Vica, Hungary, Hungarian

Hei,

Minun nimeni on Vica ja kirjoitan teille koska olen juuri lukenut sähköpostinne ja haluaisin osallistua Kielitietoisuus – KiTi -kampanjaan.

Olen unkarilainen European studies maisteriopiskelija valtiotieteellisessä tiedekunnassa, äidinkieleni on unkari ja olen asunut 6 vuotta Suomessa. Olen jo aloittanut oppia suomea vuonna 2010 kandin aikana Unkarissa koska olen aina halunnut oppia jonkinlainen Skandinavialaista kieltä.

Kuten melkein kaikki kurssini olivat englannin kielellä, yleensä opettajoiden kanssa puhuin englantia, mutta koulukavereiden kanssa, eli suomalaisien kanssa puhun suomeksi. Menneisyydessä pärjäsin paremmin, jos puhuin englantia, mutta todennäköisesti nyt voisin kysyä mikä tahansa esim. pro-gradun aiheesta suomeksi opettajoilta.

Uskon että jos ulkomaalaisia haluavat elää Suomessa heidän paras vaihtoehto on oppia suomea. Kokemuksesta tiedän, että on tosi vaikea löydä töitä englannin kielellä. Tämä kovasti on motivoinut minua opiskelemaan ja käyttämään suomea.

Tykkään paljon suomen kielestä koska suomi saattaa välillä kuulostaa hieman samalta kuin unkari ja varmasti näin suomen kielen oppiminen meni paremmin minulle kuin englannin kielen oppiminen.

Suomalaiset tykkäävät unkarilaisista ihmisistä mutta luulen että oppia unkaria ei ole vielä liian suosittu täällä koska unkari on saman verran vaikea kuin suomi.

Kun suomalaisia ystäviä kysyvät unkarilaisia sanoja minulta yleensä kerron hauskoja sanoja esim. “kuka” joka unkariksi tarkoittaa roskakori. Mutta tiedän sanoja, joita on melkein samanlaisia molemmilla kielellä esim. “voi – vaj”, “vesi – víz”, ja “veri – vér” . Ja tiedän myös kokonaisen lauseen, joka on tosi samanlaista unkariksi ja suomeksi:
“Elävä kala ui veden alla” – ” Eleven hal úszik a víz alatt.” 🙂

Terkkuja, Vica

Ungern på svenska Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ungern

Suomen- ja unkarinkielen sukulaisuudesta: http://www.histdoc.net/sounds/unkari.html

Finnish Institute in Hungary, Finnagora: http://www.finnagora.hu/

Hungarian Institute in Finland, Balassi: http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/

Hungarian on World Atlas of Languages: http://wals.info/languoid/lect/wals_code_hun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *