Kurssikerta 4

Tällä kurssikerralla tuli leikittyä uusien työkalujen kanssa. En tietystikkään tällä kertaa tallentanut lähes valmiita karttojani kunnolla vaan kadotin kaiken kurssikerran aikana koululla tekemäni. Pääsin siis toistamaan tehtävät enemmän tai vähemmän onnistuneesti itsenäisesti.

Ensimmäisessä tehtävässä päästiin leikkimään hieman ruudukkopohjien kanssa. Koululla tunnin aikana kartasta tuli oikein onnistunut, mutta nyt myöhemmin yrittäessäni uudestaan taisin mokata jotakin taas hieman pahemman kerran. Tein kartan ruotsinkielisten asukkaiden osuuksista alueilla ja matalimmat prosentit putosivat mm. Kauniaisiin. Minulle jäi siis hieman sellainen fiilis, että jotain meni nyt pieleen… En kuitenkaan osaa sanoa, että mikä joten nyt pääsemme nauttimaan tästä meille valehtelevasta ruututeemakartasta. Ainakin sen väritys on kivan näköinen 🙂 Aikaisemmin mainituista syistä en pysty nyt todenmukaisesti analysoimaan kartan esittämää ilmiötä. Ruututeemakartan luettavuutta kuitenkin parantaisin esimerkiksi leikkaamalla ruudut kuntarajojen mukaisesti, kuten niille tehtiin rantaviivan kanssa. Valitsisin myös tietyn värin kuvaamaan asuttamattomia kuntarajojen sisälle jääviä alueita, sillä nyt kartta näyttää vain hieman siltä kuin joiltain alueilta puuttuisi dataa. Kuitenkin pienemmillä alueilla kuin kunnittain ruututeemakartan esitystapa on mielestäni ihan pätevä. Toinen vaihtoehto, sille olisi varmaankin postinumeroalueet, mutta mielestäni ruututeemakartta auttaa mm. hälventämällä kaupunginosien mielikuvia ja antamaan tiedon objektiivisemmin, kun kyseessä ei ole mikään todellinen aluejako. Myös alueiden yhtäsuuret pinta-alat tekevät kartasta ehkä hieman tasa-arvoisemman alueiden välillä. Toisaalta ruututeemakartta, joka ei hyödynnä todellisia aluejakoja vaatii lukijalta myös kuvattavan alueen hyvää tuntemusta, jotta tämä osaa puutteellisten sijaintitietojen avulla yhdistää ruudut oikeaan alueeseen.

Toisessa tehtävässä puuhattiin vinovalovarjosteiden ja muiden rasteriaineistojen kanssa. Kotona läppärillä tehtynä tehtävä oli mukavan turhauttava. Kookkaat rasteriaineistot eivät selkeästi ole läppärini parhaita kavereita. QGIS ei kuitenkaan kaatunut kertaakaan, joten lasken sen jo voitoksi! Pornaisten keskustan kohteita en kuitenkaan alkanut uudelleen digitoimaan… Muuten olen karttaan tyytyväinen, mutta sen laatu olisi voinut olla parempi. Nyt tekstejä ja muita pienempiä kohteita on vaikeaa erottaa ja lukea, mutta en uskaltanut läppärilläni tavoitella suurempaa resoluutiota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *