Ensimmäinen pirtanauhani

Saimme langat pirtanauhojen tekoon yliopistolta. Valitsin loimilangoiksi neljää erilaista – otin kutakin seitsemän 2,5 metrin pituista pätkää. Loimilankoja oli siis yhteensä 28. Mietin niille järjestyksen ja laitoin pirtaan. Toivoin, että järjestys tulisi näkyviin kivana pintakuviona.

Kiinnitin loimilankanipun toisen pään telineeseen ja toisen vyölleni. Nostin pirran reikiin ja rakoihin pujotetut langat vuorotellen ylös ja pujotin kudelangan kulloinkin syntyneeseen viriöön. Oli tärkeää painaa kudetta kiinni sormella sekä viriön avaamisen jälkeen että langan lisäämisen jälkeen. Kun kudelankaa piti vaihtaa, jätin noin 5 cm loppuvaa ja 5 cm uutta lankaa reunan yli myöhempää katkaisua varten. Lopettaessani otin pirran pois ja laitoin loput loimilangat solmulle.

Toiveeni toteutui ja pirtanauhaan muodostui kiva kuvio. Pirtanauhan teko oli muutenkin mukavaa. Hankalinta oli nauhan pitäminen tasalevyisenä – siltä osin en ollut lopputulokseen ihan tyytyväinen.

Halusin pirtanauhaani vihreää väriä, mutta minua huoletti, että erilaisten lankojen itsessään muodostama kuvio voisi värjäyksen myötä hävitä tai huonontua. Onneksi olin aiemmin tehnyt järviruokoröyhystä väriliemen ja testannut sen kanssa eri puretteiden toimintaa eri materiaaleihin. Testissä huomasin eri materiaalien saaneen parhaiten vihreän eri sävyjä tinakloridilla. Päätin siis tehdä pirtanauhalle väriliemen järviruokoröyhystä ja käyttää puretteeksi tinakloridia.

Pirtanauha painoi 41,7 g. Peitin 41,8 g kuivaa järviruokoröyhyä (1:1) lämpimällä hanavedellä, nostin liemen lämpötilan kiehumispisteeseen ja keitin sitä tunnin ajan. Annoin väriliemen jäähtyä 40 C:seen ja siivilöin liemen lehdet pois. Kostutin pirtanauhan. Liuotin väriliemeen 0,4 g (1 % nauhan painosta) tinakloridia. Laitoin nauhan liemeen, nostin lämpötilan 80 C:seen ja pidin liemeä tunnin ajan 80-90 C:ssä. Sekoitin nauhaa useasti värjäyksen aikana. Värjäyksen lopuksi huuhtelin nauhan asteittain viilenevässä vedessä. Puristin ylimääräiset vedet pois ja laitoin nauhan kuivaustelineelle kuivumaan.

Olin iloinen värjäystuloksesta. Sain toivomaani vihreän sävyä ja kuviot erottuivat edelleen. Sain nauhan reunoja jonkin verran tasaisemmiksi höyryttämällä. Lopuksi letitin vielä kutomatta jääneet loimilangat.

Marja-Leena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *