Seitsemäs kurssikerta

Äärimmäinen köyhyys Afrikassa

Viimeisellä kurssikerralla ryhdyimme heti työskentelemään itsenäisesti. Saimme melkein vapaat kädet kartan tuottamiseen. Ensiksi etsimme aineistot kartan laatimista varten. Ehkä haastavin osuus koko kartan tuottamisesta oli aineistojen muuttaminen käytettävään muotoon, sillä osa käyttämistäni aineistoista oli teksti -muodossa lukuarvojen sijaan. Pitkän etsinnän jälkeen löysin aineistot äärimmäisessä köyhyydessä elävien työssäkäyvien osuudesta Afrikassa sekä Afrikan maiden väkiluvuista. Sen jälkeen pääsin itse kartan tekemisen pariin. Tunnin aikana meinasin moneen kertaan menettää hermoni, sillä mitään ohjeita ei ollut, ja vaikka käytin tuttuja komentoja, ne eivät toimineetkaan aineistojeni kanssa samalla tavalla. Sain kuitenkin apua opettajalta sekä kavereilta.

Äärimmäinen köyhyys tarkoittaa sitä, että ihminen elää alle 2,15 dollarilla päivässä. Tämä on YK:n määrittämä raja, ja sen mukaan äärimmäisessä köyhyydessä elävällä on puutteita elämän perustarpeista kuten ruoasta ja puhtaasta vedestä. (Unicef) Kartassa muutama Afrikan valtio näkyy harmaana, sillä niistä valtioista ei ollut saatavilla dataa. Esimerkiksi Etelä-Sudanista, Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Tansaniasta ei ollut saatavilla tietoa äärimmäisessä köyhyydessä elävistä, mutta esimerkiksi Tansanian väkiluku löytyi aineistosta. Väkiluku näkyy kartalla sinisenä pallona. Mitä suurempi pallo on, sitä suurempi maan väkiluku myös on. Pohdin kartan tekemisen jälkeen, että väestön lukumäärät olisi ollut hyvä lisä karttaan, sillä se olisi konkretisoinut äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrän. Nyt kartasta näkee ainoastaan prosenttiosuuden siitä sekä väkilukua kuvastavan pallon.

Afrikan maiden suurin väkiluku on Nigeriassa noin 230 842 743 ihmistä vuonna 2023. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus Nigeriassa on noin 27,4 prosenttia. Tämä tarkoittaa siis arviolta noin 63 miljoonan ihmisen elävän alle 2,15 dollarilla päivässä Nigeriassa. Luku ei välttämättä pidä täysin paikkaansa, sillä tilasto on yli 15-vuotiaista ja huomattavan suuri osa väestöstä on lapsia suuren syntyvyyden ja lapsikuolleisuuden takia. Suhteessa väkilukuun eniten äärimmäisessä köyhyydessä eläviä on Madagaskarissa. 78,5 prosenttia työssäkäyvistä Madagaskarissa elää alle 2,15 dollarilla päivässä.

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030 tavoitteena on poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä ja vähentää köyhyydessä elävien ihmisten määrää. (Unicef) Vaikka kartan tekeminen oli haastavaa, koin sen silti mielekkäämmäksi kuin osan aikaisemmista harjoituksista, sillä aiheen karttaan sai valita itse omien mielenkiinnonkohteiden mukaan.

Kuva 1, Työssäkäyvien äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus Afrikassa vuonna 2022 sekä väkiluku vuonna 2023

Kurssi on mennyt todella nopeasti ohi ja osa harjoituksista on ollut hyvin työläitä. Olemattomat gis-taitoni ovat kuitenkin vähän parantuneet kurssin aikana, mikä on kiva juttu. Opittavaa kuitenkin on vielä paljon.

Lähteet:

https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/population/country-comparison/

https://ilostat.ilo.org/data/africa/#

https://webapps.ilo.org/shinyapps/bulkexplorer31/?region=AFRICA&lang=en&id=SDG_0111_SEX_AGE_RT_A

ttps://www.naturalearthdata.com

https://www.unicef.fi/tyomme/lapsen-oikeudet/kestavan-kehityksen-tavoitteet-agenda-2030/tavoite-1/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *