Lingvistisen antropologian kurssi

Lingvistisen antropologian kurssi kielentutkimuksen tohtoriopiskelijoille Helsingin yliopistossa

Laajuus: 21 luentotuntia (3x 45 minuuttia x 7 viikkoa), 5 opintopistettä
Ajankohta: syksy 2016, 2. periodi (3.11.-15.12.), torstaisin klo 14-17.
Opettajat: FT Irina Piippo & FT Tomi Visakko
Työskentelymuodot: luennot, keskustelut, essee, tutustumista alan keskeiseen kirjallisuuteen.
Ennakkolukemistona Agha, Asif (2007) The Object Called “Language” and the Subject of Linguistics, Journal of English Linguistics 35 (3): 217-235.
Kurssille mahtuu 20 opiskelijaa.

Kurssin tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat erityisesti amerikkalaisen lingvistisen antropologian tutkimustraditioon. Kurssilla vertaillaan kielitieteen ja antropologian teoreettisia ja metodologisia näkökulmia kielen tutkimukseen. Toiveena on, että näin voidaan edistää kielitieteen metateoreettista ja oppihistoriallista itseymmärrystä sekä tieteenalan uusiutumista. Antropologia holistisena lähestymistapana ihmisen kielelliseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen käyttäytymiseen tarjoaa valmiita lähtökohtia kriittiseen keskusteluun. Kurssilla vierailee professori Timo Kaartinen Helsingin yliopiston antropologian oppiaineesta.

Ilmoittaudu kurssille viimeistään 27.10. sähköisellä lomakkeella osoitteessa: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/72866/lomake.html

Kurssin luentokerrat rakentuvat seuraavien teemojen ympärille:

I. 3.11.2016 – Kielen kulttuurisuus ja sosiaalisuus Kuinka tarkastella kieltä holistisesti kulttuurisen ja sosiaalisen käyttäytymisen muotona?

II. 10.11.2016 – Oppihistoriallinen katsaus Miten lingvistiikka ja antropologia ovat muotoutuneet tieteenaloina? Miten tieteenalojen historia on vaikuttanut siihen, kuinka kieli ymmärretään ilmiönä ja tutkimuskohteena?

III. 17.11.2016 – Kielen semioottisuus Millaisia kielelliset merkit ovat luonteeltaan? Millaisia merkityksen muotoja on olemassa ja miten kieli suhteutuu niihin? Millaiset kulttuuriset artefaktit voivat kantaa kielellisiä merkkejä? Millainen rooli esimerkiksi kirjoitustekniikoilla on historiallisesti ollut?

IV. 24.11.2016 – Epistemologisia ja metodologisia kysymyksiä Millaisin menetelmin lingvistiikassa ja antropologiassa on tutkittu kieltä?

V. 1.12.2016 – Kieli ja sosiaaliset suhteet Kuinka kieli jäsentää sosiaalista toimintaa? Kuinka kielenkäytön muodot heijastavat yhteisöjen rakenteita ja ideologioita?

VI. 8.12.2016 – Kieli ja yksilö Millainen on kielen rooli biografisissa prosesseissa ja identiteetin rakentajana? Millainen kieli on ruumiillisena ilmiönä ja kuinka se kytkeytyy esim. eleiden, ilmeiden tai tanssin kaltaisiin ruumiintekniikoihin ja ruumiillisen ilmaisun muotoihin?

VII. 15.12.2016 – Professori Timo Kaartisen vierailuluento “kieli suomalaisessa antropologiassa”