Toinen kurssikerta

Lisää harjoittelua QGIS:illä

Tällä kurssikerralla tarkastelimme yhdessä erilaisia datan lähteitä ja rajapintapalveluita. Sitten QGIS:in kanssa harjoittelu jatkui, käytimme rajapintapalveluita sekä tarkastelimme erilaisia karttaprojektioita ja niiden eroja. Teimme yhden taulukon sekä useita karttoja kuvaamaan projektioiden eroja.  

Harjoittelimme tuomaan eri lähteitä QGIS:iin, ja mittailimme pituuksia ja pinta-aloja yksinkertaisilla työkaluilla. Valitsin tietyn kohdan Suomen pohjoisosasta, ja piirsin viivan ja alueen sinne. Kokosimme niiden eroista taulukon (taulukko 1), jossa minulla näkyy ETRS-TM35FIN –projektio, Robinsonin projektio, Mercatorin projektio, Equal earth –projektio sekä Gall-Petersin projektio. Kun katsotaan esimerkiksi Mercatorin projektiota, erot ovat todella suuret, varsinkin pinta-alan kanssa.  

Taulukko 1. Eri projektioiden pituuksien ja pinta-alojen vertailua.

 

Kuvassa 1 nähdään Robinsonin projektio verrattuna ETRS-TM35FIN-projektioon. Valitsin karttaan 8 luokkaa ja luonnolliset luokkavälit. Mielestäni väritys sekä luokkien määrä sopii melko hyvin karttaan, ja se on muutenkin selkeä. Toisaalta tein sen vähän huolimattomasti, ja unohdin esimerkiksi kirjoittaa ETRS-TM35FIN-projektion koko nimen, enkä muutenkaan miettinyt sommittelua niin paljoa, vaikka ei se nyt niin huono ole. Lisäksi legendassa ei ole kunnon selitystä luokille, siinä pitäisi lukea jotakin projektioiden vääristymistä.

Kuva 1 Robinsonin projektio verrattuna ETRS-TM35FIN –projektioon.

Seuraavana kuvassa 2 näkyy Mercatorin projektion vertailua. Tähän muutin vähän kartan ulkonäköä, koska halusin kokeilla, miltä täysin erilainen kartta näyttäisi. Vähensin luokkia viiteen, ja valitsin tumman väriskaalan kuvaamaan projektioiden eroja. Kartasta tuli aika mielenkiintoisen näköinen, mutta ei se ole yhtä informatiivinen kuin kuvan 1 kartta. Tähän laitoin tasaväliset luokat, ja viimeisessä luokassa on aika suuri vääristymäskaala. Nämä värit sopivat mielestäni hyvin kuvamaan kartan esittämää aiheitta, mutta luokkia voisi olla enemmän, ja luonnolliset luokkavälit voisivat sopia tähänkin.

Kuva 2 Mercatorin projektio verrattuna ETRS-TM35FIN –projektioon.

Kolmas tekemäni kartta sai vertailtavakseen Equal earth –projektion, josta tulikin aika eri näköinen kuin aiemmista kartoista. Kuvassa 3 nähdään, että vääristymät menevät tällä kertaa melko pystysuorassa. Tähän valitsin taas luonnolliset luokkavälit ja viisi luokkaa. Valitsin väristykseksi tällä kertaa punaisen sävyt. Niistä näkee kyllä erot ihan hyvin, mutta mielestäni kuvan 1 kartta oli paras kaikista kolmesta. Ei siis olisi kannattanut muuttaa kaikkea niin paljon, mutta tulipahan kokeiltua. Tekemässäni taulukossa oli lisäksi vielä yksi projektio, josta yritin kotona tehdä karttaa, mutta useiden yritysten jälkeen jouduin luovuttamaan, sillä en muistanut enää yhtä vaihetta, mikä pilasi kaiken.

Kuva 3 Equal earth –projektio verrattuna ETRS-TM35FIN –projektioon.

Kuvista nähdään, että Mercatorin projektiossa on kaikkein suurimmat vääristymät, kun luokkien arvot ovat niin suuria. Equal earth –kartassa vääristymä ETRS-TM35FIN –projektioon näyttäisi olevan vähäisintä, eikä Robinsonin projektiokaan kovin kaukana ole. Nämä projektiot olivat minulle tuttuja aiemmilta kursseilta. En ole varma, olisiko minun pitänyt vaihtaa karttoihin pohjaksi ETRS-TM35FIN-projektio, sillä nyt se on kunkin verrattavan projektion mukaan. Monilla tuntui olevan pelkästään tämä yksi projektio kaikissa kartoissa. Esimerkiksi Laura Kaapu on tehnyt blogissaan kaikki kartat tämän projektion ollessa näkyvillä. Luulen kuitenkin, että molemmat tavat ovat oikein, koska luokkien ja värien perusteella niitä karttoja tulkitaan.  

Kävin myös lukemassa lisää muiden blogeja ja katsomassa, minkälaisia karttoja heillä oli. Esimerkiksi Taika Jaakkolan blogissa kartat olivat miellyttävän näköisiä, ja hän oli lisäksi liittänyt mukaan kuvia Tissotin indikaattoreista, joiden avulla vääristymät on helpompi hahmottaa. Itselläni on vähän vaikeuksia muistaa, mitä asioita tietyt projektiot vääristävät, koska niitä on niin monia. Oli mielenkiintoista tehtävän avulla nähdä, kuinka paljon projektiot vääristävät verrattuna ETRS-TM35FIN –projektioon, joka tässä tapauksessa on mahdollisimman vähän vääristävä projektio.  

Lähteet:  

Kaapu, L. (2024). Lauran blogi. Viitattu 30.1.2024 

https://blogs.helsinki.fi/lakaapu/

Jaakkola, T. (2024) Taikamatkalla gis-velhoksi. Viitattu 30.1.2024 

https://blogs.helsinki.fi/jztaika/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *