Tiedejulkaisemisen ja -kirjoittamisen koulutuspäivä

All Day

Helsingin yliopisto

Categories No Categories

Luentojen striimaus on katsottavissa jälkikäteen yhtenä kokonaisuutena tästä linkistä. Äänenlaatu ei ole teknisesti aivan täydellinen, mistä pahoittelut. Luentokalvot löytyvä alla näkyvästä ohjelmasta kunkin luennon kohdalta.

Jos osallistuit, annathan palautetta kurssista. Lomake on tässä. Kiitos!

Kotimaiset kielitieteen alan tiedejulkaisijat, tieteelliset seurat ja Langnet järjestävät yhdessä koulutuspäivän tiedejulkaisemisesta ja -kirjoittamisesta. Koulutuspäivä on suunnattu kaikille suomalaisissa yliopistoissa kieliaineiden väitöskirjoja tekeville jatko-opiskelijoille.

Koulutuspäivän tavoite on herättää väitöskirjatutkijan kiinnostus kotimaiseen tiedejulkaisemiseen ja helpottaa omien tekstien saamista julkaisukuntoon. Päivän aikana esitellään kielitieteen alan kotimaisten julkaisijoiden ja seurojen toimintaa sekä käsitellään mm. sopivan julkaisun valintaa, refereekäytäntöjä ja Jufo-luokitusta. Tapahtuman päätteeksi järjestetään pienemmälle joukolle (n. 12 osallistujaa) tekstipaja, jossa paneudutaan yksityiskohtaisesti osallistujien työn alla oleviin teksteihin ja ennakkotehtäviin. Tehtävien ohjeet lähetään työpajaan osallistuville ilmoittautumisajan päätyttyä.

Kouluttajina toimivat professori Anne Mäntynen, professori Tiina Onikki-Rantajääskö ja yliopistonlehtori Anna Solin. Tapahtuman kuluista vastaa Suomen tiedekustantajien liitto, joka on kerännyt rahoituksen Kopioston tekijänoikeuskorvauksilla.

Koulutuspäivä sopii sekä aloittaville että edistyneille jatko-opiskelijoille. Tilaisuus on suomenkielinen ja maksuton. Mukaan mahtuu 60 osallistujaa. Mukaan ovat lupautuneet seuraavat julkaisut taustaorganisaatioineen: AFinLA, Neuphilologische Mitteilungen, Puhe ja kieli, Sananjalka, SKS, SKY Journal, Suomalais-Ugrilaisen Seuran Aikakauskirja ja Virittäjä.

Helsingin ulkopuolelta tulevat väitöskirjatutkijat voivat hakea matka-apurahaa. Myönnöt tehdään hakemisjärjestyksessä. Hakijoita kehotetaan käyttämään edullisinta mahdollista julkista kulkuvälinettä, jotta rahaa riittäisi mahdollisimman monelle. Yöpymiseen myönnetään rahaa vain työpajaan osallistuville. Matkakulut maksetaan matkan jälkeen kuitteja vastaan.

Koulutuspäivään ilmoittaudutaan ja matka-apurahaa haetaan ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautuminen on avattu 29.8. ja se on auki 21.9. asti.

Alustava ohjelma

Helsingin yliopisto, päärakennus, Fabianinkatu 33

10.00 – 10.05 Tilaisuuden avaus (Sali 6)
10.05 – 11.30 Anne Mäntynen ja Tiina Onikki-Rantajääskö: Mitä kotimaisesta  tiedejulkaisemisesta on hyvä tietää? JuFo kirjoittajan kannalta, OA, TTP Tiina Onikki-Rantajääskö: Miten suunnitella kirjaprojekti – kustantajan näkökulma (Sali 6)
11.30–12.30 Omakustanteinen lounas
12.30–13.45 Anne Mäntynen: Millainen on hyvä artikkeli ja miten se kirjoitetaan? Arvioijan, kustantajan ja toimittajan näkökulmia (Sali 6)
13.45–14.30 Kahvi, samalla lehtien ja seurojen esittelyt (2. kerroksen aula. Huom! Paikka vaihtunut!)
14.30–16.45 Tekstityöpaja etukäteen ilmoittautuneille, ennakkotehtävät (Anne Mäntynen & Anna Solin – Huom! Sali 14)
16.45–17.00 Loppukeskustelu (Sali 14)

Lisätietoja Langnetin koordinaattorilta Ulla Vanhatalolta, ulla.vanhatalo@helsinki.fi ja
Virittäjän päätoimittajalta Hanna Lappalaiselta, hanna.lappalainen@helsinki.fi