Kohti tutkivaa opettajuutta

Näin kurssin loppusuoralla on hyvä sanoa, että kurssi on osoittautunut mielenkiintoiseksi ja hyvinkin erilaiseksi kuin moni muu meidän kursseistamme. Alkuun kurssi näyttäytyi meille varsin suurena ja työläänä, joten sen mielenkiintoisuus oli oikein mukava yllätys. Kurssin aikana olleet oppimistehtävät ovat vieneet kurssia mukavasti eteenpäin, vaikka tehtävänannot ovat välillä aiheuttaneet meille haasteita. Ajoittain tehtävänannot ovat alkuun näyttäytyneet ryhmän sisällä eri tavoin eri ihmisille ja yhteisen linjan löytäminen on vaatinut asian kääntelyä. Tämä on näkynyt myös tehtävien erilaisina toteutuksina eri ryhmien välillä. 

Nimikkotutkijan tapaaminen oli kurssin kohokohta. Oli mukava päästä keskustelemaan tutkimusta tehneen ihmisen kanssa rennommissa merkeissä pienemmällä porukalla. Oman äänen tuominen esiin on kuitenkin hieman jännittävää näin isolla kurssilla. Koemme, että meillä kävi hyvä tuuri, kun saimme Rajalan tapaisen tutkijan nimikkotutkijaksemme. Hän oli innostunut jakamaan tutkimuksensa tietoa meidän kanssamme. Ensimmäisestä tapaamisesta jäi meille hyvä fiilis. Ensimmäisen tapaamisen pohjalta opimme, että halutessamme vastauksia tiettyyn asiaan, on kysymys hyvä muotoilla niin, että myös vastaaja tietää, mitä haemme kysymyksellä.  

Kurssin myötä meille on avautunut se, kuinka suuri ja laaja prosessi tutkimuksen tekeminen kokonaisuudessaan on. Samalla myös on käynyt ilmi, kuinka omia tutkimusaiheita voi ammentaa jo aikaisemmista tutkimuksista, koska niissä saattaa olla aivan suoraan ehdotettuna mahdollisia jatkotutkimusnäkemyksiä.  

Koemme, että kurssilta olemme saaneet eväitä, joiden avulla voimme alkaa kasvattaa omaa opettajan identiteettiämme sekä työkaluja oman kasvatusnäkemyksen rakentamiseen. Kurssi on luonut hyvää pohjaa tulevia opintoja ajatellen, sillä on hyvä tietää, kuinka tutkimusprosessi etenee. Jäimme pohtimaan vielä itseksemme, miten saisimme tutkivan opettajan tulevaisuudessa upotettua osaksi työelämän arkeen ilman, että tutkiva työote unohtuu arjen kiireessä.  

Kiitokset Antti Rajalalle yhteistyöstä kanssamme.

Terveisin Myötätunto-ryhmä

Tietoa kirjoittajasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *