofia Toivonen kirjoittaa blogissaan , että kartta ei kuvasta ruotsinkielisten todellista osuutta, sillä sitä ei ole verrattu väkilukuun. Tämä on ihan totta. Helsingin keskustassa asuu eniten ihmisiä, minkä takia myös ruotsinkielisten määrä on siellä suurin. Toivonen oli laatinut kartan, johon oli laskenut ruotsinkielisten osuuden väkilukuun nähden.  Hän oli myös huomioinut asumattomat alueet kartassaan. Kartta oli näin minusta paljon informatiivisempi ja sitä oli helpompi lukea.

 

Ruotsinkielisten määrä ruuduittain pääkaupunkiseudulla

Pornaisten digitointi

Aloitimme toista harjoitusta tunnilla. Käytimme harjoituksessa rasteriaineistoja ja yhdistelimme niitä. Tarkastelimme aluksi alueen korkeuskäyriä rinnevarjostuksen avulla. Sen jälkeen digitoimme karttaan Pornaisten alueelta löytyvät isoimmat tiet ja rakennukset. Tiet digitoimme viivamuodossa ja talot pistemuodossa. Harjoitus jatkuu seuraavalla kurssikerralla.

 

Lähteet:

ttps://helsinkifi-my.sharepoint.com/personal/apaarlah_ad_helsinki_fi/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fapaarlah_ad_helsinki_fi%2FDocuments%2FGEM2024%2FHarjoitus4_2024%2Ezip&parent=%2Fpersonal%2Fapaarlah_ad_helsinki_fi%2FDocuments%2FGEM2024&ga=1

Kolkka E. (2024) Emman Gis Blogi. Neljäs kurssikerta (9.2.2024). Viitattu 15.2.2024 https://blogs.helsinki.fi/emkolkka/

Toivonen, A. (2024). Annasofian blogi – VIIKKO 4: Pisteitä, ruutuja ja rasteriaineistoja. Viitattu 9.3.2024 https://blogs.helsinki.fi/annasoto/

Kolmas kurssikerta

Kolmannella kurssikerralla jatkoimme QGIS -sovelluksen harjoittelua. Etenkin toisessa harjoituksessa minulla oli paljon ongelmia, mutta tämän kurssikerran jälkeen minusta tuntuu, että alan pikkuhiljaa muistamaan eri komentoja ja itsenäinen työskentely ei tuota niin paljoa vaikeuksia.

Konfliktien ja luonnonvarojen yhteys

Ensimmäisessä harjoituksessa teimme kartan Afrikan konflikteista sekä luonnonvaroista. Käytimme taas QGIS -sovellusta. Yhdistelimme sekä laskimme tietoja, jotta saamme samaan karttaan näkyviin timanttikaivokset, öljykentät sekä konfliktit eri maissa. Tarkastelimme myös internetin käyttöä eri valtioissa. Lopuksi vielä muutimme kartalle näkyville konfliktit per vuosi, eli yksi merkki kartalla kuvasti vuoden aikana tapahtuneita konflikteja. Tapahtumavuoden avulla pystytään tarkastelemaan konfliktien kestoa, mikä kertoo alueen epävakaudesta tai vakaudesta. Kartasta ei kuitenkaan pysty huomioimaan näin konfliktien suuruuksia tai erottamaan saman vuoden aikana tapahtuneita erillisiä konflikteja. Myös erilaiset konfliktit näkyvät kartalla samanlaisina pisteinä, mikä antaa hieman vääristyneen kuvan.

Kartalta voi havainnoida luonnonvarojen ja konfliktien yhteyttä. Kartalla kuitenkin näkyy luonnonvaroista ainoastaan timanttikaivokset sekä öljykentät, vaikka Afrikasta löytyy paljon enemmän luonnonvaroja kuin vain nämä. Selkeää yhteyttä kartalta ei näe: monissa maissa joissa on paljon luonnonvaroja on myös paljon konflikteja, mutta myös niissä maissa joissa kyseisiä luonnonvaroja ei ole, niin konflikteja on silti paljon. Konflikteja aiheuttavat myös muut tekijät kuin luonnonvarat. Afrikassa esimerkiksi siirtomaa-aika vaikuttaa edelleen maiden kehittyneisyyteen, sekä valtioiden rajat ovat vedetty viivoittimella huomioimatta paikallisten kansojen elinalueita. Myös muut ongelmat, kuten nälänhätä, pula puhtaasta vedestä ja korruptio, aiheuttavat suuren osan konflikteista.

Kuva 1, Timanttikaivokset, öljykentät sekä konfliktit per vuosi Afrikassa

Suomen valuma-alueiden tulvaindeksit ja järvisyysprosentit

Toisessa harjoituksessa teimme koropleettikartan Suomen valuma-alueista ja niiden tulvaindekseistä ja järvisyydestä. Mitä tummempi vihreä alue kartassa on, sitä tulvaherkempää aluetta se on. Järvisyys on kuvattu kartassa ympyrädiagrammilla. Tulvaherkimmät alueet sijaitsevat rannikolla sekä tasaisilla ja vähä-järvisillä alueilla kuten Pohjanmaalla. Myös Lapissa esiintyy tulvia järvettömyyden sekä runsaan lumen ja jään sulamisen takia. Keski-Suomessa, jossa järviä on paljon, ei esiinny tulvia juuri ollenkaan, sillä järvet toimivat runsaiden sateiden ja lumen sulamisen aikaan ikään kuin veden varastona.

En ole niin tyytyväinen kartan visualisointiin. Värit ovat turhan samankaltaisia, mikä vaikeuttaa kartan lukemista. Järvisyysprosentti diagrammit myös ovat tulvaindeksi -alueiden päällä, mikä hankaloittaa tulvaindeksien hahmottamista. Tajusin vasta myöhemmin muiden blogeja lueskellessani, että olisin voinut tehdä kaksi karttaa, toisen tulvaindekseistä ja toisen järvisyysprosenteista, kuten esimerkiksi Pietu Nuortimo oli blogissaan tehnyt.

Kuva 2, Suomen tulvaindeksi ja järvisyysprosentti

Lähteet:

MAA-202 Geoinformatiikan menetelmät 1. KK 3. kansio

Nuortimo, Pietu (2024) Pietun GIS-seikkailu. MAA202 – Geoinformatiikan menetelmät 1. Kolmas kurssikerta. Viitattu 5.2.2024. https://blogs.helsinki.fi/pietunuo/2024/01/31/kolmas-kurssikerta/