Kieli, valta ja osallisuus – Koneen Säätiön kieliohjelman loppuseminaari

Date(s) - 28/01/2020

Kokoushotelli Paasitorni

Categories No Categories

Tervetuloa Koneen Säätiön kieliohjelman Kieli, valta ja osallisuus -loppuseminaariin!

Aika: tiistai 28.1.2020 klo 8.30–13.00
Paikka: Paasitorni (Siltasaari-sali), Paasivuorenkatu 5 A, 00530 Helsinki

Ihmisryhmät, enemmistöt ja vähemmistöt, määrittyvät usein kielensä perusteella. Kielen kautta ihminen myös pääsee osalliseksi yhteiskuntaan tai jää sen ulkopuolelle.

Kieli, valta ja osallisuus -seminaarissa tuodaan näkyväksi, miten keskeinen kieli on ihmisten ja yhteisöjen valtasuhteiden rakentumisessa ja poliittisten tavoitteiden toteutumisessa, esimerkiksi yhdenvertaisuudessa, osallisuuden kokemuksissa ja sitä kautta lopulta yhteiskuntarauhassa. Näin on nyt, ja niin on ollut myös historiassa.

Seminaarissa pohditaan erityisesti sitä, mikä rooli valtasuhteiden muodostumisessa on kaikille yhteisillä kielimuodoilla sekä toisaalta pienempien yhteisöjen omilla kielillä ja murteilla. Palvelevatko yleis- ja kirjakielet demokratiaa ja oikeusturvan toteutumista vai toimivatko ne ulossulkemisen välineinä? Miten monikielisyys toimii arjessa?

Seminaarin järjestää Koneen Säätiö, ja se pohjautuu säätiön kieliohjelmaan (2012–2016), erityisesti sen vaikuttavuuden arviointiin, jonka on laatinut kielentutkija, dosentti Ulla Tiililä. Tilaisuuden juontaa toimittaja Reetta Räty.

Ilmoittaudu tästä 12.1.2020 mennessä. Ohjelmatiedot päivittyvät verkkosivuilla.

Lämpimästi tervetuloa!

_____________________

8.30 Aamukahvi

9.00 Seminaarin avaus johtaja Johanna Suurpää (Oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosasto)

9.10 Kieli vaikuttaa, vaikuttaako kieliohjelma? dosentti Ulla Tiililä (Koneen Säätiö, Kotus)

9.30 Monimutkainen kielenkäyttö kotoutumisen esteenä – esimerkkinä asioimistulkkaus
apulaisprofessori Simo Määttä (Helsingin yliopisto)

9.40 Selkokieli estää syrjäytymistä kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä (Kehitysvammaliitto, Selkokeskus)

9.55 Menneestä ymmärrystä nykyisyyteen: kirjakieli tasa-arvoprojektina. Vanhan kirjasuomen sanakirja erityisasiantuntija Pirkko Kuutti (Kotus)

10.15 Elpyvä karjalan kieli parantaa naapuruutta professori Helka Riionheimo & väitöskirjatutkija Ilja Moshnikov (Kiännä! Kääntäminen, elvytys ja uhanalainen karjalan kieli -hanke, Itä-Suomen yliopisto)

10.35 Tauko ja tarjoilua

11.10 Lukeminen on eloonjäämistaito kriitikko Aleksis Salusjärvi

11.20 Lukutaitoa – kielestä riippumatta: vähemmistökielten kirjallistuminen
yliopistonlehtori Marja-Liisa Olthuis (1000 sijđod -hanke, Oulun yliopisto)

11.40 Omaleimaisen kielivähemmistön voima. En unik språkgrupp med sisu.
sanakirjantoimittaja, kielineuvoja Päivi Mäntylä & ordboksredaktör, språkrådgivare Janne Kankkonen (Kuurojen Liitto)

12.00 Kieleni näkyy, kuulun joukkoon yliopistonlehtori Heini Lehtonen & co (Itä-Helsingin uudet Suomen kielet -hanke, Helsingin yliopisto)

12.20 Loppukeskustelu: Miten parantaa osallisuutta?

12.45 Päätössanat tiedejohtaja Kalle Korhonen (Koneen Säätiö)

Lisätietoja: viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Silja Pasila, Koneen Säätiö
040 510 8276, silja.pasila@koneensaatio.fi