Opiskelijat kohtaavat lapset – kohti katsomusten kohtaamista koulussa

KuKaS-hankkeen kurssi Katsomusten välinen vuorovaikutus koulussa vieraili viime viikolla Ymmerstan koululla Espoossa. Kyseessä ei ollut pelkkä tutustumiskäynti, vaan opiskelijat sovelsivat tiedekasvatuksen hengessä oppimiaan asioita ja pitivät pääasiassa 1. – 3.-luokkalaisille toiminnallisia oppitunteja katsomusten kohtaamisesta.

Opiskelijat vetivät viitenä ryhmänä 45 minuutin pituisen oppitunnin yhteensä kymmenelle Ymmerstan koulun luokalle. Kurssilla oli suunniteltu yhdessä kolmesta toiminnallisesta tehtävästä koostuva tuntirunko, josta ryhmät valitsivat ne, jotka halusivat ensisijaisesti pitää. Tehtävät olivat janaharjoitus, jonka tarkoituksena oli virittää keskusteluun itselle tai toisille tärkeistä asioista, sekä kotoisa kaupunki -tehtävä (Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokuksen materiaalista), jonka tarkoituksena on avata silmät huomaamaan moninaisuus lähellä. Lisäksi hyödynnettiin sitä, että luokassa oli monta aikuista, ja pidettiin pienrymäkeskusteluja virikkeenä kuvakortit, joissa oli erilaisia symboleita ja uskonnollisia paikkoja tai esineitä.

Opiskelijoita (ja kurssin opettajaa!) tilanne jännitti kovasti, mutta luokkien opettajat tukivat ja oppilaat olivat vastaanottavaisia. Opiskelijat lähtivät koulusta yhtä onnistumisen kokemusta ja monia lasten ajattelutaitoja koskevia havaintoja rikkaampina.

Osa kuitenkin jäi vielä seuraamaan iltapäivällä koulun salissa järjestettyä tilaisuutta, jota varten he olivat oikeastaan motivoineet oppitunneillaan oppilaita. Ymmerstan koulu nimittäin oli päättänyt järjestää koko koulun tilaisuuden, jossa kaikki koulussa opetettavat katsomusaineet esittäytyivät. Opettajat istuivat salin edessä, mutta itse oppiaineet esiteltiin oppilaiden tekemien videoiden avulla. Sen jälkeen eri katsomusaineiden opettajat sanoivat vielä jonkun sanan opettamansa katsomuksen näkökulmasta, ja tilaisuus päättyi koulun omaan lauluun ja esittelyvideoon. Näin yhteisöllisyys jäi päällimmäiseksi.  Ymmerstan koulun tunnuslause ”Jokaisen tarina on tärkeä” sopi valtavan hyvin myös tämän tilaisuuden teemaksi.

Kiitos Ymmerstan koulun väki tästä hienosti järjestetystä tilaisuudesta ja siitä, että saimme tulla!

Anuleena

Yksi vastaus artikkeliin “Opiskelijat kohtaavat lapset – kohti katsomusten kohtaamista koulussa”

  1. Kiitos, kun kävitti! Saimme viettää mukavan ja monipuolisen oppitunnin tutustuen toistemme ajatuksiin ja arvoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *