Kerta 7: Omat hakkeroinnit

Se olisi sitten viimeinen kurssikerta melkein pulkassa. Oman ryhmäni viikkotunti peruuntui lakon takia, mutta onneksi sain tehtäviä monen tunnin uurastamisen myötä tehtyä kotonakin. Tehtävänämme oli etsiä itse aineistoa netistä ja työstää niillä jonkinlainen karttahäkellys. Helppoo ku mikä mä ajattelin.

Ensimmäinen ideani oli tehdä työttömyyttä ja maahanmuuttajataustaista väestöä kuvaava karttaesitys Ruotsista. Tai ylipäätänsä jonkinlainen koropleettinen karttakyhäelmä. En tiedä mikä päähänpisto se oli, kun ruotsin kielen taitoni on noin – 5. Kaduin tätä päätöstäni hyvin paljon, kun olin seikkaillut Ruotsin väestörekisterin sivuilla noin pari tuntia löytämättä yhden yhtä sopivaa aineistoa. Ruotsin kieleen lopen kyllästyneenä rupesin etsimään kaikenlaista tilastotietoa myös muista Euroopan valtioista, jota kyllä löysin, mutta loppujen lopuksi ongelmaksi muodostui, ettei minulla tietenkään ollut sopivaa shapefilea (jossa olisi ollut maan rajat ja vaikka maakunnat) mihin olisin voinut tilastotiedot sijoittaa. Itse tätä en myöskään osannut ratkaista.

Tässä vaiheessa minua alkoi turhauttamaan niin paljon, että jätin koko aineiston etsimisen sikseen. Palasin asiaan noin kolmen viikon kuluttua, kun seuraavan periodin deadlinet alkoivat painaa päälle (been there done that).

Takaraivossani edelleen katkeruus toimimattomista aineistoista, rupesin kyhäilemään erilaisia koropleettikarttoja kurssikerran 2 valmiiden aineistojen pohjalta. Ajatukseni oli tutkia työttömyyttä Suomessa, sekä sitä, että linkittyykö työttömyys paljonkin esimerkiksi rikollisuuteen, vuokra-asuntojen määrään, alkoholin kulutukseen tai koulutusasteeseen. Näiden kysymysteni pohjalta sain helposti tehtyä kuusi eri koropleettikarttaa, samanlaisia kuin Mira oli tehnyt, mutta niiden välinen korrelaatio oli olematon. Lisäksi tehtävä tuntui itselleni liian helpolta, että se laskettaisiin täksi suuremmaksi lopputyöksi.

Vihdoin ja viimein minulle tuli mieleen vilkaista tehtävän ohjeita uudelleen 🙂
Näiden kaikkien traagisten käänteiden jälkeen, rupesin kyhäämään erilaisia karttoja Varkauden alueelta.

Latasin Maanmittauslaitoksen sivuilta maastotietokannan, rinnevalovarjostuksen ja nimistön Varkauden alueelta. Maastotietokannan tiedostojen siirtäminen QGissin puolelle oli helppoa, sillä ne olivatkin tuttuja shapefileja. Sain aika nopeasti polygonejen ja viivojen tyylejä muokkaamalla aikaan melko hienon kartan (kuva 1).

Kuva 1. Ensimmäinen kyhäämäni kartta Varkaudesta.

Kartta olisi ehdottomasti parempi paremmalla alustalla, jossa kuvat eivät sumentuisi, mutta minkäs sille mahtaa. Tämän kartan puutteita on ensinnäkin se, että legendasta puuttuu tie -merkintä kokonaan. Tässä minulla tuli jokin tekninen ongelma, jonka lopulta unohdin. Toinen puute on mustien rakennusten kuvan dominoiminen. Kaikki huomio menee rakennuksiin, ja ne peittävät paljon muuta havainnoitavaa. Lisäksi, tässä kartassa minulle ongelmaksi nousi ”maasto1” tason luokitteleminen. Luulin aluksi, että koko taso merkkasi järviä, jonka takia olen sen tähän merkinnyt vesistöinä, mutta myöhemmin Sinin blogia lukiessani, huomasin hänen löytäneen juuri samaiseen ongelmaan ratkaisun, mistä muualtakaan kuin wikipediasta!! Kiitos Sini linkistä :-)!
Metatiedot aineistoon sain siis lopulta wikipedian syövereistä.

Koska sain metatiedot kaivettua esille, tein alueesta maankäyttökartan (kuva 2).

Kuva 2. Maankäyttö Varkauden läheisyydessä.

Tähänkään karttaan (kuva 2) en saanut lisättyä teiden merkintää sen saman teknisen ongelman vuoksi. Myös taajama ja kallio on melkein saman värisiä, mutta kalliota ei tuolla muutamaa pikseliä enempää ollutkaan. Muuten olen kovin tyytyväinen tähän.

Rinnevalovarjostuksen liittäminen tekemääni karttaan oli taas oma hankaluutensa. Lataamani varjostusrasterit eivät olleet limittäin, jolloin niiden yhdistäminen yhdeksi tietokannaksi ei onnistunut. Jos olisin saanut ne yhdistettyä, olisin työstänyt ”Singleband pseudocolor” -jutun avulla hienon korkeusmallinnuksen. Kun homma ei ollut hanskassa, niin tyydyin vain mustavalkoiseen rinnevalovarjostukseen (kuva 3).

Kuva 3. Rinnevalovarjostus Varkauden läheisyydestä.
Kuva 4. Tällä aineistolla oli tosi hyvä resoluutio, cool.

Kuten kuvan 3 kartasta huomaa, Varkauden alue on verrattaen alavaa. Korkeuserot eivät myöskään näytä kummoisilta juuri tässä, sillä kartalla on tähän tarkoitukseen niin pieni mittakaava. Kuvassa 4 on lähennetty kuva Varkaudesta, josta voi (ehkä, jos tarkkuus ei petä kuvan tänne tuodessa) huomata aineiston todella hyvän tarkkuuden – ehkä turhankin hyvän.

Lopuksi halusin vielä työstää ESTEETTISEN kartan, eli sellaisen jossa mieli lepää, mutta käyttötarkoitus on vielä vähän auki. Loin siis kuvan 5 kartan. Tähän karttaan voi käyttötarkoituksen mukaan lisäillä kerroksia, joten se voisi toimia niin kuin taustakarttana.

Kuva 5. Yleinen hieno kartta Varkaudesta. Aika pähee.

Ainoa mikä tässä kartassa puuttuu, on nimistö, minkä muistin vasta myöhemmin. Sitä yrittäessäni kartalle lisätä, kohtasin taas teknisiä ongelmia, enkä osannut avata Maanmittauslaitokselta lataamaniani tekstitiedostoja QGissiin. Yritin viedä näitä ensin Excelin kautta muuttamalla ne siellä CSV tiedostoiksi, mutta Excel jostain syystä korvasi kaikki ä-kirjaimet a-kirjaimilla, joten totesin, että väärän tiedon liittäminen olisi ollut turhaa. Mun mielestä kartta on ihan cool, vaikka se ei kerrokkaan oikeastaan yhtään mitään spatiaalista tietoa (lol).

Ja näin, monen tunnin uurastuksen, ja siitä aiheutuneen kaartuneen selän, myötä olen saanut GIS blogini valmiiksi! 🙂 Aamen.

Lähteet:

Virtanen, S. 27.2.2018: Seitsemäs kerta toden sanoo.

Seitsemäs kerta toden sanoo

Luettu 14.3.2018.

Kylliäinen, M. 5.3.2018: Nuorten koulustressi, koulukiusaaminen ja mielenterveyshäiriöt.

Nuorten koulustressi, koulukiusaaminen ja mielenterveyshäiriöt 26.2.

OpenStreetMap Wiki. 13.11.2016.
Luettu 14.3.2018.

Avoimien aineistojen tiedostopalvelu, MML.