Kurssikerta VI MapInfon paluu

Kuudennen kurssikerran aiheena oli paikkatiedon hankinta ja sen käyttäminen. Jälkimmäinen onkin jo entuudestaan tuttu, mutta ensimmäinen ei juurikaan. Oli kieltämättä virkistävää kävellä noin 45 minuuttia ja paikantaa bussipysäkkejä.

Harjoituksista minulle jäi mieleen pelikoneiden sijainnin tarkastelu. Olisi ollut hyvin mielenkiintoista yhdistellä juuri tätä tietoa, esimerkiksi yhteydessä olevien kauppojen asiakasmääriin, tai läheisen julkisen liikenteen pysäkin käyttäjämäärään. Toki dataa voisi myös tarkentaa, esimerkiksi pelikoneiden käyttäjien määrällä.

Nyt asiaan. Viime kurssikerran teksitssä mainitsinkin MapInfon hyödyllisimmistä puolista. Excel-taulukoiden tuominen ja taulukoiden yhdisteleminen olivat yksiä nostojani. Näitä sitten harjoittelimmekin tällä kerralla.

Tulivuorien tietokanta on Yhdysvaltojen kauppaministeriön, meri- ja ilmastohallitukselta. Maanjäristyksien data on taas Berkeleyn yliopistosta.

Kuva 1. Tulivuoret, jotka ovat purkautuneet.

Tosiaan Kuva 1. osoittaa maapallon purkautuneet tulivuoret vuodesta nakki ja muusi. Selkeitä klustereita ovat Tyynenmeren tulirengas ja Itä-Afrikan hautavajoama. Pakko myöntää, että aktiivisten tulivuorien esittämien olisi riittänyt.

Karttaa olisi voinut muokata esteettisemmäksi pienentämällä karttamerkkejä. Jussi Torkon (Torkko 2017) blogitekstissä Kuva 2. on hyvä esimerkki. Hänellä on kaksikin aihetta verrattuna minun yhteen, ja karttamerkit ovat pienempiä, mutta tunnistettavissa.

Kuva 2. Maanjäristyksiä vuoden 2002 jälkeen.

6 mangintudin maanjäristykset vuoden 2002 jälkeen (Kuva 2.) onkin jo vähän informatiivisempi kartta. Tulirengas näkyy selvästi, mutta niin myös Jaavan ja Keski-Aasian maanjäristys-hotspotit. Tätä karttaa voisikin esittää yläastelaisille, jos oppitunnilla käsiteltäisiin maanjäristyksiä.

Esimerkiksi Tanja Palomäki (Palomäki 2017) on tehnyt samankaltaisesta kartasta kuin Kuva 2. hieman, suoraan sanottuna paremman version. Palomäen Kuva 2. esittää 2000-luvun jälkeiset 6-0 mb:n ja yli 8 mb:n määnjäristykset. Vuoden 2000 käyttäminen ensimmäisenä vuotena on minusta konkreettisempaa kuin vuosi 2002, jota itse käytin.

Kuva 3. Maailman 45 suurimmasta tulivuorenpurkauksesta vuoden 2010 JÄLKEEN tapahtuneet tulivuorenpurkaukset, ja 7-8 magnitudin maanjäristykset vuoden 2010 JÄLKEEN.

Kirjoitusvirheet kostautuvat. Hain siis vuoden 2010 jälkeisiä maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia (Kuva 3.), mutta en vaan muistanut kirjoittaa sitä kartalle. Maantieteellistä tulkintaa on hyvä harjoitella tämänkaltaisella kartalla, jossa kahden tekijän suhde on ilmiselvä. Tosin poikkeuksena voi pitää muun muassa Keski-Aasiaa. Tämä kartta on sopiva yläastelaiselle, mutta lukiolainen voisi tarkastella karttaa, jossa on myös tsunamit, epidemioita ja pohjalla koropleettikartta valtioiden kuolonuhreista.

Tulivuoria ja maanjäristyksiä varten löysin mielenkiintoisen interaktiivisen kartan. Koenkin, että interaktviisuus on tulevaisuudessa, jos ei jo nyt, kartografian kehittymissuunta. Tästä pääset tutkailemaan karttaa.

Kuva 4. Meteoriittien putoamispaikat.

Meteoriittien putoamispaikat Kuvassa 4. ovat sijoittuneet lähinnä kaikista väkirikkaimmille alueille. Oikeastaan kartta ei sovellu meteoriittien putoamisen pähkäilyyn. Viestinähän on se, että teknologisesti kehittyneet valtiot osaavat tunnistaa lentäviä meteoriitteja ja kraatereita. Kartan viesti olisi lukiolaisten ymmärrettävissä. Vielä yksitysikohtaisempi tarkastelu toisi esiin erilaisia klusteroitumisia, kuten Arabian niemimaan kaakkoiskärjen. Lukiossa historiaa ja uskontoa opiskelevat saattaisivat tietääkin poikkeaman syyn. Arabikulttuuri nimittäin on ollut tieteen alalla ahkera suunnilleen 800- ja 1300-lukujen välillä (Falagas M., E. 2006).

Kirjallisuus

Falagas, M., E., G. Samonis & E., A., Zarkadoulia (2006)  Arab science in the golden age (750–1258 C.E.) and today. FASEB Journal. 10/06. 12.3.2017. <10/06.12.3.2017 http://www.fasebj.org/content/20/10/1581.full>

Palomäki, T. (2017) 6. kurssikerta 14.3.2017                             <https://blogs.helsinki.fi/ptanja/>

Torkko, J. (2017) Kuudes kurssikerta: Exceliä ja hasardeja. 14.3.2017 <https://blogs.helsinki.fi/torkjuss/>