Seitsemäs kurssikerta – vain taivas rajana


Viimeinen koitos! Kaikki loppuu aikanaan ja niin tuli pitkän seitsemän maanantain lepakkovuoron jälkeen viimeinen kerta tämänkin kurssin parissa. Ja mikä jokseenkin helpottavaa – tällä kertaa ei tarvinnutkaan enää seurata ohjeita silmä kovana, vaan pääsi toteuttamaan vapaavalintaisesta aiheesta millaisen kartan tahansa.

Valintojen ja internetin ihmeellisessä maailmassa haastavinta tietty oli valita mieluisa aihe, vaikka toki tavoitteena oli saada jotain tuotettua mieluusti kurssikerran aikana. Ensimmäinen idea oli tuottaa revontulista havaintokartta, mutta en millään meinannut löytää sopivaa aineistoa käsiteltäväksi. Pienen turhautumisen jälkeen antauduin Free gis datan -pariin, mutta kuten kurssilla opittua, välillä on haastavaa löytää dataa, jonka QGIS kelpuuttaisi. Samaa ongelmallisuutta Heidi pohti blogissaan. Sitten jostain tuli idea yleisimpien lentoreittien esittämisestä, ja satuin löytämään muutamia aineistoja, jotka olivat oikeastaan alunperin ArcGis-muotoisia, mutta taipuivat QGISään suhteellisen mainiosti.

Kartta (kuva 1) kuvaa yleisimpiä kohteita Dubain kansainväliseltä lentokentältä lennettäessä, joka valikoitui kohteeksi oikeastaan pelkästään siitä löydetyn datan perusteella. Toki kyseessä on myös yksi maailman eniten reittilentoja lennättävästä kentästä. Lisäsin kartalle myös 40 kiireisintä lentokenttää. Kartasta voidaan havaita näiden aineistojen yhteys, monet Dubaista eniten lennettävät lennot osuvat juuri näihin pisteisiin. Olisi ollut huikeaa saada pisteille kartalle näkyviin kenttien nimet, mutta jostain syystä aineiston tekijä oli nimennyt ne vain maakohtaisesti.

Tein myös kaksi karttaa, toinen mielenkiintoisella Mercatorin -projektiolla ja toinen hieman ”paranneltuna” versiona maailmankartta Robinsonina. Ensimmäisessä mittakaava on jostain syystä aivan viturallaan – toisessa sitä ei ollenkaan.

Kuva 1. Yleisimmät lentoreitit Dubaista maailmankartalla (Mercator). Lähde: https://www.icao.int/Aviation-GIS-Navigation-Data/Pages/default.aspx
Kuva 2. Yleisimmät lentoreitit Dubain kansainväliseltä lentokentältä (Robinson). Lähde:https://www.icao.int/Aviation-GIS-Navigation-Data/Pages/default.aspx

Lentokenttätunnuksia IATA .xlsx

Yllä myös linkki taulukkoon, josta löytyy kartalta löytyvien kenttien tunnusten sijainnit. Lisäksi olisi ollut huikeaa saada ilmansaaste-aineistoja tai muuta pientä tilpehööriä lisättyä ja interpoloitua kartalle, mutta jäi tällä kertaa yritysten tasolle. Hyvä jättää jotain seuraavillekin kursseille!

 

Lähteet

Flight Routes – Yleiskuvaus (arcgis.com)

IATA – Codes – Airline and Airport Codes Search

https://www.icao.int/Aviation-GIS-Navigation-Data/Pages/default.aspx

Pajukoski, H. (2024). Heidin GIS-blogi. Heidin gis-blogi (helsinki.fi) (Viitattu 5.3.2024)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *