Epäonnistunut koropleettikarttaharjoitus ja ongelmanratkaisu (kurssikerta 1)

Lähdin tekemään ensimmäisen kurssikerran kotitehtävää, koropleettikarttaa vuoden 2015 kunta-ainestosta.

Olen ladannut QGIS-ohjelman kotikoneelleni ja ottanut yhteyden Z-asemaan, jonne olen myös purkanut ensimmäisen kurssikerran aineistokansion. Attribuuttitietojen tarkastelussa on kuitenkin jokin ongelma, johon en löytänyt ohjeista ratkaisua. Luin myös ohjeita QGIS-ohjelman sivuilta, tuloksetta.

Avasin Kunnat2015.shp-tiedoston QGIS-ohjelmassa tarkasteltuani ensin sen attribuuttitietoja QGIS-selaimella. Ajattelin, että teen harjoituksen vuoksi ja opittua kerratakseni koropleettikartan suomenkielisen väestön osuudesta Suomen kuntien väestöstä. Funktio olisi kunnan suomenkielisen väestön määrä jaettuna kunnan koko väestöllä x 100.

Näkymä avatessani attribuuttitaulua:

Kun avaan kuntatasolta attribuuttitaulun klikkaamalla kuntatason päällä hiiren oikeaa näppäintä, avautuu tämän näköinen attribuuttitaulu:

Tämä on erilainen näkymä kuin kurssilla opittu, eikä vastaa myöskään QGIS-sivuston ohjeiden kuvaa attribuuttitaulusta. En osaa yrityksistä huolimatta rakentaa tästä haluamaani karttaa, en saa visualisoitua mitään tietoa attribuuttitaulusta kartalle. Uuden sarakkeen luominen onnistuu, mutta en osaa toimia sen kanssa tai luoda funktioita, jotka saisin visualisoitua kartalle.

Olen koettanut myös tarkistaa, voisiko minulta puuttua kotikoneelta jokin tarvittava QGIS-ohjelman laajennusosa. Se on kuitenkin aloittelijalle hankalaa, sillä laajenusosia on huima määrä.

Perustiedot ja ohjelman perusteiden ymmärtäminen ovat kovin tärkeitä, kuin perusta kunnon rakennukselle. Koetan perehtyä ohjelmaan lukemalla QGIS-ohjelmasta perustietoja erilaisista ohjeista. Jospa tämä vielä tästä.

Osa 2: Ongelmanratkaisu

Käytettyäni yllä olevan ongelman pähkäilyyn tuhottomasti aikaa, huomaan lopulta, että attribuuttitaulukon alareunassa on kaksi nappia, joista voi säätää attribuuttitaulukon näkymää:

Näistä minulla oli aktiivisena vasemmanpuoleinen. Tuttu attribuuttitaulukko ilmestyy kuitenkin ruutuun oikeanpuoleista klikkaamalla.

Sen jälkeen harjoituksen toteutus onnistuu ohjeita noudattamalla. Tein suunnittelemani kartan kuntien suomenkielisen väestön osuuksista.

Ohjelman ehdottamalla luokkien määrällä (5 luokkaa) kartan tarjoama tieto jäi köyhäksi, kartasta erottuivat vain siniset kunnat ja muutama keltainen. Kun nostin luokkien määrää kuuteen, useampi kunta siirtyi väliluokkiin, ja kartta tarjoaa katsojalleen enemmän tietoa.

Harjoittelin vielä käyttämään valintatyökalua: kokeilin tehdä rannikkoalueen kunnista oman karttansa, sillä ne näkyvät isossa kartassa epäselvästi. Tämä ei tietenkään ole järkevä tapa toteuttaa ”zoomausta”, mutta valintatyökalua käyttämällä ja poistamalla attribuuttitaulukosta valitsemattomat rivit, syntyi vielä tällainen kokeilu:


Lähteet:

Gandhi, Ujaval: QGIS Tutorials and Tips: Työskentely attribuuteilla. http://www.qgistutorials.com/fi_FI/docs/working_with_attributes.html (luettu 26.1.2019)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *