Kurssikerta V Law and Order edition

Elliot, Olivia ja Ice-T ovat viettämässä lomaa New Yorkin poliisin erikoisyksiköstä Helsingissä. Kaupunkikierroksen aikana he saavat kuulla yhteyshenkilönsä kautta hyvin epätavallisesta kuolemasta. Kolmikko päättää lopettaa lomailun, ja agentit ryhtyvät selvittämään tapausta.

Kurssikerran taulukon löydät tästä: lukuja

Elliot: Henkilö on ilmeisesti opetellut bufferointia MapInfon avulla vain hetkiä ennen kuolemaansa. Tietokoneella on Malmin lentoaseman meluhäiriö alue 1 ja 2 kilometrin säteeltä. Ensimmäisen alueen sisällä asuu 8 674 ihmistä ja jälkimmäisen 56 726.

Olivia: Onkin mielenkiintoista kuinka suuri ero väestön lukumäärässä näiden kahden alueen välillä on. Todennäköisesti kaavoittajat eivät halua rakennuttaa lentoaseman läheisyyteen…

Ice-T: HÄ? Bufferointi? MapInfo? Nevahööd.

Elliot: T, bufferointi tarkoittaa kehän luomista jonkin pisteen ympärille. Näin pyritään selvittämään muun muassa vaikutusalueita. MapInfo on tietokoneohjelma, jolla luodaan karttoja.

Ice-T: joo… ahaa…

Kolmikko jatkaa uhrin tietokoneen tutkimista ja huomaavat syventyvän yhä enemmän ja enemmän bufferoinnin ja MapInfon saloihin. Niinkin paljon, että itse murhan selvittäminen on jäänyt toissijaiseksi.

Ice-T: Jos tsekkaatte tän jäbän kaapin nii huomaatte et siel ei oo mitää muut ku makaroonii….. Kuolikohan se aliravitsemukseen?

Elliot: Se ei ole nyt tärkeää! KESKITY! Helsinki-Vantaan lentoasemasta 1 kilometrin säteellä asuu 9 969 ihmistä. Erikoista siihen nähden, että kyseinen lentoasema on uudempi kuin Malmin lentoasema. Luulisi, että melun vuoksi lentoaseman läheisyyten ei rakennettaisi yhtä paljon.

Olivia: Näyttää siltä, että Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoratojen läheisyydessä 2 kilometrin ja yli 55 desibelin rajan sisällä asuu 602 ihmistä. Lisäksi 65 dbn ylittävän rajan sisällä asuu vain 21 henkilöä. Henkilö on myös laskeskellut entisen Helsinki-Vantaan laskeutumisreitin aiheutuvan melun vaikutusaluetta. Siellä asuu 12 494 asukasta.

Ice-T: Tikkurilast varmaa halutaan tehä iso kaupunkikeskittymä. Lentokoneiden melu häätäis viimisetki pois, ja Tikkurilan sijaa väki muuttas Helsinkii. Mut en tajuu miks juna-asemien lähellä asuu 84 343 asukast eli 17 % koko alueelt.

Olivia: Uskoisin, että pääkaupunkiseudun hyvät bussilinjat vähentävät junalinjojen tarvetta. Tämä vaikuttaa junaratojen läheiseen kaavoitukseen. Lisäksi on huomioitava, että junalinjat kulkevat pohjois-etelä suuntaisesti lukuunottamatta nykyisen kehäradan muutamaa pysäkkiä.

Elliot: Näin on. Junilla voi siis liikkua rajoitetusti, mikä vaikuttaa asemien läheiseen asukaslukuun. Kyseisillä alueilla asuvat työskentelevät todennäköisesti muiden juna-asemien pysäkkien läheisyydessä.

Ice-T: Juna, selkis. Muu onkin sitte hepreaa.

Rautatientorin Holiday Innin aulassa etsivät ovat avanneet kannettavansa ja lataavat MapInfon kymppitonnin lisensssejä firman piikkiin. Elliot ja Olivia hallitsevat jo MapInfon perusteita, mutta Ice-T, no, hänellä on vaikeaa. 

Ice-T: Ei. täs ei oo mitää käryy. Mä lopetan!

Olivia: Sieltä vasemmasta yläkulmasta voit aloittaa, ja tuoda MapInfoon, esimerkiksi Excel-taulukoita. Se on helppoa. Taulukoita voi yhdistää toisiinsa ”Update column” toiminnon avulla. Ole tarkkana, että molemmissa taulukoissa on samannimisiä tai arvoisia sarakkeita.

Elliot: Muistakaa, että MapInfolla ei ole mahdollista tehdä korrelaatioanalyysiä. Suhteet on pääteltävä itse.

Aulan ikkunan ulkopuolella haalareihin pukeutuneet hahmot kuulevat agenttien verbaalisesti värikkään keskustelun. Kaksi haalareihin sonnustautunutta henkilöä astuu aulaan ja valaisevat MapInfon tärkeimpiä ominaisuuksia.

Iivari (Laaksonen 2017): MapInfon hyödyllisimmältä ominasuudelta vaikuttaa bufferityökalu, joita käytimme yhdellä kurssikerralla, sillä se on erittäin monipuolinen. Usein paikkatietoanalyysejä tehdessä halutaan arvioida jonkin kohteen vaikutusta lähiympäristöönsä tai yleisesti tarkastella eri kohteiden vuorovaikutusta.

Olivia: Mielenkiintoista.

Elliot: Varmasti hyödyllistä.

Ice-T:llä lyö tyhjää.

Tanja (Palomäki 2017): ”On suht helppoa tuottaa karttoja ja tehdä perus juttuja, mutta esimerkiksi tietokantojen muokkaaminen on aina haastavaa, eikä muistissa ole selkeästi millaisissa tilanteissa pitää käyttää mitäkin kikkaa.”

Olivia: Eiköhän se rutiini tule jossain vaiheessa, minkä jälkeen kartanteko helpottuu.

Ice-T: Mul on useita rutiineja, käyn suihkussa, pesen hampaat ja näi edespäi. Tiätsä?

Elliot ja Olivia pääsevät yhteisymmärrykseen Ice-T:n vajavaisuudesta. Kaksikko liittyy muiden haalareihin pukeutuneiden joukkoon ja suuntavat Helsingin yöhön.

Kirjallisuus

Laaksonen, I. (2017) 5. kurssikerta <https://blogs.helsinki.fi/iilaakso/> 17.2.2017

Palomäki, T. (2017) 5. kurssikerta <https://blogs.helsinki.fi/ptanja/> 17.2.2017

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *