Toinen kurssikerta

Toinen kurssikerta, mikäs kurssi tämä edes oli? Viikon aikana on ehtinyt sattua ja tapahtua jo paljon ja huomaan pian, että viime kerran mahdollisista opeista ei ole jäänyt päähän mitään. Ensiksi vähän ekstraktataan dataa, jolla leikkiä. Sitten harjoitellaan valinta-työkalun käyttöä. Wow sillä voi piirtää oikein alueita, jonka sisällä olevat kohteet valitaa, ja sitten hiiren oikeaa klikkiä. Muista oikeaa, jo tämäkin tuottaa näin aamu 9 vaikeuksia. Sitten alamme leikkimään ladatulla Suomen kunta-aineistolla.

Tänään tutkimme eri karttaprojektioiden vaikutusta pinta-alaan. Muuttuuko tutkitun alueen pinta-ala, jos vaihdamme projektiota. Ainakin Suomen muoto muuttuu! Ompa hauska nähdä kuinka paljon Suomen muoto voi muuttua eri karttaprojektiota käyttäessä. Luettuani muiden blogeja ja viime postausta viisaampana osaan laittaa nyt omaankin postaukseeni kuvia, kuten Sanni Hannulankin postauksessa oli. Näin tekin voitte nähdä eron! Sinertävä kuva on mercator projektiota, joka kuvaa Suomineitoa laihana ja pitkänä. Ja alhaalla oleva Winkel 1 taas lyhyempänä ja paksumpana, Kuvat on käännetty pystyasentton. Koneella työskennellessä voi aina välillä sattua kaikkea outoa, mitä ei edes ensiksi huomaa. Näin kävi minunkin Suomen kanssa, nimittäin sinertävästä kuvasta on hävinnyt Utsjoen kunta, kuka tietää minne. Seuraavaksi piti selvittää kuinka suuri ero pinta-alassa on eri projektioiden välillä. Oletuksena meillä oli Suomen koordinaatistoissa käytetty ETRS 35- koordinaatisto. Sitä vertailimme tunnettuun mercator- projektioon (sininen kuva). Laskettuamme huomasimme, että mercatorissa on keskimääräisesti 381% suurempia pinta-aloja. Tämä on ymmärrettävää, sillä mercator projektio tunnetusti keskittyy päivätasaajalle päin ja vääristää kauempia leveyspiirejä. Toisin sanoen vanhan mercator-projektion vääristymä on hyvin suuri.

Lopuksi vertailin vielä kuuluisaa Oswald Winkelnin jo 1920- luvulla keksimää yhdistelmä projektiota (Winkel tripel 1). Jossa piti olla jo aikanaan mahdollisimma pienet vääristymät ympäri maailmaa. Vertasin tätä nykyiseen oletus koordinaatistoon. Tulokseksi tuli, että Winkel 1 oli kumminkin noin kolmanneksen suurempi kuin nykyinen ETRS 35. Kuvan erivärit havannoivat vääryyden suuruutta, mitä pohjoisemmaksi mennään (vaaleampi väri), niin sitä suurempi pinta-alan vääristymä oli. Parannus oli kumminkin suuri silloin vielä valtaa pitäneeseen mercator- projektioon ja loistava saavutus omalle ajalleen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *