Kumppanuustila on ihmisten tila

Tuula ja Markku Lievonen, Keskikosken kumppanuustilan pitäjät. Kuva: Tuula Lievonen.

Keskikosken tilalla Siikajoen varrella aloitettiin luomuviljely jo vuonna 1987. Vihanneksia ja marjoja viljeltiin tuolloin pääasiassa torimyyntiin. Vihannesviljelystä pidettiin Keskikoskella sittemmin taukoa kahdenkymmenen vuoden ajan. Halu tuottaa omaa, puhdasta ja ekologista ruokaa alkoi kuitenkin uudelleen vetämään puoleensa niin, että kaupallinen tuotanto aloitettiin jälleen. Kasvukautena 2020 päätettiin kokeilla myös kumppanuusmaataloutta.

Heinä-joulukuussa toimitettiin 24 tuoretta satolaatikkoa tilan kahdellekymmenelle jäsenelle. Syksyllä heille tarjottiin myös kekrijuhla illallisineen ja tilakierroksineen. Keskikoskella järjestetään lisäksi tilauksesta hapatuskursseja esimerkiksi kakkoslaatuisten tai muuten käyttämättä jäävien vihannesten säilömiseksi.

Jäsenten toiveet päätyvät kuuleviin korviin

Viljelyksessä on perinteisiä suosikkikasveja, kuten perunaa, kesäkurpitsaa, herneitä, salaatteja ja juureksia. Satolaatikossa on aina tuoreita sesongin mukaisia kasviksia. Vaihtelevuuteen panostetaan.

Kuluneen kasvukauden päätteeksi jäsenille lähetetyn palautekyselyn kautta tuli toiveita talvikurpitsoista sekä tillistä perunoiden seuraksi. Tällä kaudella näitä viljelläänkin.

Kumppanuusmaatalouden tarkoituksena on tuoda viljelijöitä ja kuluttajia lähemmäs toisiaan. Tilan jäsenten mahdollisuus vaikuttaa Keskikosken tilan tuotantoon onkin kuvaava esimerkki kumppanuusmaatilasta ihmisten tilana, jossa keskinäinen vuorovaikutus on toiminnan keskiössä pelkkien markkinatalousvoimien sijasta.

Kaudelle 2021 pääsee vielä mukaan maksamalla kertaluontoisen liittymismaksun 124€ (sis. alv 24) ja vuosittaisen sato-osuusmaksun 300 € (sis. alv 14%). Liittyminen ja lisätietoa Keskikosken tilan verkkosivulta.

Teksti on kirjoitettu KUMAKKA-hankkeessa Lievosen tilan haastattelun pohjalta.