Kurssikerta 5: Eih, numeroita.

Numerot.

Vanhin viholliseni. Kryptoniittini. Akillesjänteeni.

Vaikka matematiikka ja kaikki numeeriset tehtävät ovat aina olleet aikalailla hukassa, itsensä kiusaaminen oli ihan kivaa näin vaihteeksi. Harjoittelimme puskurianalyysien tekoa, mikä itsessään oli mukavaa hommaa. Harjoittelun jälkeen pääsimmekin tekemään itsenäistehtäviä jotka sitten tuottivatkin suurta turhautumista. Sainkin kuin saikin jotakin lukuja aikaiseksi. Pistin vastaukset siistiin taulukkomuotoon (taulukko1) josta voi sitten bongailla kaikki laskuvirheet mahdollisimman helposti :). Käytin taulukossa mallina Riinan tekemää taulukkoa, sillä hänellä oli mielestäni kysymykset ilmaistu niin kivassa muodossa. Lisäksi vähän laiskotti niin ei pystynyt ajattelemaan omia kysymyksia. Vastaukset on kyllä omasta takaa!

pak5

Taulukko1. Itsenäistehtävien vastauksia.

Tämän kerran tarkoituksena oli myös pohtia omaa osaamista ja Mapinfoa. Mietinkin mikä on se Mapinfon keskeisin työkalu tai toiminto. Teemakarttoja tuotimme kuusi seitsemästä kurssikerrasta, se jo itsessään taitaa paljastaa mikä on Mapinfon olennaisimpia ominaisuuksia. Petri sekä Pinja ovat myös samoilla linjoilla kanssani.  Teemakarttojen tuottaminen onkin ehkä ollut se helpoin ominaisuus Mapinfon kanssa työskennellessä. Toisaalta harjoitus tekee mestarin. Tällaisten taulukoiden ja numeeristen tehtävien parissa olisi varmaan voinut työskennellä vähän enemmänkin kuin yhden kurssikerran, sillä koen että homma ei tosiaan ole yhtään hallussa.

Kurssikerralla harjoiteltiin puskurivyöhykkeiden käyttöä niin saavutettavuuden kuin melusaasteiden kannalta, mutta jäin kaipaamaan sellaista LUMA kosketusta puskurianalyysin tekoon. En nyt tässä hetkessä keksi mitään todella järkevää ehdotusta käyttötarkoitukseen… Mapinfon epävakaus ja hitaus ovat isoja ongelmia ohjelman kanssa työskentelyssä. Ja mitä käytettäviin aineistoihin tulee joutuu niitä usein vähän vääntämään haluamaansa muotoon jotta se sopisi Mapinfon käsitykseen oikeanlaisesta aineistomuodosta. On kuitenkin hyvin olennaista opetella käyttämään myös MapInfoa sillä olen kuullut että sitä käytetään paljon esimerkiksi kunnissa. Odotan kuitenkin innolla ArcGissin opettelua 🙂

Eipäs tässä muuta!

-Sanna


Lähteet:

Danielsson, P. (2015). PAIKKA!. KK5: Pohdintaa MapInfosta ja kurssin harjoitteista. 1.3.2015. <https://blogs.helsinki.fi/pdaniels/2015/02/21/kk5/#more-93>

Koskela, R. (2015) Kurssikerta 5: Verta ja kyyneliä. Riina & 38 päivää paikkatietoa. <https://blogs.helsinki.fi/riinakos/2015/02/17/kurssikerta-5-verta-ja-kyynelia/>

Myllykoski, P. (2015) Kurssikerta 5: kun kukaan ei ole pitämässä kädestä kiinni. Pinjan paikkatietoblogi. <https://blogs.helsinki.fi/myxmy/2015/03/01/kurssikerta-5-kun-kukaan-ei-ole-pitamassa-kadesta-kiinni/>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *