Kurssikerta 6: Kieltokylttejä, tulivuoria ja maanjäristyksiä

Aloitimme kurssikerran mukavalla happihyppelyllä ulkona. Tarkoituksena oli kerätä sijaintitietoa valitsemastaan asiasta. Keräys kohteemme oli pysäköintiekielletty-merkit kampuksemme ympäristössä (kuva1). Saatuamme kymmenen kohdetta ylös palasimme takaisin luokkaan ja harjoittelimme pisteiden lisäämistä kartalle koordinaattien avulla.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Kuva1. Kieltomerkki löydetty.

Harjoittelimme vielä oppimaamme kartoittamalla pelikoneita Helsingissä katutietojen avulla. Tehtävä oli hauska ja simppeli tehdä. Toisaalta epäilen kyllä sitä, että kykenenkö samaan uudelleen ilman ohjeistusta…

Pelikoneiden löydyttyä siirryimme varsinaiseen harjoitustehtävään joka tällä viikolla oli “Hasardit ja niiden aluellinen esiintyminen (erityisesti maanjäristykset).” Tarkoituksena oli tuottaa havainnollistava kartta koulussaopetusta varten. Päätinkin heti yhdistää tehtävänantoon gif. muotoiset tiedostot joita olen aiemminkin tässä blogissa käyttänyt. Ajattelin, että liikkuvalta kuvalta olisi helpompi havainnollistaa haluttua tietoa. Ensimmäinen kuvasarjani kuvaa maanjäristyksien määrää yhden magnitudin välein viidestä yhdeksään magnitudiin (kuva2).

magnitudi

Kuva2. Maanjäristykset vuosina 1980-2015

Olisin tässä kuvasarjassa voinut panostaa vielä lisää järistyspisteiden näkyvyyteen. Gif. havainnollistaa mielestäni kuitenkin suurempien järistyksien harvinaisuutta maapallolla. Oppilailta voisi esimerkiksi kysyä syytä järistyksien sijoittumiselle maapallolla. Lähdin etsimään samankaltaista gif. muotoista tiedostoa jossa näkyisi mannerlaattojen liikkeet ja löysin eartguideonlineclassroom nimiseltä sivustolta Prof. Ron Blakeyn tekemän animaation mannerlaattojen liikunnoista. Animaation avulla voisi oppilaille havainnollistaa menneitä laattaliikuntoja. Löysin myös geocommons sivustolta tavan visualisoida useita eri magnitudin järisyksiä samaan aikaan. Mielestäni järistyksien kuvaaminen erikokoisilla palloilla on helposti ymmärretttävissä oleva tekniikka sen sijaan, että esittäisi liikkuvaa kuvaa.

Sain maanjäristysten visualisoinnin tehtyä aika nopeasti joten lähdin tekemään vielä uutta samankaltaista karttaa, tällä kerttaa kartta kuvaa tulivuortenpurkausia eri vuosisatoina sekä kymmeninä (kuva3).

tulivuoret

Kuva3. Tulivuorenpurkaukset eri vuosina.

Tässä havainnollistuksessa näkyy tulivuorten sijainti helpommin sen punaisen sävynsä ansiosta. Tätä kuvasarjaa tarkastellessa voisi oppilailta kysellä miksi vuosina 1500-1699 on tapahtunut niin vähän tulivuorenpurkauksia. Oppilaiden kanssa voisi myös pohtia yhteyksiä maanjäristyskartan kanssa ja miettiä tulivuorten sijoittumista maapallolla ja sitä miksi jotkut tulivuoret ovat niin kaukana mannerlaattojen saumoista. Riina oli hienosti blogissaan tehnyt alueelliset kartat tulivuorista ja maanjäristyksistä. Olisin voinut itsekin keskittyä tiettyyn alueeseen jolloin karttani olisi ollut selkeämmin alueellisesti luettavissa.
Ehdin vielä kolmannenkin kartan aloittaa kurssikerralla meteoriittien putoamispaikoista (kuva4). Tätä karttaa en kuitenkaan osannut muokata sellaiseksi kuin olisin halunnut. Sillä nyt kartta on yhtä sekamelskaa ja alueiden erillisistä putoamispaikoista ei saa mitään selvää. Olisi ollut hienoa lajitella aineistoa esimerkiksi meteoriittien koon mukaan. Oppilaiden kanssa voisi kartasta kuitenkin miettiä alueiden välisiä eroja putoamispaikkojen suhteen.

Meteoriimpaktit

Kuva4. Meteoriittien putoamispaikat maapallolla

Että sellaista tällä kertaa! Huh huh. Tulipas ihan väsy tätä tekstiä tehdessä. Ensi viikolla onkin sitten viimeisen päivityksen paikka. Nyt on jännät kuusi viikkoa MapInfon kanssa takana. Katsotaan jääkö ensi kurssikerralla hyvä vai paha maku suuhun.

Arriverdci!

Sanna

Lähteet:

Blakey, R. Global Plate Reconstructions. Northern Arizona University.<http://earthguide.ucsd.edu/eoc/teachers/t_tectonics/p_plate_reconstruction_blakey.html> Luettu 20.2015

Koskela, R. (2015) Kurssikerta 6: Piristävää vaihtelua. Riina & 38 päivää paikkatietoa. <https://blogs.helsinki.fi/riinakos/2015/02/20/kurssikerta-6-piristavaa-vaihtelua/> Luettu 20.2.2015

USGS, M 1+ earthquakes, World, 1.19.09 through 1.26.09. Geogommons. <http://geocommons.com/maps/2567> Luettu 20.2.2015