Mikä Varastokirjasto?

Mistä asiakas saa kirjan tai lehtiartikkelin, joka ei kuulu kampuskirjaston kokoelmiin? Minne kirjaston kokoelmista poistetut kirjat ja lehdet päätyvät? Kirjastovirkailijan vastaus näihin kysymyksiin sisältää usein viittauksen Varastokirjastoon. Mikä tämä Varastokirjasto oikein on?

Varastokirjasto1Kuopiossa sijaitseva Varastokirjasto on Suomen yliopistokirjastojen, erikoiskirjastojen ja yleisten kirjastojen yhteinen varasto. Tilaa ja rahaa säästetään, kun vähän käytetyt painetut aineistot varastoidaan kaikki samaan paikkaan sen sijaan, että jokainen kirjasto joutuisi järjestämään varastoinnin itse. Samalla turvataan aineiston säilyminen tutkijoiden ja muiden tiedon tarvitsijoiden käytössä, Varastokirjastolla kun on lakisääteinen tehtävä säilyttää muiden kirjastojen sinne lähettämät aineistot.

Varastokirjastossa on myös hyvin toimiva kaukopalvelu. Lehtiartikkelista saa kopion useimmiten jo samana arkipäivänä, viimeistään seuraavana. Sekä artikkelikopiot että kirjojen kaukolainat ovat maksuttomia.

Entä jos tarvitset artikkelin lehdestä, joka on pakattuna muuttolaatikkoon odottamaan remontin valmistumista? Lähetä myös silloin kaukopalvelutilaus kirjastoon, hankimme sinulle kopion artikkelista joko Varastokirjastosta tai muualta.