Kuudes kurssikerta

Datan keräämistä ja interpolointia

Aloitimme kurssikerran keräämällä itse aineistoa Kumpulan Kampuksen läheltä. Keräsimme dataa alueen ympäristön turvallisuudesta sekä viihtyvyydestä. Merkitsimme havaintoja Epicollect5 -sovellukseen. Saimme yhteensä 100 havaintoa ympäristöstä. Teimme kartan alueen turvallisuudesta, ja harjoittelimme samalla interpolointia. Kartassa punaisella värillä näkyvät turvattomiksi koetut alueet ja sinisellä taas turvalliseksi koetut alueet. Turvattomiksi koettuja alueita ovat esimerkiksi Physicumin edessä olevat portaat sekä mäki Kumpulan kampukselle luultavasti jään ja liukastumisvaaran takia. Turvalliseksi koettuja alueita taas ovat muun muassa hyvin hiekoitetut alueet sekä Arabian kauppakeskus. Jos sääolosuhteet olisivat olleet toiset, turvattomia paikkoja olisi luultavasti ollut vähemmän.

Kuva 1, Koettu turvallisuus Kumpulan kampuksen ympäristössä

Hasardit ja niiden yhteys

Toisessa harjoituksessa tutkimme eri hasardeja ja niiden yhteyksiä. Tehtävänä oli luoda vähintään kolme vapaavalintaista karttaa. Päätin tarkastella kartoilla maanjäristyksiä sekä tulivuoria. Ensimmäiseen karttaan merkitsin yli 6 magnitudin maanjäristykset niiden voimakkuuden perusteella. Maanjäristykset ovat aikavälillä 1980-2024, eli maanjäristyksiä kartalla on paljon. Se vaikeuttaa hieman kartan lukemista, sillä pisteet menevät toistensa päälle. Olisin voinut siis valita lyhyemmän aikavälin, niin kartasta olisi tullut selkeämpi.

Kuva 2, Yli 6 magnitudin voimaiset maanjäristykset vuosina 1980-2024

Seuraavassa kartassa on näkyvillä maailman tulivuoret. Aluksi tein kartan, jossa näkyi kaikki tulivuoret samanlaisina palloina. Kartta näytti kuitenkin todella tylsältä ja lukiessani Veera Matikaisen blogia inspiroiduin tekemään samalla tavalla eli merkitsemään tulivuoret niiden korkeuden perusteella. Kartasta pystyy havainnoimaan, että kaikista korkeimmat tulivuoret sijaitsevat Tyynenmeren tulirenkaan alueella tai muuten litosfäärilaattojen reunakohdissa.

Kuva 3, Tulivuoret korkeuden mukaan

Kolmannesta kartasta näkee hyvin seismisten ilmiöiden yhteyden sillä tulivuorten lisäksi myös suurin osa maanjäristyksistä tapahtuu Tyynenmeren tulirenkaan alueella, tai muuten litosfäärilaattojen reunakohdissa. Aapeli Leppä oli blogissaan lisännyt karttaan litosfäärilaattojen reunat näkyviin. Tämä olisi ollut hyvä lisä karttaan. Aapeli Lepän kartat sijoittuivat esimerkiksi Kaakkois-Aasian maanjäristyksiin ja Pohjois-Amerikan vulkanismiin, mikä oli hyvin mielenkiintoista. En itse edes ajatellut, että olisin voinut rajata alueen eritavalla.

Kuva 4, Tulivuoret sekä yli 6 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-2024

Kartoistani tuli aika yksinkertaisia ja selkeitä. Tämä oli varmaan ensimmäinen kurssikerta, josta selvisin ilman isompia ongelmia ja apuja.

Lähteet:

Kurssikerta 6 aineistot

https://helsinkifi-my.sharepoint.com/personal/apaarlah_ad_helsinki_fi/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fapaarlah_ad_helsinki_fi%2FDocuments%2FGEM2024%2FHarjoitus6_2024%2Ezip&parent=%2Fpersonal%2Fapaarlah_ad_helsinki_fi%2FDocuments%2FGEM2024&ga=1

Tulivuoritietokanta https://www.ngdc.noaa.gov/hazel/view/hazards/volcano/loc-data

Maanjäristystietokanta https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/

Veera, Matikainen. 21.2.2024. Veeran GIS-blogi. Kuudes kurssikerta. (Viitattu 9.3.2024) https://blogs.helsinki.fi/veematik/

Aapeli, Leppä. 9.3.2024. Aapelin kootut GIS-kärsimykset Kuudes kurssikerta – Interpolointia ja karttavisualisointimania. (Viitattu 9.3.2024) https://blogs.helsinki.fi/aapleppa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *