Verkkarin joulukalenteri 2016: Luukku 12

Tänä vuonna Verkkarin joulukalenterissa julkaistaan joka päivä jouluaattoon saakka tietokirjavinkki. Kirjaston työntekijät vinkkaavat suosikkinsa lomalukemiseksi tai vaikka joululahjaksi!

Luukku 12

Ohler, Norman:
Hitlerin tabut
Like, 2016

Hyvin dokumentoitu ja kirjoitettu teos, joka osoittaa piristeiden käytön roolin ja laajuuden niin natsi-Saksan armeijassa kuin Hitlerin henkilökotaisessa elämässä.

Leo Näreaho
tietoasiantuntija

2 Replies to “Verkkarin joulukalenteri 2016: Luukku 12”

  1. Kiinnostavasti kirjoitettu ja suureen suosioon noussut teos, mutta sen väitteiden totuuspohjaa on varsin perustellusti myös kyseenalaistettu. Ohler muun muassa tekee luvattoman laajoja yleistyksiä ja jättää useiden tutkijoiden argumentit huomiotta kirjoittaessaan Hitlerin terveydentilasta. Tämä teos ei siis osoita “piristeiden käytön roolia ja laajuttaa” natsi-Saksassa, kuten Näreaho väittää.

    Lue esim:
    https://www.theguardian.com/books/2016/nov/16/blitzed-drugs-in-nazi-germany-by-norman-ohler-review

  2. Tarkalleen ottaen puhun esittelyssäni natsi-Saksan armeijasta (en natsi-Saksasta)! Joka tapauksessa Ohlerin kirjan pohjana on arkistolähteitä. Mutta aina on syytä olla myös kriittinen. Esim. Hans-Joachim Neumann (lääketieteilijä) ja Henrik Eberle (historioitsija) selvittävät kirjassaan War Hitler krank? (2011) Hitlerin lääkkeiden ja piristeiden käyttöä, mutta eivät usko hänen olleen suoranaisesti huumeriippuvainen.

Comments are closed.