Langnet joulukoulu: Tieteelliset seurat / Langnet winter school: Scientific societies

When

02/12/2022

Langnetin joulukoulu järjestetään kaksipäiväisenä etätapahtumana 2.12. ja 9.12.

Joulukoulun osallistumislinkki / Participation link (Zoom).

Joulukoulun ensimmäisen päivän (2.12.) teema on tieteelliset seurat. Millaisia tieteellisiä seuroja kielentutkimukseen liittyen Suomessa on ja mitä ne tekevät? Millaisia julkaisuja ne julkaisevat? Mitä sinä toivot tieteellisiltä seuroilta? Mitä itse voit oppia seuratoiminnassa ja mitä voisit seuratoiminnalle antaa?

Mukana tapahtumassa on Föreningen för nordisk filologi, Kotikielen Seura, Mikael Agricola -seura, Suomen slavistipiiri, Suomen kielen seura, Suomen kielitieteellinen yhdistys (SKY), Suomen soveltavan kielitieteen yhdistys AFinLA, Suomen tiedeseura ja Uusfilologinen yhdistys.

Klo 10–11 Urpo Nikanne: Tieteelliset seurat – mitä ja miksi? (esitys, pdf)

Klo 11–12 Tieteelliset seurat esittäytyvät (esitys, pdf)

Klo 12–13 lounastauko

Klo 13–14.30 Kolme näkökulmaa seuratoimintaan (20 min. + 10 min keskustelua)

ENNAKKOTEHTÄVÄ

Toivomme, että ilmoittautumisen yhteydessä pohtisit, mitä toivot tieteellisten seurojen toiminnalta.

Lisäksi toivomme, että tutustuisit sellaiseen tieteellisen seuran julkaisuun, joka ei ole sinulle ennalta tuttu.

Tieteellisten seurojen julkaisut:

****

Langnet’s Winter school is organized as a two-day remote event on 2nd and 9th Dec. Registration for the event is open until 25th Nov. The Winter school participation link (Zoom) will be sent to those who have registered on 28th Nov.

Please indicate in the registration form if you are participating in the event and hope that the event will be multilingual. The discussion and presentations are mainly in Finnish, but according to the wishes of the participants, the language of the discussion and presentations can also be English.

The theme of the first day of Christmas school (December 2) is scientific societies. What kind of scientific societies related to language research are there in Finland and what do they do? What do you expect from scientific societies? What can you learn in their activities and what could you give to scientific societies?

Scientific societies involved in the event are Scandinavian Language Studies Association, Society for the study of Finnish, Mikael Agricola -society, Society of Finnish slavists, Suomen kielen seura, The Linguistic Association of Finland (SKY), The Finnish Association for Applied Linguistics AFinLA, The Finnish Society of Sciences and Letters and Modern Language Society of Helsinki.

10–11 am Urpo Nikanne: Scientific societies – what and why? (presentation, pdf)

11 am – 12 pm Scientific societies present themselves (presentation, pdf)

12–13 lunch break

13.00–14.30 Three perspectives on scientific societies (20 min. + 10 min. discussion)

PRELIMINARY ASSIGNMENTS

We hope that when you register, you will think about what you want from the activities of the scientific societies.

In addition, we hope that you will familiarize yourself with a scientific society publication that you are not already familiar with.

Publications of scientific societies: