Seitsemäs kurssikerta – Blogin viimeinen taistelu

Viimeinen kurssikerta saapui aika nopeasti kuudennen jälkeen, ja minulla oli vielä vähän ongelmia se kurssikerran kanssa. Kurssin viimeinen tehtävä oli luoda oma kartta käyttämällä QGISin funktiot jotka olemme oppineet viikojen ajan. Vaikka minun piti keskittyä vanhojen tehtävien viimeistelyyn keksin nopeasti idea omalle kartalle.

Olin nähnyt useita karttoja, pääasiassa Instagramissa, jossa ajan elementti on esitetty. Eli ne kartat ovat lyhyt kokoelma joka näyttävät tietyt muutokset läpi ajan. Itse tykkään tosi paljon näistä kartoista ja päätin tehdä sellainen itse.

Ensimmäinen tehtävä oli piirtää Vantaan rajat pääkaupunkiseudun taustakartan avulla. Haluaisin että viivat olisivat niin tarkkoja kun mahdollista, ja sieltä syntyi suuri ongelma: en oikein tiedä miten QGISissä voin peruuttaa väärän napsautuksen – ehkä se ei ole mahdollista, mutta sillä ei oikeastaan ole väliä. Oma haluamani tarkkuuden vuoksi rajan piirtäminen vei liian paljon aikaa, ja ei helpottanut että tein virheitä koko ajan ja jouduin aloittamaan uudestaan – viiden yrityksen jälkeen sain sen tehtyä, ja se kesti vain tunnin!

Tämän jälkeen täytyi valita aineisto joka olisi kartan keskellä. Hain inspiraatiota viideltä kurssikerralta missä oli tehtävä jossa piti saada selville asutettujen asunnon määrä Malmin lentokentän alueelta. Nautin siitä harjoituksesta paljon, ja päätin että se voisi olla kiinostava aihe. Ja syy miksi valitsin Vantaa eikä Helsinki on vaan se että asun Vantaan Koivukylässä.

Kun kaupungin rajat olivat piirretty laitoin nopeasti kaikki kaupungin läpi kulkevat moottoritiet ja rautatiet sekä lentokenttäalue. Vaikein osuus oli saada kymmenen ”print layouts” jonka yhdistäisin toisessa ohjelmassa. Tein yksi ”print layout” jokaisesta vuodenryhmästä, ja olin uskomaton varovainen että en siirtänyt kartan – jos niin tapahtuisi olisin joutunut aloittamaan kaikki uudestaan. Tämä vaihe ei kestänyt niin kauan kun odotin, pääosin siksi että kaikki eri ”layers” on helppoa lajitella, tehdä muutoksia ja vaihtaa niiden näkyvyyttä.

Kuva 1. Vantaan kaupungin kasvu 1917 – 2015. Sinisen väriset pisteet osoittavat missä asuintalot on jo olemassa, ja oranssit ovat sellaiset jotka ovat uusia tietylle vuosikymmenelle. (Mp4 on luotu clideo.comin löytyvillä työkaluilla)

Aluksi haluisin littää karttani tänne GIF-muodossa, sillä luulin että se olisi helpoin tapa koska juvien liittämä blogi-ohjelmaan on helppoa, mutta se ei hyväksynyt karttani. Ehkä se johtuisi siitä että ohjelma joka käytin (gifmaker.me) oli huononlaatuinen ja vähän epätoimiva. Toinen muoto joka voisi toimia hyvin olisi Mp4 eli videotiedosto. Sen kanssa luulin että olisi tullut paljon ongelmia, mutta sekä tiedoston liittämiseen tänne blogiin että itse mp4sen luominen oli helpompaa kun olisin ajattelut.

Itse pidän tästä kartasta aika paljon. Olen ylpeä siitä että olen saanut kaikki erikseen tehtyt kuvat olemaan samanlaisia, ja kaikki vektoriviivat lisäävät karttaan mukavan lisäominaisuuden. Ainoa mitä olisin tehnyt eri tavalla on pisteiden värit – ehkä punainen ja vihreä olisi toiminut parempi, mutta se on tietysti subjektiivista.

Se mikä on erittäin hauska on se miten muut ovat tehneet niin erilaisia karttoja, erilaisilla teemoja ja eristä osista maailmalta. Yksi suosikeistani on Katariina Maijalan kartta joka näyttää mistä maailmasta löytyy mangrovemetsiä. Pidän erittäin siitä että maailman tärkeämmät joet ovat selkeästi näytetty kartalle, ja myös se miten luokittelu ei perustuu siihen, kuinka monta mangrovemetsiä on maata kohden, vaan maan väri osoittaa mitä enemmän mangrovetihempää se on. Ja myös itse teema on mielenkiintoinen. ¹

Ehkä olisi hyvä mainita pikku vika oma kartan kanssa – koska se on video sitä ei voi liittää PDFään tai tulostaa se paperille. Se toimii ainoastaan digitaalisena aineistona, ja jos sitä käytettäisiin raportissa se voi vain olla linkki johonkin verkkosivuun, tai ehkä tähän blogiin.

Ja sillä johtopäätöksellä kurssi on päättynyt. Viime vuoden kurssin lopussa en oikein osanut mitään paitsi QGISin perustoiminnot, ja nyt oikeasti tunnen että olen QGIS-velho – olen pystynyt auttamaan toiset kurssikerroilla ja itse osan niin paljon että pystyn tekemään todella erikoistettuja karttoja kuten se mikä on liitetty tänne (Kuva 1). Lopuksi täytyy sanoa että jos kurssi olisi ollut etäopetuksena en olisi saanut niin suuri ymmärrys teoriasta ja ohjelmasta.

VIITTAUKSET

¹ Katariina Maijalan blogi – ”Viimeinen koetus”: https://blogs.helsinki.fi/katariinagem/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *