Kurssikerta 2: Nyt meni vaikeaksi + Artikkeli

Toisella kerralla jatkoimme teemakarttojen kanssa. Teimme neljätuntisen aikana prismaattisia karttoja sekä testailimme erilaisia tapoja luoda teemakarttoja MapInfossa. Tällä kertaa lähdin tuottamaan teemakarttoja vähän eri asenteella, kuin edellisellä kerralla. En tiedä nousinko väärällä jalalla aamulla vai mikä oli vinossa, mutta tällä kertaa ei kyllä yhtään sujunut niinkuin olin suunnitellut.

Innostuin kuitenkin koostamaan tuntien aikaansaannosta gif. tiedostoja:

suomi

Suomen väestön keskittyminen

Teemakarttojen rakentelua Lapin dataa käyttäen.

Pienen kokeilun jälkeen pääsimme työstämään omia teemakarttojamme (kuva1). Aloitin työstämään niin montaa karttaa, että menin itsekin ihan sekaisin laskuissa kuinka monta ehdin tekemään ennen kuin päätin olla tekemättä elämää liian vaikeaksi itselleni. Siksi tämäkin päivitys on niin myöhässä… Kuten Riina omassa blogissaan totesikin, että päätyi tekemään postauksen jo valmiiksi meitä varten tehtyyn aineistoon, ja niin tein minäkin.

(kuva1) Maahanmuutto sekä maastamuutto Suomessa. (klikkaa isommaksi)

Kartassani käytin värejä kuvaamaan maahanmuuttoa väreillä sekä maastamuuttoa rastereilla. Syntyneestä kartasta voi huomata, että kolmessa suuressa kaupungissa Tampere, Turku sekä Helsinki molemmat muuttoliikkeet ovat hyvin vahvoja, pienempiin kuntiin muutto sekä pois muutto ei ole yhtä radikaalia. On poikkeuksia jolloin maahanmuutto on voimakkaampaa kuin maastamuutto esimerkiksi Tampereen seutukunnat.

Kartan ulkonäköä ei voisi erityisen kauniiksi sanoa, sekä luokituskin tuntuu vähän oudolta. Jotenkin vielä tämä luokituksien tuottaminen on allekirjoittaneella vähän hakusessa… Mielestäni oli hyvä päätös jättää maastamuuton alintaluokkaa kuvaava rasteri kokonaan pois, sillä kolmas rasteri tuppaa tekemään kartasta aina vähän sekavan näköisen. Voimakkain rasteri taitaa olla liiankin musta. Se näytti paremmalta ennen kuin tallensin lopullisen kuvani, tai ehkä se oli vain turhautumista mikä jätti tuon ruman rasterin sille paikalleen. Joten ensikerralla taidan miettiä rasterivalintojani vähän pidempään.

Kaiken turhautumisen jälkeen mitä teemakartan tuottaminen minulle tuotti lähti yksinkertaisesti vain siitä, että rupesin tekemään asioita liian vaikeaksi itselleni. Ensi kerralla pitää pyrkiä vähän pitämään omaa kunnianhimoaan hallinnassa, ja niellä se fakta etten osaa käyttää MapInfoa vielä alkuunkaan. Eipä minulla muita jaaritteluja nyt irtoa.

Ciao!

Sanna

Artikkeli

Anna Leonowiczin artikkeli “Two variable choropleth maps as useful tool for visualization of geographical relationship” (Geografija 2006) käsittelee päälekkäisten teemojen käyttämistä koropleettikartalla. Tutkimusta varten tehtiin kahdessa eri yliopistossa koe johon osallistui opiskelijoita. Leonowicz myös pyrki osoittamaan sen, että kahden muuttujan teemakartta sekä värivallinnat ovat olennainen osa hyvää koropleettikarttaa tehdessä.

Artikkelin luettuuaan lukija ymmärtää, että kahden muuttujan koropleettikarttoja on vaikeampi esittää kartalla kuin yhtä muuttujaa. Leonowicz myös osoitti, että karttojen luotettavuus alkaa kärsimään luokkien lisääntyessä, päällekkäisten karttojen suunnitteluun tulisikin siis käyttää enemmän aikaa ja tehdä niitä huolella, että niistä tulisi mahdollisimman selkeästi luettavia. Kuten Miikka tuokin blogissaan esille värivalinnat ovat olennaisessa asemassa sillä värisokea lukija näkee kartan eritavalla.

Rasterien käyttö teemakartassa lisää luettavuutta huomattavasti, kuten Leonowiczin käyttämä kaavio osoittaakin. Usean eri värin käyttämininen vähentää luettavuutta, mutta jos yhdistetäänkin rasteri sekä yhden värin erisävyt saadaan sekavista teemakartoista hyvinkin luettavia.

Artikkelin luettuani koin kyllä valaistuksen ja ymmärsin sen miksi kartan hiominen on tärkeää. Pienetkin muutokset voivat tehdä kartasta luettavamman.

Lähteet:

Lappalainen, M. (2015) 2. Kurssikerta: Päällekkäiset koropleettikartat. mxlappal’s blog. <https://blogs.helsinki.fi/mwlappal/2015/02/04/2-kurssikerta-paallekkaiset-koropleettikartat/>

Koskela, R. (2015) Kurssikerta 2: Kaksi muuttujaa, yksi kartta. Riina & 38 päivää paikkatietoa. <https://blogs.helsinki.fi/riinakos/2015/01/28/kurssikerta-2-kaksi-muuttujaa-yksi-kartta/> Luettu: 3.2.2015

Leonowicz, A. (2006). Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship. Geografija 42/1: 33-37.