Kulttuurifestivaali Les Lumières 14.–20.6.

Valistusajan kulttuurifestivaali Les Lumiéres järjestetään Helsingissä ja Suomenlinnassa 14.–20.6.2010. Festivaalin ohjelmaan kuuluu mm. piknikkonsertti Suomenlinnan Kustaanmiekalla la 19.6. jossa esitellään mm. Etlan pääjohtaja Sixten Korkmanin ja professori Kari Saastamoisen valitsemia Adam Smithin, David Humen ja Anders Chydeniuksen ajatuksia hyvästä taloudenhoidosta.

Lue tarkempi ohjelma ja kuvaus:

Valistusajan kulttuurifestivaali Les Lumiéres järjestetään Helsingissä ja Suomenlinnassa 14.–20.6.2010. Festivaalin teema on ”Kirjeitä Englannista”, Les Lumiéres esittelee 1700-luvun alun brittiläistä musiikkia, filosofiaa ja kirjallisuutta. Festivaalin taiteellinen johtaja ja ohjelman suunnittelija on pianisti Marja Rumpunen.

Festivaali järjestetään kahdeksatta kertaa. Teemat ovat vaihtuneet, tavoitteena on alusta asti ollut esitellä valistusajan kulttuuria, musiikkia ja ajatuksia.

Les Lumières on vakiinnuttanut asemansa Suomenlinnan kesässä. Historiallista merilinnoitusta hallinnoiva Suomenlinnan hoitokunta on festivaalille tärkeä yhteistyökumppani.

”Piknikkonsertissa esiteltävät ajatukset hyvästä taloudenhoidosta ovat ajankohtaisempia kuin uskalsimme toivoa. Tarjolla on musiikkia ja kulttuuria läpi viikon, esiintyjäjoukko on erittäin laaja”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Marja Rumpunen.

Näyttelijä Antti Litja lukee 14.–16.6 klo 18 Sederholmin talossa otteita veijariromaanista ”Josef Andrewsin seikkailut”.

Suomenlinnan Tenalji von Fersenissä on 14.–18.6 klo 11–14 tarjolla Menuet-fabriik. Yleisölle tarjotaan mahdollisuus säveltää menuetteja yhdessä säveltäjä Pasi Lyytikäisen kanssa.

Maineikas englantilainen yhtye The Parley of instruments esittää ke 16.6 klo 19 Ritarihuoneella 1710-luvulla syntyneiden englantilaisten säveltäjien, Arnen, Stanleyn ja Boycen musiikkia.

Kustaanmiekan piknikkonsertissa la 19.6 klo 14–16 ohjelmassa on musiikkia ja ajatuksia. Ohjelmaan kuuluu mm. Etlan pääjohtaja Sixten Korkmanin ja professori Kari Saastamoisen valitsemia Adam Smithin, David Humen ja Anders Chydeniuksen ajatuksia hyvästä taloudenhoidosta ja kohtauksia Gay-Pepuschin kerjäläisoopperasta ja musiikkia Händelin oopperasta Giulio Cesare.

Lauantain ohjelmaan Suomenlinnassa kuuluu runo- ja musiikki-ilta ”Lontoon tavernoista ja kahviloista”. Tenalji von Fersenissä tanssitaan illalla klo 19–23 menuetteja ja englantilaisia maalaistansseja tanssimestari de Mont Walnutin johdolla.

Tenalji von Fersenissä Suomenlinnassa su 20.6 klo 14–16 pidetään menuettipajan konsertti ja tanssiaiset. Myöhemmin samana päivänä ohjelmassa on Tieteen Filosofinen iltapäivä. Tenalji von Fersenissä on klo 17 tarjolla teetä ja musiikin lomassa keskustellaan tieteen viimeisimmistä saavutuksista.

Leave a Reply