Viikko 4

Neljännellä kurssikerralla aiheena oli ruudukkokarttojen laatiminen. Kurssikerta ja ruudukkotehtävät sujuivat mielestäni ilman erityisempiä ongelmia ja suurin osa karttojen tekemiseen kuluttamastani ajasta meni kartan ulkoasun hiomiseen.

Päätin tehdä luennon aiheesta kaksi karttaa, jotka kuvaavat pääkaupunkiseudun väestön jakautumista ja verrata näitä, koska itsessään niiden tiedot ovat mielestäni kohtuullisen itsestäänselviä. Molemmista kartoista näkee, että väestö asuu tiiviimmin Helsingin kantakaupungissa. Toinen kartta kuvaa väkimäärää neliökilometrin ruuduissa ja toinen 500m x 500m ruuduissa.

Tekemissäni kartoissa ei ole suuria eroja. Neliökilometri-ruutuinen kartta on hieman helpommin luettava, mutta pidän pienempiruutuista karttaa huomattavasti parempana, sillä se esittää alueiden asukastiheydet tarkemmin. Pienempiruutuisesta kartasta myös erottaa esimerkiksi Nuuksion asumattomat alueet, hyvin verrattuna isompiruutuiseen, jonka ruudut peittävät enemmän kartta-alueesta.

Suurimman osan kuluttamastani ajasta käytin kuitenkin muokatessani kartan ulkoasua ja mielestäni se onnistui kohtalaisen hyvin. Kartan värimaailma miellyttää ainakin minun silmääni ja mielestäni se on selkeästi luettava. Parantamisen varaa jäi kuitenkin kaupunkien nimien väreissä. Esimerkiksi Helsingin nimi ei kunnolla erotu tummien keskustan värien seasta. Halusin kuitenkin sijoittaa tekstin keskustan kohdalle, sillä se tuntui luontevalta. Haluan myös kiittää Onnia, joka ehdotti minua käyttämään Clip-toolia ruutuaineiston rajaamisessa kuntien rajojen sisään. Halusin tehdä sen, koska mielestäni se paransi kartan ulkonäköä ja kuvasi hyvin rajaa, johon ruutuaineisto loppuu.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *