Uudistavan viljelyn kautta sosiaaliseen uudistumiseen

Aamun aurinkoa Rekolan tilalla. Kuva: Henri Murto

Rekolan Puutarha & CSA kokoaa ihmisiä yhteisen ruoan ympärille jo kolmatta kesää yhdistämällä kumppanuusmaataloutta ja kannattavaa puutarhatuotantoa. Tarjolla on yhteisiä tapahtumia ja monipuolinen satolaatikko kasviksia. Puutarha on kehittänyt  vuosien saatossa viljelyään ja muuta toimintaansa nyt niin sujuvaksi, että yhteiseen toimintaan voidaan panostaa entisestään. Jatka lukemista ”Uudistavan viljelyn kautta sosiaaliseen uudistumiseen”

Vihannesten viljely voi olla ympäristöteko

Kesäpäivän tunnelmaa PieniKylän luomupellolla. Kuva: Melina Heimsch

PieniKylä viljelee vihanneksia, viljaa ja yrttejä luomupelloillaan Espoossa hyödyntäen hiiliviljelyn keinoja. Satoa on verkkokaupan ja tilapuodin lisäksi tarjolla myös sato- ja tilakumppanuuksien kautta. Kumppanit ovatkin PieniKylän toiminnan kivijalka ja osaltaan tukemassa myös hiilen sidontaa peltomaahan.

Jatka lukemista ”Vihannesten viljely voi olla ympäristöteko”

Aiemmat kokemukset rohkaisevat jatkamaan kumppanuusmaataloutta Niipalan tilalla

Kuva: Mikko Niipala

Niipalan tila sijaitsee Hollolan perinnemaisemissa Lahden kupeessa. Mikko ja Johanna Niipala ottivat vanhan, käyttämättömänä seisseen sukutilan haltuunsa vuonna 2012. Päätökseen vaikutti toive elää luonnonläheistä elämää ja tarjota omille lapsille hyvä kasvuympäristö. Viljan lisäksi tilalla viljellään vihanneksia, joita viime kesän kokemusten rohkaisemana tarjotaan ennakkomyyntinä kumppanuusmaatalouden kautta myös tulevana kesänä.

Jatka lukemista ”Aiemmat kokemukset rohkaisevat jatkamaan kumppanuusmaataloutta Niipalan tilalla”

Kumppanuusmaatalousostoksille

Kevätaurinko lämmittää hankia ja kasvukausi lähestyy. On juuri oikea aika miettiä, mitä kesällä syötäisiin! Yksi vaihtoehto on hankkia kasviksia ja muuta ruokaa osallistumalla kumppanuusmaatalouteen. Sato-osuuksien myynti tulevalle kaudelle on alkanut! Tutustu kumppanuustiloihin ja löydä itsellesi sopiva!

Minun Omenapuun satoa
Minun Omenapuun satoa Espoossa. Omenaosuuksia myy myös Vuokraa oma omenapuu, Piikkiössä. Kuva: Råbäck Gård / Rikard Korkman.

Useimmat kumppanuusmaataloudet Suomessa tarjoavat kasviksia kasvukauden ajan. Satokasseja voi olla saatavilla myös ympäri vuoden vaikkapa jatkojalosteiden ja kananmunien kera, kuten luomuosuuskunta Oma Maassa. Tai esimerkiksi omena- tai hunajasadosta pääsee nauttimaan kauden päätteeksi.

Kumppanuusmaataloutta on tarjolla monessa muodossa niin osuuskunnissa, yhteisöviljelynä kuin tuottajien tarjoamana. Toiminta ja tuotteet vaihtelevat, jakelutapoja on erilaisia, jokaisella kumppanuusmaataloudella on oma luonteensa. Mikä niistä sopisi juuri sinulle?

Kumppanuusmaatalouksia kartalla
Kumppanuusmaataloutta löytyy tällä hetkellä varsinkin isommista kaupungeista tai niiden lähettyviltä.

