Verkkarin joulukalenteri 2016: Luukku 9

Tänä vuonna Verkkarin joulukalenterissa julkaistaan joka päivä jouluaattoon saakka tietokirjavinkki. Kirjaston työntekijät vinkkaavat suosikkinsa lomalukemiseksi tai vaikka joululahjaksi!

Luukku 9

Heikki Aittokoski:
Narrien laiva – Matka pieleen menneessä maailmassa
HS-kirjat 2013

Toimittaja Heikki Aittokosken tarkkoja havaintoja tekevä raportointi tuo maailman mielettömyyden, Narrien laivan ajelehtimisen, tietoisuuteen ja ihon alle tehokkaammin kuin konsanaan väkivallan ja kurjuuden kuvat.

Silminnäkijän, ja taitavan kirjoittajan raportti Mogadishun jännittyneestä  vihan ja väkivallan ilmapiiristä syyskuussa 2012, hänen seuratessaan  Pekka Haaviston vierailua kaupungissa, tai kuvaus nicaragualaisen perheen elämän aineellisesta ankeudesta purevat faktojen luetteloa tehokkaammin. Ei Aittokoski tilastotietoakaan unohda, vaan tarjoaa sitä analysoiden näkemänsä ja kokemansa tueksi. Katsaukset historiaan kartoittavat, miten tähän on tultu. Rahan liikkeistä ja poliitikkojen sekä vallanpitäjien kytköksistä siihen kokenut ulkomaantoimittaja puhuu niin, ettei asia jää epäselväksi.

Aittokoski koukuttaa lukijan tuomalla lähikuvaan ihmisiä, niin hervottomassa yltäkylläisyydessä kuin köyhyyden piinaamina eläviä maailman eri laidoilta: heräteostoksille tulleita Lontoossa Sotheby’sin taidehuutokaupassa, vaatetehtaassa työskenteleviä Dhakassa Bangladeshissa ja lukuisia muita kohtaloita.

Aittokosken matka etappeinaan seitsemän kuolemansyntiä tapahtui 2012–2013.

Kirjan tiedot Helkassa

Lea Kujala
kirjastosihteeri