Kurssikerta 7: Tokio kadoksissa

Ah ja voi. Kyllä on herättänyt paljon ristiriistaisia tunteita MapInfo minussa näiden seitsemän viikon aikana. Viimeisen kerran aikana oli tarkoituksena käyttää kaikkea oppimaamme ja etsiä omaa aineistoa ja luoda siitä koropleettikartta. Heti alussa tiesin jo etten halua liikaa stressata tätä viimeistä kertaa ja mennä vähän siitä missä aita olisi helpoiten ylitettävissä. Etsin materiaalitkin jo Euroopan hiilidioksipäästöistä ja kartan olisin ottanut meille valmiiksi annetusta materiaalista kuudennelta kurssikerralta. Jokin kuitenkin naksahti päässäni ja päätin haastaa itseäni vähän tekemällä kartan Kiinasta ja sen muuttovirroista. Valitettavasti Kiinan tilastosivusto näytti 404 kun sitä yritin avata, joten päädyin vaihtamaan aiheeni Japaniin ja sen väestöön. Japanin pohjakarttaa varten piti vähän vääntää (kuva1) ja Tokiokin oli kadoksissa jossakin kohtaa.

Kuva1. Mitähän tässäkin tapahtuu…

Japanin kartan sijoitettuani pääsin käsiksi aineistoon joka sekin valitettavasti soti minua vastaan (kuva2). Excelissä piti tehdä aika paljon muutoksia ja etsiä tietoja eri tiedostoista, että sain koottua tarvitsemani aineiston karttaani varten.

Kuva2. Japanissa tilastoidaan vähän epäkäytännöllisesti näin PAK-kurssin opiskelijan kannalta.

Kun vaikeimmat oli voitettu pääsin vihdoin työstämään lopullista karttaani Japanin väestöstä sekä ulkomaalaisten osuuksista (kuva3).

Japaninväestö

Kuva3. Japanin väestö sekä ulkomaalaisten määrä vuonna 2005.

Se mitä kartasta päättelen on se, että valtavan väestöönsä nähden ulkomaalaisten osuus Japanissa on kuitenkin hyvin alhainen. Se mikä ei kuitenkaan yllätä on se, että väestöltään suurimpien prefektuurien väestöstä löytyy myös suurimmat ulkomaalaisten osuudet. Pohjoisen Hokkaido saari on ainoana esimerkkinä suuremman väestön alueesta jossa ulkomaalaisia on hyvinkin vähän (yli 4milj. Japanilaista sekä alle 35 000 ulkomaalaista.)

Syy vähäiseen maahanmuuttoon löytyy mitä todennäköisimmin Japanin tiukasta maahanmuuttopolitiikasta. Voidaankin pohtia kysymystä siitä, että mitä käy Japanin vanhenevalle väestölle tulevaisuudessa, sillä väestön kasvu on lasku suuntainen ja on arveltu, että vuonna 2060 noin 40% väestöstä on yli 65–vuotiaita. Tiukka maahanmuuttopolitiikka onkin yksi suurimmista uhista Japanin tulevaisuudelle. Ulkomaalaisille työntekijöille olisi varmasti kysyntää tulevaisuudessa huoltosuhteen korjaamiseksi. Tänä päivänä työntekijän on hyvin vaikea saada vakituista työtä tai työlupaa Japanista. Tulevaisuudessa Japanin tulisi siis höllentää maahanmuuttopolitiikkaansa tai he joutuvat vakaviin ongelmiin väestönsä vanhenemisen ja vähenemisen kanssa.

Ihan ensimmäiseksi kartan ulkonäöstä haluan sanoa, että nuo pallojen koot meni ihan sekaisin, kun yritin saada kuvan png. muotoon. Pallot suurenivat aika paljon enkä osannut asiaa enää korjata ja lopullisessa kartassa on mahdotonta tulkita joidenkin prefektuurien väestöä. Pidän kuitenkin valitsemastani värimaailmasta ja pallot kuvaavat selkeästi ulkomaalaisten määrää vaikka ne ovatkin ongelmallisia tässä lopullisessa kartassa. Tein myös aika ison aloittelijan virheen aineistoani hakiessa, sillä valitsin vahingossa vuoden 2005 aineistot vaikka muutaman klikkauksen päästä olisikin löytynyt aineistoa vuodelta 2011. Tein kuitenkin niin valtavasti töitä siistiessäni excelit oikeanlaisiksi etten enää viitsit heittää tehtyä työtä hukkaan. Olen ylpeä, että en ottanutkaan sitä aihetta mikä tuntui aluksi helpoimmalta.

Kiitos näistä seitsemästä viikosta!

Sanna

 


 

Lähteet:

Bajekal, N. Japan’s Aging Population Woes Worsen with New Record Low Birth-Rate in 2014 (2.1.2015).Time. <http://time.com/3651799/japan-birth-rate-population-shrinking/>

Harlan, C. Strict immigration rules may threaten Japan’s future (28.7.2010). The Washington Post. <http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/07/27/AR2010072706053.html>

Stastic Japan. Statistics Bureau. Ministry of Internal Affairs and Communications.  <http://www.stat.go.jp/english/index.htm>

Tabuchi, H. Japan Keeps a High Wall for Foreign Labor (2.1.2011). The New York Times. <http://www.nytimes.com/2011/01/03/world/asia/03japan.html?pagewanted=all&_r=0>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *