Kurssikerta 4: MapInfon kanssa tunteiden vuoristoradassa

Edellisen kerran innolla tulin neljännen kerran kurssille toivoen kokevani samankaltaisia onnistumisen tunteita kuin viime viikolla. Ja voi pojat olinko edes väärässä. Aloitimme kurssikerran tekemällä ruutuaineistoisia teemakarttoja pääkaupunkiseudulta (kuva1). ((Lopputunnista valmistelimmekin aineistoa itsellemme seuraavan viikon bufferianalyysejä varten, joten niistä sitten lisää ensi viikolla!)) Alla olevasta gif. kuvasta syntyy erinäisten vaiheiden jälkeen teemakartta väestöstä ja sen sijoittumisesta  pääkapunkiseudulla. Tummemmat punaiset värit ovat tiheimmin asuttuja ruutuja tällä 500x500m ruudun teemakarttalla (joka mystisesti tosin viimeisessä ruudussa muuttuu 300x300m ruutukooksi, hupsista.)

helsinki

Kuva1. Teemakartan työstön vaiheita

Ohjeita seuratessa ensimmäinen puolitoista tuntinen lensikin kuin siivillä, kunnes todettiin, että nyt teette sitten oman kartan valitsemastanne aiheesta. Tein ensimmäiseksi kuvassa1 nähtävän viimeisen ruudun kartan (punaisesta vaaleanpunaiseen menevä) ja katselin ympärilleni ja kauhukseni tajusin, että muut olivatkin lähteneet tekemään asioita haastavammalla tavalla. Paniikissa rupesinkin tekemään kokonaan uutta karttaa joka olisi edes vähän persoonallisempi kuin ensimmäiseni. Sainkin kuin ihmeiden kautta teemakarttani Helsingin Ruotsinkielisen väestön sijoittumisesta ajallaan valmiiksi (kuva2).

Kuva2. Ruotsinkielisiä Helsingissä 150x150m ruuduittain

Kyselin apua kanssaopiskelijoilta rajauksissa ja sun muissa vaikeuksissa mitä kartan teon aikana ilmestyi. Kartastani tuli omasta mielestäni kehnoin kartta väkerrys mitä olen koskaan tehnyt. Surullista. Luokkien värit mitkä valitsin eivät millään meinaa eroa toisistaan ja luulen, että 150x150m ruutujako ei ollut ehkä kaikkein optimaalisin tähän tehtävään. Olisin voinut yrittää kokeilla suuremmalla ruutukoolla sekä täysin erivärivalinnoilla. En tajunnut edes kokeilla tehdä karttaa samalla tavalla kuin Olli oli omassaa tehnyt. Hän oli ottanut ruudut pois ja vähentänyt luokkia. Hämmentävää miten paljon selkeämmältä Ollin kartta näyttääkin. Eli jos tekisin asioita toisin muuttaisin ensin ruutukoon ja sitten kokeilisin poistaa itse ruutujen rajoja sekä vähentäisin luokkia, sitten ehkä värivalintanikin erottuisi paremmin. Kauhea miten sekavalta karttani näyttääkin näin pari tuntia sen tekemisen jälkeen. Kyllä hävettää.

Mutta se mitä kartaltani on tulkittavissa on se, että suurin osa ruotsinkielisistä asuu Helsingin keskustan sekä Lauttasaaren alueella. Taka-ajatuksesani teemakartan aiheena oli uutinen jonka muistan kuulleeni muutama viikko sitten siitä, että ruotsinkielisten osuus Helsingissä on kasvussa. Muuttavatko tulevina vuosina Helsinkiin muuttavat ruotsinkieliset Lauttasaareen sekä Helsingin keskustan alueelle vai syntyykö Helsinkiin uusi vahvasti ruotsinkielinen alue? Se jääköön jonkun muun selvitettäväksi, sillä minä lähden nyt viikonlopun viettoon!

Vi ses!

Sanna

Lähteet:

Helsingin ruotsinkielisten määrä lähti kasvuun (2015). Helsingin kaupunki, Helsinki. 9.1.2015. <http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/kaupunginkanslia/helsinki-ruotsinkieliset-kasvu-raportti>

Kauppi, O. (2015). Neljäs kurssikerta. Olli Kaupin paikkatietoblogi. <https://blogs.helsinki.fi/okauppi/kk4/> Luettu: 5.2.2015