Tutustu tarkemmin yllä mainittuihin ja muihin kumppanuusmaatalouksiin – luettelon ja kartan löydät täältä ja sitä kautta myös toimijoiden omia verkkosivuja. Kampanjoitakin on tai kokeilujaksoja,  esim. liittymistarjouksesta Kaupunkilaisten oman pellon toimintaan kerrotaan Lähiömutsin ”Ruokaa ja multaa ilman välikäsiä” -blogitekstissä.

Kevään mittaan täällä Ajankohtaista-sivulla tullaan kertomaan vielä lisää kustakin kumppanuustilasta. Tervetuloa seuraamaan!

P.S. Jos lähialueiltasi ei löydy kumppanuusmaataloutta, vielä ehtii viritellä uutta toimintaa kesäksi.  Lisätietoja toiminnan aloittamisesta kuluttajana tai tuottajana

 

Tuottaja, mitä ajatuksia kumppanuusmaatalous herättää?

Kumppanuusmaatalous on yksi tapa myydä tilan tuotantoa ja tuotteita suoraan ilman välikäsiä: Tuottaja ja kuluttaja tai muu kumppani, kuten ravintola, sopivat ruoan tuotannosta ja ostamisesta etukäteen. Kumppani sitoutuu ostamaan tietyn osan tilan sadosta tai muusta tuotannosta ja viljelijä tuottamaan sen. Yhdessä jaetaan riskiä tuotannon määrän vaihteluista, iloitaan sadon onnistumisesta ja keskustellaan ruoantuotannosta.

Kumppanuusmaataloutta tunnetaan vasta vähän, mutta se voisi avata uusia ovia viljelijöille ja kuluttajille: uutta liiketoimintaa ja mielekkyyttä työhön, lisää yhteisöllisyyttä, erilaisten toimintamuotojen kokeilua sekä ekologisuutta, kun lähellä tuotettu kohtaa lähellä kuluttavan.

Tuottaja, mitä ajatuksia tämä herättää? Voisiko tällainen toiminta sopia tilallesi? Kiinnostuitko vai eikö kiinnosta lainkaan?

Meneillään on valtakunnallinen kysely, jossa selvitetään kiinnostusta kumppanuusmaatalouteen ja sen mahdollisuuksia Suomessa. Kaikkien tuottajien vastaukset ovat tätä selvitettäessä arvokkaita!

Lue lisää ja käy vastaamassa viimeistään 23.5.2021:

Kysely on osa ”KUMAKKA – Kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta” -hanketta, jota toteuttavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Luomuliitto. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta.

Kumppanuusmaatalouden merkitys muuttuu yhteiskuntien muutoksen myötä

Kumppanuusmaatalous syntyi 70–80-luvuilla Japanissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa vastaten ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kehityskulkuihin. 

Japanissa teollisen maatalouden ja agrokemikaalien käytön voimakas kasvu nostattivat liikkeen huolestuneiden perheenäitien keskuudessaHe ryhtyivät järjestäytymään ja palkkaamaan viljelijöitä tuottamaan heille luonnonmukaisin menetelmin ruokaahoitaen usein itse esimerkiksi sadonkorjuun ja tuotteiden toimituksen toisilleen

  Jatka lukemista ”Kumppanuusmaatalouden merkitys muuttuu yhteiskuntien muutoksen myötä”

Tervetuloa

… seuraamaan kirjoituksia, puheenvuoroja, keskustelua ja ajankohtaisia kuulumisia kumppanuusmaataloudesta, tutustumaan kumppanuusmaatilojen esittelyihin sekä jakamaan näkökulmia aiheeseen!

 

Täällä kerromme myös, kun sivustolle tuodaan uutta materiaalia tai tapahtumatietoja päivitetään. Kun jotain kiinnostavaa nousee esiin asian ympäriltä. Kun uusia kumppanuusmaatalousaloitteita herää. Kun asia herättää uutta ajateltavaa.

Seuraa tätä Ajankohtaista kumppanuusmaataloudesta -blogia, vieraile muuallakin sivustolla ja tutustu kumppanuusmaatalouteen – ehkäpä se on jotain juuri sinua varten!