Satu Taavitsainen, Break Down or Break Out

Yhteisö innostajana

Helsingin yliopiston Minervatorilla on odottava tunnelma. Break Down or Break Out -hankkeen päätöstilaisuus on aivan kulman takana. Osallistujat ovat kulkeneet pitkän ja työntäytteisen matkan tähän pisteeseen, mutta mitä on saatu aikaiseksi?

Alkuvuodesta alkaneessa toteutuksessa on mukana 12 innokasta pitkäaikaistyötöntä, jotka esittelivät yritysideoitaan huhtikuussa Leijonan luolassa. Nyt heistä kahdeksan on matkalla toteuttamassa omaa yhteistä yritysideaansa. Matka on vielä pitkä ja mutkia täynnä, mutta kauas näkyvä keskinäinen innostus ja ammattitaito vievät pitkälle. Kaikki toivovat pitkän matkan kulkeneelle ryhmälle pelkkää hyvää.

Nyt Minervatorilla käydään läpi tuloksia ja tulevaisuuden näkymiä. Paikalla on hankkeeseen osallistujien lisäksi useita kansanedustajia ja asiantuntijoita muun muassa TE-toimistosta. Työttömyyttä tarkastellaan eri näkökulmista. Kansanedustaja ja Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Satu Taavitsainen korostaa muutoksen tarpeellisuutta. Samaa mieltä on myös hankkeen vetäjä, HY+:n liiketoimintajohtaja Tiina Savola.

Monet organisaatiot kohtaavat työttömiä, mutta miten heidän ammattitaidostaan ja työkokemuksestaan saataisiin kaikki irti? Ajatus uudesta toimintamallista heräsi ilmoille, kun työttömät lähtivät mukaan Fiksun Kalasataman nopeiden kokeilujen ohjelmaan. Osallistujat pääsivät käyttämään laajaa ammattitaitoaan ja esittämään alueen ongelmiin pinon ideoita, joita kukaan ei olisi osannut muuten edes ajatella. Tätä toimintatapaa voisi laajentaa muuallekin kunta- ja seututasolle. Ideat viedään ’Leijonan luolaan’, jossa niitä leijonien johdolla tarkastellaan ja etsitään oikeita rahoituskanavia. Parhaat pääsevät käytäntöön ja työttömät töihin jatkotyöstämään ideoita. Kaikki voittavat.

Parasta hankkeen edetessä on ollut huomata jokaisen osallistujan aito innostus ja tahto. Ryhmässä toimiminen ja oman osaamisensa tarkastelu on tuonut valtavasti uusia ideoita ja ymmärrystä omasta sekä muiden osaamisesta. Sparrattu on – puolin ja toisin. Matka ei kuitenkaan lopu päätöstilaisuuteen. Innostus ja tahto konseptin levittämiseen on suurta.  Mahdollisuuksia on, mutta nyt tarvitaan vastuun ottamista ja aitoa halua lähteä mukaan työttömien mahdollisuuksien parantamiseen.

Teksti: Sara Lempiäinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *