Kirjoittamisen tutkimuksen päivät 17.-18.5.

Date/Time
Date(s) - 17/05/2017 - 18/05/2017
All Day

Jyväskylän yliopisto

Categories No Categories

Valtakunnalliset Kirjoittamisen tutkimuksen päivät pidetään ensi keväänä Jyväskylässä 17.5. – 18.5.2017. Toista kertaa järjestettävien päivien teemana on kirjoittamisen muutos ja murros. Suuntaamme katseen tulevaan, ja tarkoituksena on virittää monitieteistä keskustelua siitä, minkälaisista kirjoittamisen ilmiöistä tarvitsemme lisää ymmärrystä. Mitä kaikkea tulevaisuudessa olisi hyvä tutkia? Entä miten kirjoittamista voisi opettaa ja ohjata?

Kirjoittaminen on perusolemukseltaan yhä samankaltaista toimintaa kuin tuhansia vuosia sitten – ajatuksien kielentämistä ja merkityksien välittämistä symbolien avulla. Kuitenkin 2020-lukua lähestyttäessä kirjoittaminen on myös muuttunut: murroksessa ovat niin kirjoittamisen välineet, käsitteet kuin käytänteet.

Kulttuurin digitalisoitumisen myötä kirjoittaminen toimintana on läsnä kaikkialla. Esimerkiksi suuri osa arkisesta viestinnästä ja vuorovaikutuksesta tapahtuu kirjoittamalla.

Kirjoittamisen kaikkiallistumisesta huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, erilaisten kirjoittamistapahtumien ja tekstilajien tunnistaminen haastaa ajatteluamme: jokapäiväisen tekstitodellisuutemme ymmärtäminen edellyttää rohkeutta tarkastella kirjoittamista monipuolisesti ja eri tieteenalojen näkökulmia yhdistellen.

Kirjoittamisen tutkimuksen päivien ideana on tavoittaa kirjoittamisen kentästä tutkimuksellisia tarttumapintoja, jotka ovat relevantteja ja kantavat myös pidemmälle tulevaan. Kannustamme tarjoamaan uteliaisuutta herättäviä puheenvuoroja ja keskustelunaiheita perinteisten tieteellisten esitelmien lisäksi. Minkä ajankohtaisen ilmiön tai kysymyksen sinä haluaisit tuoda yhteiseen keskusteluun? Parhaimmillaan kysymykset ja yhteinen, näkyväksi tehty ihmettely voivat synnyttää luovia tutkimusideoita ja yhteistyömahdollisuuksia.

Seuraava kiertokirje tarkempine ohjeineen lähetetään ennen joulua. Abstraktien jättämisen takaraja on 15. helmikuuta 2017. Lisätietoa osoitteesta https://www.jyu.fi/en/congress/kirtut2017

Kirjoittamisen tutkimuksen päivien jälkeen järjestetään Kielitieteen päivät to 18.5. – la 20.5.2017.

Tervetuloa!

Järjestelytoimikunta
Anne Mäntynen pj.
Nora Ekström
Mia Halonen
Elina Jokinen
Merja Kauppinen
Sanna Lehtonen
Hilkka Paldanius

Päivien järjestämisestä vastaa Jyväskylän yliopiston Kielikampus.