Viikko 1 – Ensimmäiset QGIS-harjoitukset

Ensimmäinen kurssikerta alkoi kertauksella jo tutuiksi muodostuneen paikkatiedon rakenteen käsittelystä. Käytännön harjoitteluun QGIS:in  kanssa siirryttiin kuitenkin varsin nopeasti. Ensimmäinen harjoitus tehtiin Artun opastuksella, joten luento meni pääasiassa suoraan matkien sitä, mitä taululle ilmestyi. Huomasin kuitenkin nopeasti sen, että QGIS on kohtuullisen tekninen ja toiminnoiltaan monipuolinen ohjelma (ainakin näin uudelle käyttäjälle). Ohjelma osoittautui myös hieman vaikeakäyttöiseksi tai ainakin logiikaltaan erilaiseksi, kuin mitä olisin joissain tilanteissa odottanut. Esimerkiksi alapuolella näkyvässä Typpipäästö-kartassa olevan legendan tekstien ja koon muokkaaminen tuntui monimutkaiselta. Legendan ”venyttäminen” ei toiminut  kuin esimerkiksi aiemmin käyttämässäni Corelissa, vaan muokkaaminen tapahtui erillisestä valikosta tai lisäämällä erillisen tekstiboksin.

Juuri tekstilaatikko-työkalua hyödyntämällä tein typpipäästö-kartan legendan otsikon. En ole lopputulokseen kovinkaan tyytyväinen, sillä huomasin, että osa otsikosta jäi  Syvyyskäyrät-alaotsikon alle. Myös kartan värimaailma jäi mielestäni epämiellyttäväksi. Kuitenkin karttaa tehdessä sain jollain tavalla kiinni siitä, miten ohjelma toimii ja mistä kannattaa etsiä ominaisuuksia. Esimerkiksi tasojen ja aineiston luokkajakojen värien vaihtaminen sujuu helposti. Totesin kuitenkin saman asian, josta myös Emilia mainitsi blogissaan. Atribuuttitaulukkoa en luultavasti osaisi käyttää kunnolla, ainakaan ilman ohjeistusta.

Toisena QGIS-työnäni tein, ensimmäisen kurssikerran kansiosta löytyvää Suomen kunnat-karttaa hyödyntämällä kartan, joka kuvaa alkutuotannon prosenttiosuutta Suomen kuntien tuotannosta. 

Tätä karttaa tehdessä koin hieman enemmän ongelmia kuin ensimmäisen kanssa, joka oli kohtuullisen helppo harjoitusten jälkeen. Minulla oli vaikeuksia statistiikan luokkajaon ja luokkajaon värien muokkaamisessa, vaikka tiesin miten se kuuluu tehdä. Välillä vaihdettuani luokkajakotyyppiä se ei muuttunut karttatasolla. En ole varma liittyivätkö ongelmat siihen,että minulla oli tulostepohja-välilehti auki, kun koitin tehdä muokkauksia. Päänvaivaa aiheutti myös se, että en tiennyt tarkalleen mitä sarakkeisiin tallennetut tiedot kuvasivat.

Kuten yläpuolella olevassa kuvassa näkyy Sarake -kohdassassa lukee vain Alkutuotan, joten siitä ei saa selvää kuvaavatko tiedot alkutuotannon osuutta kokonaistuotannosta vai esimerkiksi alkutuotannon osuutta kunnan työpaikoista. En löytänyt ainakaan ohjelman tai kurssikerran kansion kautta metatietoja tai tiedostoa, josta voisi ottaa selvää mitä tallennetut tiedot kuvaavat. Muuten myöskin tämä työ oli kohtuullisen helppo.

 

Lähteet:

Emilia Ihalaisen blogi: QGis:n alkeet. Luettu 22.01.2019 https://blogs.helsinki.fi/ihem/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *