Kurssikerta 6

Aloitus

Kuudennen kurssikerran aluksi kävimme itse keräämässä aineistoa kampuksen lähiympäristöstä. Näitä tarkasteltiin QGISissä perustuen alueiden turvallisuuteen, mitä kurssilaiset olivat alueille antaneet. Tämä tehtiin interpoloimalla karttaa QGISissä turvallisuusarvojen mukaan. Kartan lopputulokseen vaikutti paljon ulkona ollut liukas keli, jolloin vaarallisimmiksi alueiksi koettiin alueet, joissa on suuria korkeuseroja tai vain ylipäätään huonosti hiekoitettuja alueita.

Kuva 1. Vaarallisiksi koetut alueet interpoloituna Kumpulan kampuksen läheisyydessä.

Hasardit ja niiden alueellinen esiintyminen

Kuudennella kurssikerralla tavoitteena oli tuottaa karttoja, jotka havainnollistavat erilaisia hasardeja. Kartoista oli tarkoitus tehdä mahdollisimman sopivia opetustarkoitukseen. Tarkastelin kartoissani maanjäristysten esiintymistä niiden voimakkuuden mukaan sekä rajaamalla niiden esiintymisaikaa. Ensimmäinen kartta kuvaa yli 6 magnitudin maanjäristyksiä vuosina 1980-2024. Toisessa kartassa on taas sama aikaväli, mutta siinä näkyvät vain yli 8 magnitudin maanjäristykset. Kolmannessa ja viimeisessä kartassa taas on yli 6 magnitudin maanjäristykset mutta vain vuosilta 2000-2024.

Kuva 2. Yli 6 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-2024 sekä tulivuorten sijainnit.
Kuva 3. Yli 8 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-2024.
Kuva 4. Yli 6 magnitudin maanjäristykset vuosina 2000-2024 sekä tulivuorten sijainnit.

Maanjäristyksiä kuvaavia karttoja voi käyttää opetuksessa kuvaamaan maanjäristysten esiintymisalueita. Esiintymisalueita tarkastelemalla on selkeästi nähtävissä maanjäristysten sijainti litosfäärilaattojen mukaisesti. Opetustarkoituksessa tämä on hyvä tapa havainnollistaa sekä litosfäärilaattojen sijaintia maailmassa sekä samalla korostaa maanjäristysten syntytapaa. Erityisesti ensimmäisessä ja kolmannessa kartassa myös erottuu selkeästi  Tyynenmeren tulikaari.

Kartoista tulee hyvin myös esiin maanjäristysten ja tulivuorten sijainti samoilla alueilla. Tämä on erittäin hyödyllistä opetustilanteeseen havainnollistamaan maanjäristysten ja tulivuorten toimintaa. Kuten Venla Punkka toteaa blogipostauksessaan, kartat eivät tuo yllätyksiä maantiedettä opiskeleville, mutta ovat tärkeitä havainnollistajia oppimistilanteissa. Karttojen avulla on myös helppo pohtia, miksi juuri nämä muuttujat esiintyvät samoilla alueilla. Tämä auttaa oppimisessa ja asian sisäistämisessä.

Erittäin voimakkaat maanjäristykset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia niin kuin nähdään kuvassa 3. Yli 8 magnitudin voimakkaita maanjäristyksiä kuvaavassa kartassa on erittäin vähän kohteita. Kuvassa 3 ei näy tulivuoria, jotta siitä erottaa vielä selkeämmin yli 8 magnitudin maanjäristyksien vähyyden. On opetuksen kannalta hyvä, että oppiaat hahmottavat eroja eri magnitudien välillä ja huomaavat erittäin voimakkaiden järistysten harvinaisuuden.

Lähteet:

Punkka, V. (2024). 6. viikko – Ulkoilua Kumpulassa ja opettavaisia karttoja. Venlan blogi. Viitattu 18.3.2024

https://blogs.helsinki.fi/vpunkka/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *