Categories
Uncategorized

1. Kurssikerta

Tuntitehtävä

Ensimmäisellä kurssikerralla saatiin aikaiseksi QGIS-ohjelmiston avulla kartta havainnollistamaan typpipäästöjen suuruutta suhteessa toisiin Itämerta ympäröivissä valtioissa. Ohjelmistona Q-GIS oli entuudestaan tuttu syksyn geoinformatiikan kurssilta, mutta uuttakin tunnilta jäi käteen. Opin säätelemään väriasetuksia ja hyödyntämään tilastoja kartan esitystavassa.

Kuva 1. Itämerta ympäröivien valtioiden typpipäästöt.

Karttaa oli pääosin helppoa tehdä ja lopputulos on suhteellisen helppolukuinen. Tarkkaa tietoa kartasta ei saa, sillä jokaisella valtiolla on tietenkin eri päästöt, mutta näin saatiin luokiteltua havainnollistava joukko.

Kotitehtävä 20.1.

Valitsin vaikeustaso 1 tehtävän Suomen kuntien väestöntiheydestä. Uskon tehtävän tekemisen jälkeen muistavani paremmin, miten teemakarttoja tehdään, sillä jouduin matkan varrella aika paljon kertailemaan tunnilla käytyjä asioita uudestaan.

Kartasta voidaan ainakin päätellä Suomen tiheimmät asumiskeskittymät ja huomata myös hyvin harvaanasutut alueet. Pääpiirteittäin, Länsi-Suomi ja Etelä-Suomi ovat tiheämmin asuttuja alueita kuin muut alueet.

Kuva 2: Kuntien väestöntiheyttä 2021 kuvaava kartta.

One reply on “1. Kurssikerta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *