Opiskele kieliteknologiaa

Kieliteknologia on useiden alojen solmukohta, joka tarjoaa monipuolisia suuntautumisvaihtoehtoja. Siinä yhdistyvät kielitiede, informaatioteknologia, kognitiotiede, puheentutkimus, psykologia, käännöstiede ja jopa filosofia. Käytännössä kyse on yleensä luonnollisen kielen mallintamisesta ja käsittelemisestä koneellisesti. Monet hyödylliset sovellukset kuten tekstinkäsittelyohjelmien tavutus- sekä oikolukumoduulit, elektroniset sanakirjat sekä käännösohjelmat, tiedonhakumenetelmät ja matkaviestinteknologia ovat kieliteknologian tuotteita.

Oletko kiinnostunut kielistä ja humanistisista aineista, mutta toisaalta suuntautunut myös teknisesti tai matemaattisesti? Etkö osaa valita kaikkien kiinnostavien alojen välillä? Pidätkö erilaisista kielistä ja hauskoista ongelmanratkaisutehtävistä? Mikäli vastasit myöntävästi edes osaan edellä esitetyistä kysymyksistä, kieliteknologia on juuri oikea valinta sinulle.

Helsingin yliopistossa voit opiskella kielteknologiaa Kielten kandiohjelmassa (osana Lingvistiikan opintosuuntaa) sekä Kielellisen diversiteetin ja digitaalisten menetelmien maisteriohjelmassa (LingDA). Opetettavista kursseista saat lisätietoa kurssisvultamme (WebOodi)

Jos olet aloittanut opintosi ennen vuotta 2017, tutustu vanhan ja uuden opetusohjelman opintojaksojen vastaavuuksiin.

Seuraava kuva havainnollistaa kieliteknologian opintojen kulkua kandi- ja maisteritasolla (sarakkeet ovat opetusperiodeja ja rivit ovat lukuvuosia alkaen syyslukukaudesta):

  • Vihreät laatikot vastaavat yhteisiä kursseja, kanditasolla kaikille lingvistiikan opintosuunnan opiskelijoille ja maisteritasolla kaikille LingDA:n opiskelijoille. Nämä kurssit ovat 10 opintopisteen laajuisia.
  • Siniset laatikot ovat kielteknologian kursseja. Tummansininen tarkoittaa säännöllisesti opetettavia kielteknologian opiskelijoille pakollisia kursseja. Vaaleansininen tarkoittaa valinnaisia kursseja, joita ei välttämättä opeteta joka vuosi – kuvassa näytetään vain muutamia mahdollisia valinnaisia kursseja. Nämä kurssit ovat 5 opintopisteen laajuisia.
  • Oranssit laatikot ovat valikoima kanditason yleisen kielitieteen kursseja.
  • Harmaat laatikot vastaavat kursseja, jotka ovat yhteisiä koko Kielten kandiohjelmalle.

Kieliteknologia on osa Lingvistiikan opintosuuntaa Kielten kandiohjelmassa. Kanditason lingvistiikan opintosuunnan käyneet opiskelijat pääsevät automaattisesti jatkamaan opintojaan Kielellisen diversiteetin ja digitaalisten menetelmien maisteriohjelmassa (LingDA), jossa voivat valita maisteritason kieliteknologian opintosuunnan.

Kielellisen diversiteetin ja digitaalisten menetelmien maisteriohjelma: Kieliteknologian opintosuunta

Jos haluat erikoistua kieliteknologiaan, sinun on valittava LDA-3100T Kieliteknologian opintojen opintokonaisuus, joka sisältää 20 opintopistettä pakollisia kursseja ja 10 opintopistettä valinnaisia kursseja. Taustastasi ja kiinnostuksestasi riippuen on runsaasti vaihtoehtoja, ja olemme kiinteässä yhteistyössä Datatieteen maisteriohjelman kanssa. Alla näkyy yleiskuva joistakin mahdollisista kurssivaihtoehdoista:

On myös mahdollista opiskella kieliteknologiaa vapaavalintaisena opintokokonaisuutena muissa maisteriohjelmissa. Tarjoamme seuraavat kaksi opintokokonaisuutta (moduulia):

Lisäksi on tietenkin mahdollista ilmoittautua yksittäisille kursseille, jos esitietovaatimukset täyttyvät, ja kurssilla on tilaa. Katso kurssivalikoimaamme ja ota yhteyttä Jörg Tiedemanniin tai Mathias Creutziin (etunimi piste sukunimi ät helsinki piste fi), jos sinulla on kysyttävää.

Hae opiskelemaan Opintopolku.fi -palvelun kautta:

Sijoittuminen työelämään

Kieliteknologit työllistyvät varsinaisten oman alan yritysten lisäksi yleensä esimerkiksi it-alalle, käännöspalveluihin, ohjelmistoyrityksiin, kustannusyhtiöihin tai telealalle. Monipuolinen humanismia ja teknologiaa yhdistävä koulutuspohja avaa kuitenkin ovia myös muualle, esimerkiksi ohjelmistoyrittäjän uralle. Huomionarvoista on se, että kieliteknologia ei pääaineena anna mahdollisuutta valmistua (aineen)opettajaksi.

Lisätietoa sijoittumisesta työelämään nykykielten laitoksen verkkosivuilla.